Επιστρέφει στον ναύσταθμο Σαλαμίνας το Αντιτορπιλικό «Βέλος»

Το ιστορικό αντιτορπιλικό που υπέστη σοβαρές ζημιές στην πρύμνη κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλονίκη, προβλέπεται να επιστρέψει στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

του Χρήστου Μαζανίτη

Στον ναύσταθμο Σαλαμίνας θα επιστρέψει το ιστορικό πλοίο του αντιδικτατορικού αγώνα «ΒΕΛΟΣ», όμως δεν είναι γνωστό που θα καταλήξει στην συνέχεια.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Δένδιας το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε «Αξιωματικό ναυπηγό υπηρεσίας, ο οποίος αφίχθη στη Θεσσαλονίκη τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2023 και εκτέλεσε σχολαστικό, επιτόπιο έλεγχο του σκάφους, αξιολόγησε τη φύση και την έκταση των ζημιών, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι εξ’ αυτών, ουδείς κίνδυνος υφίσταται για την ασφάλεια του πλοίου, ενώ επιπλέον προσδιόρισε τις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης».

Όπως αναφέρει ο υπουργός, μετά το τέλος των εργασιών που έγιναν για να αποτρέψουν την είσοδο υδάτων αλλά και την εξασφάλιση του αξιόπλοου, «το πλοίο θα επιστρέψει στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για εκτέλεση δεξαμενισμού και προγραμματισμένης περιοδικής συντήρησης. Περαιτέρω βρίσκεται σε επιτελική επεξεργασία από πλευράς ΠΝ εισήγηση αναφορικά με την οριστική πρόταση κατάλληλης θέσης ελλιμενισμού του πλοίου».

Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ελιμενιζόταν τα τελευταία χρόνια στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου στις 18 Νοεμβρίου υπέστη ζημιά καθώς χτύπησε στο ντόκο, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Το Βέλος ΙΙ (αντιτορπιλικό) / D-16 είναι αντιτορπιλικό τύπου Fletcher του πολεμικού Ναυτικού το οποίο το 1973 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου «Κινήματος του Ναυτικού».

Το ΒΕΛΟΣ D-16 (πρώην USS CHARRETTE DD 581) ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.

Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απενεμήθησαν δεκατρείς (13) σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό μαζί με τρία ομοίου τύπου (Αντιτορπιλικά τύπου FLETCHER) το Α/Τ ΑΣΠΙΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ και Α/Τ ΛΟΓΧΗ, στα πλαίσια αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ