Φαρμακονήσι: Καρέ καρέ η ανάλυση του ΒΙΝΤΕΟ – Τι επεδίωκαν οι Τούρκοι

Από την ανάλυση του αποκαλυπτικού βίντεο από το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, όπου μία τουρκική ακταιωρός επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, προκύπτει ότι οι Τούρκοι ήθελαν να αφήσουν ακυβέρνητο το ελληνικό σκάφος.

Υπενθυμίζεται πως στις 5 Ιανουαρίου 2023 στις 10 το πρωί, πλήρωμα σκάφος του λιμενικού λαμβάνει σήμα για τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη, τα οποία έχουν εισέλθει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρεμποδίζοντας Έλληνες ψαράδες. Την στιγμή που το ελληνικό σκάφος φτάνει στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά από το Φαρμακονήσι, εμφανίστηκε μία τουρκική ακταιωρός, η οποία προσπάθησε να εμβολίσει από την πίσω πλευρά (πρύμνη) το ελληνικό σκάφος. Οι άνδρες του Λιμενικού, βλέποντας την τουρκική ακταιωρό να πλησιάζει απειλητικά, έριξαν στον αέρα προειδοποιητικές βολές.

«Οι προκλήσεις είναι σαφείς»

Ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού, Ανδρέας Θεοφίλου, αναλύοντας καρέ καρέ το βίντεο-ντοκουμέντο, τόνισε πως «οι προκλήσεις από την Τουρκία είναι σαφείς» και πως «οι Τούρκοι ήθελαν δημιουργήσουν κάποια ζημιά, ώστε να χάσει την διακυβέρνηση το ελληνικό σκάφος».

«Η απόσταση που φτάνει η τουρκική ακταιωρός είναι πάρα πολύ μικρή και σε πολύ επικίνδυνα πλαίσια πλέον. Προσπαθεί να εμβολίσει ή να έρθει σε επαφή με το πρυμναίο τμήμα του ελληνικού σκάφους, στο οποίο βρίσκεται ο κινητήρας, τα αξονικά και τα πηδάλια, με στόχο να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ή ζημιά, ώστε να χάσει την διακυβέρνηση το σκάφος το δικό μας» ανέφερε ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού

Μιλώντας για τις βολές που έριξαν στον αέρα οι άνδρες του Λιμενικού, ο κ. Θεοφίλου τόνισε: «Εδώ βλέπουμε ένα μέτρο αποτροπής, που σημαίνει να βάλουν σε ασφαλή τομέα. Ασφαλής τομέας είναι ένας τομέας ο οποίος το όπλο βρίσκεται σε μία γωνία ψηλά, ώστε να μην υπάρχει κάποιος κίνδυνος να ξεφύγει η βολίδα, προκειμένου να προειδοποιήσει ότι είναι το τελευταίο μέτρο αποτροπής και θα πρέπει να υπακούσει».

«Οι προκλήσεις είναι σαφείς. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουμε τις επιδιώξεις. Υπάρχουν σαφείς τακτικές, σχεδιασμοί και στρατηγικές που εφαρμόζουν τα πληρώματα» κατέληξε ο Αντιναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού, Ανδρέας Θεοφίλου

Φαρμακονήσι: «Οι Έλληνες παραποιούν τα γεγονότα» λέει η τουρκική ακτοφυλακή

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική ακτοφυλακή με ανακοίνωσή της για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι κάνει λόγο για «παραποίηση των γεγονότων» από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η τουρκική πλευρά αναφέρει: «Στις 05 Ιανουαρίου 2023, όταν ενημερωθήκαμε ότι αλιευτικά σκάφη με τουρκική σημαία που ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στα ανοικτά του ακρωτηρίου Τεκαγάτς (Tekagac) της περιφέρειας Ντιντίμ (Didim) της επαρχίας Αϊδινίου (Ayd?n) παρενοχλούνται από σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής στην περιοχή, το πλοίο της ελληνικής ακτοφυλακής απομακρύνθηκε από την περιοχή από το εντεταλμένο σκάφος της ακτοφυλακής και οι αλιευτικές δραστηριότητες των τουρκικών αλιευτικών σκαφών εξασφαλίστηκαν.

Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής άνοιξε πυρ στον αέρα κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης του σκάφους της ελληνικής ακτοφυλακής και το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε με τον ίδιο τρόπο ανοίγοντας και πάλι πυρ στον αέρα. Την 01 Φεβρουαρίου 2023, ορισμένοι ελληνικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν εικόνες του ελληνικού σκάφους σαν να επρόκειτο για ένα νέο περιστατικό, όπου φαίνεται άνδρες να πυροβολούν στον αέρα, ενώ διαφεύγει κατόπιν καταδίωξης του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ