Φλωρίδης στον Realfm 97,8 για την οπαδική βία: Δεν πρέπει να μείνουμε στην εκτελεστική “μαρίδα” αλλά να δούμε και ποιοι είναι από πίσω

«Κατά βάση υπάρχει πλαίσιο, πιθανότατα να θέλει μια μικρή συμπλήρωση. Η ανάγκη που υπάρχει είναι να εφαρμοστεί το πλαίσιο» δήλωσε ο Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Αντώνη Δελλατόλα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «το καινούργιο πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση είναι το εξής, ότι στην υπόθεση αυτή για την οποία φαίνεται πως διαχρονικά δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε την ολοκληρωτική αντιμετώπισή της χρειάζεται να δούμε ξανά τα πράγματα από την αρχή με έναν συνολικό τρόπο. Η μεν πολιτεία πρέπει να κάνει την δουλειά που της αναλογεί, η δικαιοσύνη το ίδιο, όμως σίγουρα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που διοικούν με κάθε τρόπο τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο. Από τους ιδιοκτήτες έως θεσμικούς φορείς που το εκφράζουν».

«Όσο το πράγμα μετακινείται έντεχνα και πονηρά από όλους προς την κυβέρνηση τότε είναι προφανές ότι δεν πετυχαίνουμε αποτελέσματα. Αυτοί που έχουν την βασική ευθύνη να οργανωθεί ο χώρος με έναν τρόπο δίκαιο και σωστό και αποτελεσματικό και διαφανή και να αποδώσει υπέρ των φιλάθλων και του αθλήματος κτλ, αυτοί πρέπει να πάψουν να μετακυλίουν τις ευθύνες που τους ανήκουν. Δεν είμαστε ηλίθιοι και όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό φαινόμενο γενικευμένο που εκφράζεται στο ποδόσφαιρο αλλά έχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις που δρουν εκεί. Πρέπει να διερευνηθεί συστηματικά, όσο γίνεται, τον τρόπο που υπάρχουν, τον τρόπο που χρηματοδοτούνται, τον τρόπο που διασυνδέονται,  με ποιους διασυνδέονται όπου κι αν βρίσκονται αυτοί, έτσι ώστε να πάμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του. Αυτό που θα ζητηθεί σήμερα από τους υπουργούς από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι ότι πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση της έρευνας στο ποινικό πεδίο – η εισαγγελέας θα κρίνει με ποιον τρόπο» περιέγραψε.

«Να μην ερευνηθεί μόνο το τμήμα που αφορά στους εκτελεστές, δηλαδή στην εκτελεστική “μαρίδα” αλλά να δούμε και ποιοι είναι από πίσω. Ποιοι τους καθοδηγούν και ποιοι τους χρηματοδοτούν. Ποιοι χρηματοδοτούν τους χρηματοδότες τους. Πώς αυτοί συνδέονται με το κοινό έγκλημα; Με ποιες άλλες δράσεις συνδέονται αυτοί οι τύποι που εμπλέκονται σε αυτά; Υπάρχουν τυχόν διασυνδέσεις παραπάνω; Όλα αυτά πρέπει να ερευνηθούν είτε σε συσχετισμό όπου μπορούν να συσχετιστούν οι δικογραφίες είτε αυτόνομα, αλλά οφείλουμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα ασφαλές για το τι τελικά πρόκειται να γίνει για την υπόθεση. Αλλά δεν πρέπει να μείνει έξω από την ποινική διερεύνηση το τμήμα εκείνο που καλύπτεται από την υπάρχουσα αθλητική νομοθεσία που λέει ότι: συμπεριφορές παραγόντων των ομάδων οι οποίες είναι εμπρηστικές, οι οποίες καλλιεργούν το μίσος, οι οποίες υποδαυλίζουν τις συγκρούσεις, οι οποίες ενισχύουν μια διαρκή ατμόσφαιρα έντασης και αντιπαράθεσης, προβλέπεται ότι εφόσον οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και υπάρξουν καταδίκες πας κατευθείαν στην φυλακή» ανέφερε.

«Υποθέσεις που συνδέονται με όσα συμβαίνουν στον χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο που είναι η μήτρα των φαινομένων αυτών, πρέπει πια να διερευνηθούν σε βάθος, να συσχετιστούν εκεί που πρέπει για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Επαναλαμβάνω και να μην γελιόμαστε, δεν έχουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίζεται στο ποδόσφαιρο. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει αυτό το ειδικό καθεστώς βίας που είναι εγκληματικές οργανώσεις. Και οι φίλαθλοι να μην παρασύρονται και ταυτίζονται λέγοντας ότι η ομάδα μου αδικείται. Οι ιδιοκτήτες των ομάδων είναι προσωρινοί, οι ομάδες είναι διαχρονικές, οι φίλαθλοι αγαπούν τις ομάδες τους. Δεν υπάρχει λόγος να ταυτίζονται με συμπεριφορές που δεν βοηθούν την υπόθεση του αθλήματος. Άρα ας τα ξεχωρίσουμε, είναι πόλεμος σε συμμορίες, είναι πόλεμος στο έγκλημα που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί περισσότερο στον χώρο του ποδοσφαίρου και επειδή δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλα θύματα στη συνέχεια αν αφήσουμε τα πράγματα έτσι, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν, ας πάμε λοιπόν να τα αντιμετωπίσουμε συνολικά» σχολίασε ο κ. Φλωρίδης.

«Πρέπει να πάμε σε οριστικό πλαίσιο συνολικής αντιμετώπισης για να δούμε μήπως μπορεί να παραχθούν οριστικά και τελεσίδικα αποτελέσματα. Αυτό προϋποθέτει την συνεργασία όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή. Αν καταφέρουμε την συνεργασία και όλοι δείξουν ειλικρινή διάθεση τότε το φαινόμενο θα εκριζωθεί σύντομα. Όσοι συνεχίζουν να παριστάνουν τους αμέτοχους και να τα φορτώνουν όλα στο κράτος είναι προφανές ότι δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους» κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ