Εύα Καϊλή: Στο μικροσκόπιο η εταιρεία real estate που ίδρυσε πριν από έναν μήνα με τον σύντροφό της

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος έχει μπει και η εταιρεία real estate της Εύας Καϊλή, η οποία βρίσκεται στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Σκουφά.

Εύα Καϊλή: Εκτινάχθηκαν οι καταθέσεις της μέσα σε τρία χρόνια – Δείτε τα πόθεν έσχες

Η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, συστάθηκε από την Ευρωβουλευτή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι πριν από περίπου έναν μήνα και οι αρμόδιες Αρχές αναμένεται να κάνουν «φύλλο και φτερό» τη δραστηριότητά της και τις συναλλαγές της συνολικά.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε δώσει εντολή να δεσμευτούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Εύας Καϊλή και συγγενικών της προσώπων, μεταξύ αυτών τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες, εταιρείες και κάθε άλλο χρηματοοικονομικό στοιχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας θα υπάρξει στενή συνεργασία και με ξένες Αρχές, κυρίως με το Βέλγιο και την Ιταλία για περιουσιακά στοιχεία των ελεγχόμενων εκεί.

Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από δωροδοκία.

Le Soir: Πώς ξετυλίχθηκε το «κουβάρι» για το Qatar Gate

Λεπτομέρειες από τον τρόπο που έδρασαν οι Αρχές του Βελγίου, για τις έρευνες και τελικά για τη σύλληψη της Εύας Καϊλή στο πλαίσιο του Qatar Gate που έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς, δίνει η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Το δημοσίευμα αναφέρει δε, ότι στο σπίτι της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι οι ερευνητές ανακάλυψαν τσάντες πολυτελείας και απλά σακίδια ταξιδιού γεμάτα με χρήματα.

«Τέτοια ευρήματα συνήθως υπάρχουν σε έρευνες για ναρκέμπορους» λέει μια πηγή με γνώση των ερευνών. Οι τσάντες είναι γεμάτες με χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ. Η Αστυνομία δεν έχει προλάβει να τα μετρήσει, καθώς μεγάλο μέρος στέλνεται στα εργαστήρια του σώματος για ανάλυση.

Σύμφωνα πάντως με τις αστυνομικές πηγές που επικαλείται η βέλγικη εφημερίδα, πρόκειται για περίπου 600.000 ευρώ που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της Εύας Καϊλή, και τουλάχιστον 150.000 στο διαμέρισμα της σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή ήταν γεμάτο με δώρα που έφεραν την υπογραφή του υπόπτου για διαφθορά κράτους. Όλα από το Κατάρ.

Η δράση των Αρχών έως τη σύλληψη Καϊλή

«Το ειδικό τμήμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου, περίμενε από τα ξημερώματα της Παρασκευής έξω από το σπίτι της Εύας Καϊλή για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύντροφο της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να βγει από την οικία τους οδού Wiertz, στην καρδιά των Βρυξελλών. Λόγω της βουλευτικής ασυλίας της Καϊλή, δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν έφοδο στο σπίτι» αναφέρει η Le Soir και συνεχίζει:

«Ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένας από τους ηγέτες της ΜΚΟ «Fight Impunity», ιταλικής εθνικότητας, είναι ένας από τους κορυφαίους υπόπτους της ευρύτατης έρευνας κατά της διαφθοράς το τελευταίο στάδιο της οποίας άρχισε το πρωί της Παρασκευής, προετοιμάζεται όμως με προσοχή από τα μέσα Ιουλίου.

Για τους ερευνητές του γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς, που ηγούνται της επιχείρησης υπό την καθοδήγηση του εισαγγελέα Μισέλ Κλαιζ, η κατάσχεση του τηλεφώνου του Τζιόρτζι και η ανάκρισή του είναι κορυφαίας σημασίας. Τη στιγμή που βγαίνει από το γκαράζ, οι αστυνομικοί τον σταματούν. Η σύλληψή του θα είναι η αρχή 16 ακόμα επιχειρήσεων έρευνας, σε αρκετές περιοχές και προάστια των Βρυξελλών. Η Le Soir και το Knack δημοσιεύουν την είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου.

Η Αστυνομία, συνεπικουρούμενη από προσωπικό της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας, θα επισκεφθεί στη συνέχεια αρκετούς συμβούλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και αξιωματούχους του.

Μεταξύ άλλων, θα ψάξουν και την οικία του άλλοτε ευρωβουλευτή (2004 – 2019) και προέδρου του «Fight Impunity», Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι. Οι ερευνητές θα ανακαλύψουν περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά. Ο Παντζέρι είναι ύποπτος ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να χρηματοδοτείται από το Κατάρ και η οποία διαμοιράζει χρήματα και δώρα για πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα 67 του χρόνια, ο Ιταλός είναι μέλος του ιταλικού δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος, Articolo Uno, που δημιουργήθηκε το 2017, από διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος. Μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Ιουλίου 2019, ήταν πρόεδρος της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου. Ακόμα ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ