Επιστρέφει το «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο

Του Χρήστου Μαζανίτη

Φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο στέλνοντας εκ νέου το υδρογραφικό πλοίο του πολεμικού τους ναυτικού, Τσεσμέ (TCG CESME A-599) στη θαλάσσια περιοχή που έχουν ορίσει με παράνομη NAVTEX για έρευνες έως τις 2 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πριν από λίγη ώρα αναχώρησε από τον κόλπο της Σμύρνης, όπου είχε πάει το πρωί της Πέμπτης.

Αυτή τη στιγμή πλέει με ταχύτητα περίπου 10 κόμβων και βρίσκεται 40 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της θαλάσσιας περιοχής στην οποία φαίνεται ότι επιστρέφει. Εκτιμάται ότι αν συνεχίσει με αυτή την πορεία θα βρίσκεται εκεί περίπου στις 7 με 7.30 το βράδυ, σήμερα.

Η Navtex

Η θαλάσσια περιοχή που έχει ορίσει η Τουρκία με την παράνομη Navtex είναι το όριο του 25ου Μεσημβρινού, εκεί δηλαδή που έχει ορίσει ως «σύνορα της καρδιάς του» ο Ερντογάν κι η Τουρκική Κυβέρνηση με το Δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Είναι ο χάρτης με τον οποίο διεκδικεί καταρχάς την διχοτόμηση του Αιγαίου για τις επιχειρήσεις «Έρευνας και Διάσωσης» κι εν συνεχεία για την προώθηση των επεκτατικών της διεκδικήσεων.

Πάντως, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, ελέγχοντας πλήρως την κατάσταση, με τα πλοία του ελληνικού Στόλου να είναι ανεπτυγμένα απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο.

Οι Τούρκοι ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας την Τρίτη, που μέσα σε μιάμισυ ώρα απογείωσαν 29 αεροσκάφη μεταξύ Αγ. Ευστρατίου – Κυρα Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά, τη στιγμή που το Τσεσμέ (TCG CESME A-599) βρισκόταν στη βόρεια πλευρά της περιοχής της παράνομης NAVTEX, Δυτικά της Λήμνου.

Ο λόγος που οι Τούρκοι άρχισαν να μιλούν για παρενόχληση, παρά το γεγονός ότι η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για την οποία είχε εκδοθεί ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) στις 9 Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή 5 ημέρες πριν από την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX, ήταν γιατί είδαν ξαφνικά να υψώνεται ένα γαλάζιο τείχος στο Αιγαίο αποκόπτοντας την πρόσβαση στο ερευνητικό τους. Εκεί κατάλαβαν ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι εκτεθειμένοι στο Αιγαίο.

Προκαλούν και με υπερπτήσεις

Η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων βρίσκεται σε εξέλιξη λοιπόν και μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα που περιλάμβανε κυρίως ενημερώσεις για τα σενάρια και τις επιχειρησιακές αναπτύξεις των σχηματισμών, σήμερα άρχισαν τις προκλήσεις, ξεκινώντας με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.  Συγκεκριμένα, στις 13.22, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερρπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι σε υψόμετρο 22.700 ποδών. ​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ