Ευρωεκλογές: «Κλειδώνουν» τα πρώτα ονόματα – Όλες οι επαφές και οι ζυμώσεις σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Μπορεί ακόμα να είναι νωρίς για να πει κανείς ότι έχουν «κλείσει» τα ονόματα για τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού, όμως οι ζυμώσεις, οι επαφές και οι βολιδοσκοπήσεις καλά κρατούν. Μάλιστα πολλές από αυτές τις έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι ευρωλίστες των κομμάτων είναι ένδειξη και του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνονται. Η ΝΔ συνεχίζει τα ανοίγματα στους κεντρώους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικυρώσει τους πιθανούς ενδιαφερόμενους μέσω εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας από την οποία θα προκύψει η τελική λίστα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να μένει πιστός στη σχέση που θέλει να αναπτύξει με τη βάση του κόμματος. Στο ΠΑΣΟΚ η κατάρτιση του ψηφοδελτίου έχει έναν στόχο: την επικύρωση της θέσης του δεύτερου κόμματος, που θα επιτρέψει στον Ανδρουλάκη να διεκδικήσει τον ρόλο του βασικού αντιπολιτευτικού πόλου. Εδώ δεν έχει ενδιαφέρον μόνο το πώς θα κινηθεί η ΝΔ μα και ο εμφύλιος της Κεντροαριστεράς.

ΝΔ

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εξ απορρήτων του (Γιάννης Μπρατάκος, Θανάσης Νέζης κλπ) διανύουν ήδη ημέρες συζητήσεων με πιθανούς υποψήφιους, καθώς στόχος είναι να μην εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο για την οριστικοποίηση της λίστας. Αυτό ορίζεται στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου λόγω των προϋποθέσεων της επιστολικής ψήφου.

Σε ό, τι αφορά τις νέες εισόδους στη γαλάζια ευρωλίστα είναι «κλειδωμένη» η υποψηφιότητα της Εύης Χριστοφιλοπούλου, καθώς η πρόσφατη ανακοίνωση προσχώρησής της στη ΝΔ ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Άλλος ένας πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Πύρρος Δήμας έχει πάρει ατύπως πράσινο φως σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ρυθμούς ανεβάζει και ο διευθυντής του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας. Σε τροχιά υποψηφιότητας, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», δείχνουν οι πρώην υφυπουργοί και νυν σύμβουλοι του Μητσοτάκη, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Γιώργος Αμυράς και ο καθηγητής, Ναπολέων Μαραβέγιας.

Συζητήσεις εξελίσσονται εκ νέου για τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά. Ακούγεται ξανά έντονα το όνομα της Ολυμπιονίκη και Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου ενώ επέστρεψαν οι εισηγήσεις για τον παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη.

Στους γαλάζιους… ψιθύρους ή και σε μετρήσεις εντοπίζονται μεταξύ άλλων ο καθηγητής, Σωτήρης Σέρμπος, η Μίνα Γκάγκα, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Καλλιακμάνης, ενώ στα «ραντάρ» βρίσκονται και αυτοδιοικητικοί.

Από τους νυν ευρωβουλευτές οι πληροφορίες κάνουν λόγο  για 4 «σίγουρους»: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτή τη φάση αναζήτησης του ΣΥΡΙΖΑ δύο ονόματα σίγουρα υπάρχουν: αυτά των υφιστάμενων ευρωβουλευτών Κώστα Αρβανίτη και της Έλενας Κουντουρά.

Από γνωστά πρόσωπα που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μπει μπροστά στην προσπάθεια του κόμματος για ανασύνταξη ακούγονται τα ονόματα της Εκπροσώπου Τύπου, Δώρας Αυγέρη και του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα, ενώ φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» ο καθηγητής, Νικόλας Φαραντούρης, η δημοσιογράφος, Δώρα Τζαμπάζη που βρέθηκε στις Σπέτσες για έναν κύκλο παρουσίασης που αφορούσε στην παρουσία της ΚΟ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η συντονίστρια των 29 think- tanks, Διάνα Βουτυράκου.

Την πιθανότητα να κατέβει υποψήφιος εξετάζει  και ο σύμβουλος του Στέφανου Κασσελάκη για εκκλησιαστικά θέματα, Γιάννης Βουλγαράκης, ενώ η φημολογία έχει αναπτυχθεί μετά τα θετικά λόγια του Γιώργου Κύρτσου για την Κουμουνδούρου. Την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του φέρεται να συζητά και ο πρώην μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς.

Ερώτημα παραμένει η υποψηφιότητα του Διονύση Τεμπονέρα  που αποτελεί και τον βασικό αντιπολιτευτικό πόλο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ

Η επίσημη διαδικασία διαλογής με τη σύσταση και της αρμόδιας Επιτροπής δεν έχει αρχίσει ακόμα ενόψει των ευρωεκλογών, όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έχει αρχίσει ο ίδιος επαφές. Παράλληλα, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι που στο τέλος θα πρέπει να λάβουν και το χρίσμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα επικυρώσει τη λίστα.

Εκ νέου υποψήφιος για το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο μοναδικός νυν ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος πήρε τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την παραίτηση του τελευταίου και θα διεκδικήσει την παραμονή του στο Στρασβούργο. Σχεδόν δεδομένη, σε κάθε περίπτωση, θεωρείται η υποψηφιότητα του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλου, ενώ δύο πρώην υπουργοί του κόμματος, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Γιάννης Μανιάτης αναμένεται να βρίσκονται επίσης στη λίστα για το Στρασβούργο.

Ως πιθανοί υποψήφιοι ακούγονται επίσης ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Κώστας Χρυσόγονος, ο σύμβουλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Κικίλιας, καθώς επίσης και ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου και ο αθλητικογράφος, Βασίλης Σκουντής.

Από τη νεότερη γενιά στελεχών συζητείται το όνομα του Πολιτικού Συμβουλίου, Όλγα Μαρκογιαννάκη και ο Πάνος Γκανιάτσος ενώ ακούγεται και ο Παναγιώτης Δημόπουλος από τον τομέα του Περιβάλλοντος.

Μια ομάδα νέων γυναικών κατατάσσεται στους «ίσως»: η Ελένη Χρονοπούλου, η Δανάη Τσάκαλου καθώς και μία δημοσιογράφος με καθημερινή τηλεοπτική και ραδιοφωνική παρουσία που έχει δεχτεί πρόταση για τις Βρυξέλλες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ