Qatar Gate: Νέες αποκαλύψεις για την Εύα Καϊλή – Τούρκος επιχειρηματίας ο μεταφορέας των χρημάτων από το Κατάρ

Στο «κάδρο» για το Qatar Gate μπαίνει και ένας Τούρκος επιχειρηματίας ο οποίος φέρεται να ήταν ο μεταφορέας χρημάτων από το Κατάρ. Νέες αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο και την Εύα Καϊλή βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, που επικαλείται απομαγνητοφωνήσεις των καταθέσεων του Αντόνιο Παντσέρι, η εμπλοκή του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι άρχισε το 2019. Ο Παντσέρι έχει υποστηρίξει ότι η Εύα Καϊλή έλαβε 250.000 ευρώ από το Κατάρ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία επανεκλογής της στην Ευρωβουλή το 2019.

Εκείνη την περίοδο καθώς οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022 του Κατάρ είχαν ήδη ξεκινήσει και η χώρα βρισκόταν στο μικροσκόπιο όλο και πιο εντατικών ελέγχων, ο Παντσέρι ήταν στην ιδανική θέση.

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής ήταν πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που του έδινε το περιθώριο να διαμορφώνει την αφήγηση σύμφωνα με τις επιθυμίες της Ντόχα, αναφέρει η Deutsche Welle.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι λεπτομέρειες για τις μεταφορές χρημάτων παραμένουν ασαφείς, ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι πολλά από τα χρήματα του Κατάρ τροφοδοτήθηκαν μέσω «ενός Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο».

Επίσης, ο Παντσέρι έχει υποστηρίξει ότι και άλλος ένας Ιταλός ευρωβουλευτής έλαβε μετρητά και συναντήθηκε με συνομιλητές που εμπλέκονται στο φερόμενο κύκλωμα διαφθοράς.

Από τις καταθέσεις που έχει δώσει ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, προκύπτει ότι το Κατάρ είχε αρχίσει να προσπαθεί να επεκτείνει το δίκτυο επιρροής του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ από τα τέλη του 2017. Άρχισαν να γίνονται από τότε, πληρωμές προς υπεύθυνους χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο ίδιος ο Παντσέρι έχει πει στους Βέλγους ανακριτές ότι μετά τις συναντήσεις στις αρχές του 2018 με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι, το Κατάρ συμφώνησε να πληρώσει σε εκείνον και τον Τζιόρτζι από 1 εκατομμύριο ετησίως το 2018 και το 2019.

Μετά τη μη επανεκλογή του στις ευρωεκλογές του 2019, ο Παντσέρι ίδρυσε την ΜΚΟ Fight Impunity για να συνεχίσει το έργο του.

Σε απάντηση σε αίτημα της DW για σχολιασμό, το κράτος του Κατάρ απάντησε λέγοντας ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Οποιαδήποτε συσχέτιση της κυβέρνησης του Κατάρ με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και συνιστά σοβαρή παραπληροφόρηση».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ