Διεθνοποιεί η Αθήνα την τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι, τονίζοντας τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας, έχοντας στείλει φωτογραφίες και βίντεο από το περιστατικό στην Frontex.

Φαρμακονήσι: Καρέ καρέ η ανάλυση του ΒΙΝΤΕΟ – Τι επεδίωκαν οι Τούρκοι

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως οι προκλήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες «ατυχήματος», σε μία περίοδο που οι εντάσεις στο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο» σε θάλασσα και αέρα.

Σύμφωνα με τον Alpha, από την Frontex αναφέρουν πως τους εξέπληξε η επιθετικότητα και η ωμότητα του συγκεκριμένου βίντεο από το Φαρμακονήσι. Θέση πήρε και το State Department θυμίζοντας στην Τουρκία πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.

Φαρμακονήσι: Τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού – ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμέντο

Φίλης: Θα μείνει στα λόγια ο Ερντογάν

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο με τον Νίκο Χατζηνικολάου, υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θα μείνει στα λόγια και εξήγησε τους παράγοντες που τον υποχρεώνουν να μην τραβήξει κι άλλο το σκοινί.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Φαρμακονήσι: Να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών

«Οι ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας θα συνεχιστούν όπως και τα τζαρτζαρίσματα στο Αιγαίο, ανάμεσα στα Λιμενικά και τις ακταιωρούς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ατυχήματος ή προβοκάτσιας. Οι ελληνικές Αρχές επιδεικνύουν πάντα ψυχραιμία ωστόσο τι θα συμβεί αν έχουμε κάποιον τραυματία ή έναν νεκρό;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής.

«Εκτιμώ ωστόσο ότι ο Ερντογάν θα μείνει στα λόγια και ότι του είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει στην πράξη» τόνισε ο Κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει μπει στο στόχαστρο ως ο «Δούρειος Ίππος» του Πούτιν.

Παράλληλα, ο αναλυτής ανέφερε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για προμήθεια των F-16 από αμερικανικής πλευράς, ενώ τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Τζο Μπάιντεν -ακόμα κι αν το επιθυμούσε- να κοντραριστεί με το Κογκρέσο όταν η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, εκτίμησε ότι σε ένα τέτοιο κλίμα, μια πρόκληση κρίσης με την Ελλάδα, θα αποτελούσε «ταφόπλακα» στις επιδιώξεις της Τουρκίας για αγορά και εκσυγχρονισμό των F-16.

Τέλος, σημείωσε χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα δεν θα ήθελε να ανοίξουν δικαστικές ή οικογενειακές υποθέσεις που είναι σε γνώση των Αμερικανών και οι οποίες θα του κόστιζαν εκλογικά.