Εύα Καϊλή: «Δεν νιώθω θύμα αλλά τρόπαιο, σκέφτηκα πολλές φορές την αυτοκτονία» – Τα πρώτα λόγια της μέσα από τις φυλακές

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Εύα Καϊλή μιλά μέσα από τις φυλακές Χάρεν του Βελγίου, όπου κρατείται για το σκάνδαλο του Qatar Gate.

Politico για Εύα Καϊλή: «Πολύ κοντά στον ήλιο» – Από το ζενίθ στο ναδίρ

Η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera μεταφέρει τα λόγια της Εύας Καϊλή επικαλούμενη την Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, μέλος του Φόρτσα Ιτάλια και της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία την επισκέφθηκε στην φυλακή.

«Είμαι αθώα, θα το αποδείξω. Αλλά δεν νιώθω θύμα, νιώθω τρόπαιο», είπε η Εύα Καϊλή και εξήγησε: «Ναι, το τρόπαιο μιας πολιτικής δίωξης που περιλαμβάνει μια προκατάληψη, μια προκατάληψη που υπάρχει σε κάθε περίπτωση κατά των βουλευτών και των πολιτικών της Νότιας Ευρώπης. Οι Μαλτέζοι, οι Έλληνες, οι Ιταλοί και ούτω καθεξής».

Qatar Gate: Απορρίφθηκαν οι προσφυγές της Εύας Καϊλή και του Μαρκ Ταραμπέλα – Παραμένουν στη φυλακή

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η συνάντησή τους έγινε στις Βρυξέλλες, την περασμένη Δευτέρα. Η Εύα Καϊλή μπήκε στην αίθουσα συνεντεύξεων των φυλακών Χάρεν με χαμόγελο. Τζιν, αθλητικά παπούτσια και πάνω από το λευκό πουκάμισο το πράσινο γιλέκο με ένα μαύρο περίγραμμα που πρέπει να φορούν όλοι οι κρατούμενοι στο Βέλγιο. Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού ήταν η Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, βουλευτής της Forza Italia, μέλος της ιταλικής αντιπροσωπείας στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Σε ευχαριστώ που ήρθες να με δεις» της λέει η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν καν καθίσει. «Εκτιμώ το κουράγιο σου», πρόσθεσε. Εξήγησε στη συνέχεια για ποιο λόγο χρησιμοποίησε την λέξη κουράγιο. «Είστε η πρώτη βουλευτής που έρχεται εδώ στη φυλακή για να δει πώς είμαι. Κανείς δεν έχει φτάσει μέχρι τώρα. Κανείς από το κόμμα μου, κανείς από την Ελλάδα μου».

Qatar Gate: Νέες αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή – Τούρκος επιχειρηματίας ο μεταφορέας των χρημάτων από το Κατάρ

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή είχαν καταγγείλει ότι είχε «υποβληθεί σε βασανιστήρια» επειδή τις πρώτες 16 ώρες μετά την σύλληψή της είχε μείνει χωρίς νερό, στο κρύο, με ένα φως πάντα αναμμένο. Τώρα δεν παραπονιέται για το καθεστώς κράτησής της στις φυλακές. «Αλλά μετά τον σάλο των πρώτων ημερών αυτής της υπόθεσης, κανείς δεν μιλάει πια. Με αγνοούν, με έχουν ξεχάσει, όντως με ακυρώνουν», ανέφερε.

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την στιγμή που ξέσπασε το Qatar Gate, περισσότερες από 100 ημέρες από την την 9η Δεκεμβρίου, όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη μαζί με άλλα οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον πρώην Ευρωπαίο βουλευτή των Βρυξελλών Αντόνιο Παντσέρι, που επίσης κατέληξε στη φυλακή. Πρόκειται για μία περίπλοκη πλοκή ακόμη και για τους Βέλγους ερευνητές. «Ο Παντσέρι ήταν πολύ χειριστικός με τον σύντροφό μου», σχολίασε η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προβάλλοντας μία αντίσταση στο να μιλήσει για τους άλλους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι αυτή της διαφθοράς. Η Εύα Καϊλή φέρεται να προσπάθησε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το Κατάρ με αντάλλαγμα χρήματα. Επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος της είναι τα 600.000 ευρώ σε μετρητά που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι της, η ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία μιλώντας για το Κατάρ είπε ότι είναι «στην πρώτη γραμμή των δικαιωμάτων των εργαζομένων», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στα τέλη Απριλίου οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν την προληπτική κράτησή της, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. «Τα υποτιθέμενα εγκλήματα είναι πολύ σοβαρά – λέει η Μπεργκαμίνι- και αν κριθεί ένοχη θα πρέπει να πληρώσει. Όμως το τεκμήριο της αθωότητας είναι αναφαίρετο και πρέπει να ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών. Διαφορετικά, σκοτεινές περίοδοι της ιστορίας μας, έρχονται στο μυαλό μας».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Μπεργκαμίνι, η Εύα Καϊλή της είπε πως «τις πρώτες έξι εβδομάδες έτυχε να σκεφτώ την αυτοκτονία. Πολλές φορές. Τότε κάτι έκανε κλικ». Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σταμάτησε εκεί. Μετά τις έξι αυτές εβδομάδες, υπάρχει ένα σημείο καμπής στην έρευνα, όταν ο Παντσέρι αποφάσισε να συνεργαστεί με τους δικαστές και γι’ αυτό η ποινή του μειώθηκε και του επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός. Δεν είναι απλώς μια σύμπτωση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η επιλογή του Παντσέρι να έχει γίνει λόγος ώστε η Καϊλή να γυρίσει σελίδα και να αφήσει στην άκρη αυτές τις μαύρες σκέψεις. Πρώτο μέλημα, ωστόσο, παραμένει η 2χρονη κόρη που απέκτησε με τον Τζιόρτζι, ο οποίος στο μεταξύ βγήκε από την φυλακή και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μπορεί να την βλέπει μόνο δύο φορές τον μήνα. «Αν η Καϊλή είναι ένοχη – λέει η Μπεργκαμίνι– θα το εξακριβώσει το δικαστικό σύστημα. Δεν φταίει όμως η κόρη της, της οποίας τα συναισθήματα έχουν καταρρακωθεί, κάτι που θα έχει συνέπειες στη ζωή της».

Στο κελί της η Εύα Καϊλή ξεκίνησε να διαβάζει γαλλικά και ολλανδικά. «Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία –λέει– θέλω να ξαναρχίσω να ασχολούμαι με την πολιτική». Όπως αναφέρει η Μπεργκαμίνι, την βρήκε συναισθηματικά δοκιμασμένη αλλά μαχητική, χωρίς κατάθλιψη.

Η ίδια, σκεπτόμενη την στιγμή που την χαιρέτησε πριν φύγει από την φυλακή, βγάζει το συμπέρασμα: «Η έρευνα θα προχωρήσει, όπως θα έπρεπε, αλλά, επαναλαμβάνω, το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει να ισχύει για όλους. Είμαι πραγματικά έκπληκτη με την σιωπή της πολιτικής και την υποκρισία γύρω απ’ αυτήν την ιστορία. Και αντ’ αυτού, όταν πέφτει μια γυναίκα εξουσίας, νέα, όμορφη και ανερχόμενη σαν αυτήν, υπάρχει ένα είδος συλλογικού εφησυχασμού. Δυστυχώς είναι διαδεδομένο, πρόσθεσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ