Ευρωεκλογές: Σκέψεις για επιστροφή της λίστας – Τι εξετάζεται στη «σκιά» του Qatar Gate

Εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με την ευρωκάλπη στα παρασκήνια του κυβερνητικού επιτελείου, κάτι που ερμηνεύεται ως έμμεση… παρενέργεια του Qatar Gate με εμπλεκόμενη την έκπτωτη πια αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Ο Πρωθυπουργός έχει σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στο μυαλό του όχι μόνο τη σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου για την αναμέτρηση του 2024, αλλά επιπλέον και το ίδιο το σύστημα των εκλογών.

Ειδικά στη σκιά του σκανδάλου διαφθοράς, γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι μια αλλαγή στη μέθοδο εκλογής των υποψήφιων ευρωβουλευτών, αλλά και ο κατάλληλος χρόνος για την προώθησή της επίσημα στο πολιτικό τραπέζι θα συμπεριληφθούν ακόμη και στις πρωθυπουργικές σκέψεις του… βουνού μέσα στις γιορτές.

Τη συζήτηση αναζωπύρωσε και η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της ευρωβουλευτού, Μαρίας Σπυράκη. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να έχει ανοίξει εκτάκτως τη διαβούλευση με τους επιτελείς του, ώστε να μαρτυρά ότι βιάζεται για επείγουσες αποφάσεις.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των εναλλακτικών σχεδίων και μέσα στο συρτάρι του κρατά ως τελική εισήγηση την επιστροφή της λίστας στις ευρωεκλογές.

Αν και κανείς δεν προεξοφλεί τον χρόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιλέξει τελικά να ανοίξει το συρτάρι, δεδομένου ότι προέχει η αξιολόγηση άλλων εισηγήσεων που έχει δεχθεί, ειδικά εκείνες για τον χρόνο των εθνικών εκλογών, υπάρχουν στελέχη που προδιαγράφουν ότι το θέμα της νομοθετικής παρέμβασης για κατάργηση της σταυροδοσίας στην ευρωκάλπη θα λυθεί εντός του 2023, το αργότερο αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, καθώς το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι οι νέοι κανόνες στο εκλογικό παιχνίδι να ισχύσουν το 2024.

Υπάρχουν δηλ. οι φωνές που λένε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για έκτακτες κινήσεις στους πρώτους μήνες του 2023 και παραπέμπουν στο σκεπτικό του Μητσοτάκη ότι οι όποιες αλλαγές σε εκλογική νομοθεσία είναι καλύτερα να έρχονται στην πρώτη περίοδο μιας κυβερνητικής θητείας. Το βέβαιο είναι ότι εντός και εκτός Μαξίμου υπάρχουν «πολέμιοι» του σταυρού, ενώ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις κάποιοι μιλούν για επιβεβαίωση της ανάγκης μεγαλύτερου ελέγχου της ευρωομάδας.

Πηγές περιγράφουν ότι μια πιθανή αλλαγή δεν είναι περίπλοκη διαδικασία, αφού θα πρόκειται ουσιαστικά για νομοθετική «αντιγραφή» του συστήματος που ίσχυε έως και το 2009, εφόσον επιβεβαιωθούν οι συγκλίνουσες πληροφορίες ότι το Μαξίμου δεν προκρίνει πια την εναλλακτική επιλογή να παραμείνει ο σταυρός προτίμησης αλλά με την επικράτεια σπασμένη σε πέντε εκλογικές περιφέρειες.

Κοινώς, η κυρίαρχη σκέψη είναι η επαναφορά ευρω- ψηφοδελτίων όπου θα περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι σε σειρά προτεραιότητας στην εκλογική θέση, με καθαρά αρχηγικές επιλογές από το κάθε κόμμα, συνεπώς, και όχι με αλφαβητική σειρά με στόχο τον σταυρό, όπως είχαν εξελιχθεί οι αναμετρήσεις του 2014 και του 2019.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ