Flashback στις εκλογές του 1977: Στιγμές και εικόνες από τις πυρετώδεις προετοιμασίες στην Αθήνα

Flashback στην Αθήνα μιας άλλης εποχής, σε εκείνη του 1977. Ένα βουβό έγχρωμο φιλμ από το αρχείο του Ν. Αθανασόγλου παρουσιάζει η Aylon Production, στο οποίο καταγράφονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες λίγο πριν από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1977.

Στην έναρξη της ταινίας από το πλήθος των αφισοκολλήσεων σε κολώνες και τοίχους είναι έντονη η εικόνα του προεκλογικού τοπίου. Στις αφίσες, ονομασίες κομμάτων, όπως Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΕΔΗΚ, Εθνική Παράταξις, αντιπροσωπευτικά συνθήματα και πολιτικά πρόσωπα υποψηφίων, όπως ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το οδόστρωμα της οδού Βουλής σκεπασμένο από τρικάκια και σημαιάκια.

Απέναντι, στην πλατεία Συντάγματος τεχνικός ασχολείται με την τοποθέτηση των τηλεοπτικών καμερών, που θα καταγράψουν τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Οι αφισοκολλήσεις συνεχίζονται στο κάτω μέρος της πλατείας, μπροστά από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε παρακείμενο περίπτερο βλέπουμε αναρτημένες εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Τα νέα, Απογευματινή, Βραδυνή, Εστία) με προεκλογικούς τίτλους στα εξώφυλλα, αλλά και λαϊκά περιοδικά.

Στο εξώφυλλο της εφημερίδας «Τα Νέα» φαίνεται ότι είναι 17 Νοεμβρίου, δηλαδή τρεις μέρες πριν από τις εκλογές και σε όλον τον έντυπο Τύπο διαβάζουμε τίτλους, αναλόγως των στηρίξεων των εκδοτών στα υποψήφια κόμματα. Πλάνο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο φόντο ο λόφος του Λυκαβηττού.

Ακόμη διακρίνονται το εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας, μεγάλο πλήθος κόσμου στην αφισοντυμένη πόλη, μια κοπέλα που διακινεί έντυπο του ΠΑΣΟΚ, το εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ και πλάνα από το εσωτερικό του. Η τέντα του ιστορικού ζαχαροπλαστείου Ρωσικόν, βροχή από τρικάκια με συνθήματα, το εκλογικό κέντρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κέντρα της ΕΔΗΚ, της Εθνικής Παράταξης και το σιντριβάνι της πλατείας Ομονοίας.

Το ξενοδοχείο Ομόνοια, στη γωνία με την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, τα δίδυμα ξενοδοχεία Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος (έργα του Ερνάστου Τσίλερ).

Ο κινηματογραφιστής, ως επιβάτης λεωφορείου πλέον, καταγράφει την πολύχρωμη πολιτικά Αθήνα.

Τα εξώφυλλα των εφημερίδων ανακοινώνουν τα αποτελέσματα σε τίτλους – σχόλια και τέλος μια καρτέλα με την κατανομή εδρών.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ