Ετοιμάζουν “αντίμετρα” για τις περικοπές

Ετοιμάζουν “αντίμετρα” για τις περικοπές 

 

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Από τον πρώτο μήνα του νέου έτους οι πολίτες θα νιώσουν στην πράξη τις σκληρές περικοπές στα εισοδήματα τους και στις συντάξεις. Ο Πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο όλο το τελευταίο διάστημα εξετάζουν τρόπους προκειμένου να «ανακουφιστούν» εκείνες οι κοινωνικές ομάδες οι οποίες θα πληγούν περισσότερο από τα μέτρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί τα «αντίμετρα» να ανακοινωθούν άμεσα προκειμένου να κατευναστούν οι όποιες κοινωνικές αντιδράσεις υπάρξουν. 

Οι κινήσεις της κυβέρνησης απέναντι στα μέτρα 

• Πληρωμή των χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση εκτιμά πως θα δοθεί μια μικρή «ανάσα» στην πραγματική οικονομία. Θα μπει φραγμός στα «λουκέτα» και δεν θα χαθούν άλλες θέσεις εργασίας. 

• Ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ρυθμίσεις για την «ανακούφιση» των δανειοληπτών οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 

• Δανειοδότηση και επιχορηγήσεις παλιών και νέων επιχειρήσεων 

Στην «ουρά» περιμένουν δεκάδες υποψήφιοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους με βάση το αναπτυξιακό νόμο και αναμένουν το «πράσινο» φως κάτι που θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν και είχαν ζητήσει δάνεια, αλλά λόγω της έλλειψης ρευστότητας είχαν απορριφθεί τώρα και μετά την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να εγκριθούν. 

• Νέες επενδύσεις – νέες θέσεις εργασίας 

Η πρώτη κίνηση έγινε με την συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών. Ο Αντώνης Σαμαράς όπως έχει δηλώσει και ίδιος στηρίζει πολλά για την ανάπτυξη της χώρας και την μείωση της ανεργίας στις νέες επενδύσεις. Γι αυτούς τους λόγους τους επόμενους μήνες θα επισκεφθεί το Κατάρ και την Κίνα. 

• Παραδειγματικές ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως οι σκληρές ποινές απέναντι στους φοροφυγάδες θα επαναφέρει το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης σε όσους είναι συνεπείς με την εφορία. 

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε πως το 2013 θα είναι μια δύσκολη χρονιά «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τα βγάλουμε πέρα». Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πως η χώρα θα τα καταφέρει. «Είναι μία χρονιά που θα μας δώσει το δικαίωμα να εργαστούμε συστηματικά ώστε στο τέλος της χρονιάς να ξέρουμε ότι σιγά – σιγά ότι και πάλι η Ελλάδα απογειώνεται» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ