Επιστρέφει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Επιστολή με την οποία ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα ότι επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Κουρουμπλής είχε διαγραφεί τον Δεκέμβριο του 2021 και με την προσχώρηση του πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα αριθμεί 86 βουλευτές.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε προκαλέσει τον Δεκέμβριο του 2021 θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού. Με αφορμή την έκθεση Τσιόδρα – Λύτρα για τον κορονοϊό, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε πει ότι “δολοφονήθηκαν άνθρωποι” με τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδρούν έντονα στις σκληρές εκφράσεις του.

Η ομιλία που είχε οδηγήσει στη διαγραφή του

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2021 ο κ. Κουρουμπλής τόνισε: «Ο Δημόκριτος έλεγε ότι η λήθη των ιδίων κακών, θράσος γεννά. Και παρακολουθώ τους αξιότιμους ρήτορες της Νέας Δημοκρατίας να έρχονται στο βήμα και να προσπαθούν να αντιπαρέλθουν μία σκληρή και οδυνηρή πραγματικότητα, που ήρθε ξαφνικά στη δημόσια ζωή, επισημοποιώντας αυτό που έλεγε η αντιπολίτευση, δηλαδή την ανησυχία που εκφράζαμε για το τι γίνεται για τους διασωληνωμένους ανθρώπους εκτός ΜΕΘ. Και αν αυτή η έκθεση δεν είχε το όνομα “Σωτήρης” ο φίλος του πρωθυπουργού, τότε με πολύ εύκολο τρόπο θα προσπαθούσατε να την αποδομήσετε.

Αλλά η έκθεση φέρει το όνομα Τσιόδρας μαζί με το όνομα του κ. Λύτρα. Και πραγματικά με εκπλήσσει το γεγονός με πόση θρασύτητα εκφράζετε δημόσιο λόγο ξεπερνώντας ότι χιλιάδες άνθρωποι ουσιαστικά δολοφονήθηκαν εκτός ΜΕΘ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και διερωτώμαι, το βράδυ που ξαπλώνετε, γιατί σας θεωρώ ευσυνείδητους ανθρώπους, και ο άνθρωπος όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι του το βράδυ, έρχονται στο νου του αυτά που έγιναν τη μέρα.

Δεν σας πίπτουν οι Ερινύες ότι από αυτά τα λάθη που σας επισημαίναμε και μας κουνούσατε το βήμα… Από αυτό το βήμα ο Πρωθυπουργός της χώρας απευθυνόμενος στο ελληνικό Κοινοβούλιο και δι’ αυτού στο ελληνικό λαό μας έλεγε και μας κουνούσε το δάχτυλο “έχετε εσείς πληροφορίες, εγώ δεν έχω πληροφορίες αν πραγματικά εκτός ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι υφίστανται κάτι διαφορετικό από αυτούς εκτός ΜΕΘ. Τι μας έλεγε ο Πρωθυπουργός; Ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη,. Και ω του θαύματος, δημοσιεύεται ξαφνικά ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από τον Μάιο είχαν επίσημα πληροφορηθεί, γιατί δηλώθηκε από έναν και δεν διεψεύσθη ούτε από τον κ. Τσιόδρα, από τον κ. Λύτρα ότι η ενημέρωση έγινε σε ανώτατο επίπεδο.

Εκτός κι αν μας πείτε ότι ενημερώθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι  ο Πρωθυπουργός. Και σήμερα επιλέξατε το λιγότερο κακό. Να αναγνωρίσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ότι δεν είχε ενημέρωση  ο Πρωθυπουργός, είναι ντροπή, είναι αίσχος, είναι αθλιότητα, είναι πρόκληση, είναι θράσος να απευθύνεστε στον ελληνικό λαό και να λέτε ότι δεν ήξερε ο πρωθυπουργός για το έγκλημα που κατ’ εξακολούθηση και διαρκώς συντελείτο στους ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να είναι μέσα στις ΜΕΘ. Και σας ερωτώ, τον φίλο μου που χάθηκε ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα απολογηθεί για τον φίλο μου, τη μητέρα του συμπατριώτη μας, τον αδελφό, ποιος θα απολογηθεί;” είχε πει ο κ. Κουρουμπλής.

Ενώ ανέβασε κι άλλο τους τόνους λέγοντας: “Θα απολογηθείτε, δεν θα το περάσετε έτσι. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον δολοφονήθηκαν άνθρωποι, το καταλαβαίνετε, το συνειδητοποιείτε τι έχει συμβεί στη χώρα; Είναι ντροπή σας! Έχετε θράσος! Είναι ντροπή σας να μιλάτε, τουλάχιστον σιωπάτε, ντροπή, αίσχος, Δολοφονήσατε τους ανθρώπους, αυτό κάνετε κι επιμένετε, επιμένετε, ντροπή σας! Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι! Αυτή είναι η πραγματικότητα” ανέφερε και ενώ από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε έντονη αντίδραση με τους βουλευτές να προκάλεσε την αντίδραση από τους βουλευτές της ΝΔ που φώναζαν “ντροπή”.

Ο εκτελών χρέη προέδρου, Απόστολος Αβδελάς, ζήτησε τότε από τον κ. Κουρουμπλή να ανακαλέσει, αλλά εκείνος είχε πει “δεν ανακαλώ τίποτα, δεν ανακαλώ τίποτα. Δολοφονήθηκαν άνθρωποι. Θα απολογηθείτε για τον φίλο μου” επέμενε με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλο να αντιδρά έντονα.

Η απόφαση Τσίπρα να τον διαγράψει

Ο Αλέξης Τσίπρας διέγραψε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα όσα είπε ο βουλευτής στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε αποστείλει επιστολή στο προεδρείο της Βουλής, με την οποία γνωστοποίησε ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής , βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, «τίθεται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας».

Οι αναφορές του κ. Κουρουμπλή για «χιλιάδες ανθρώπους που δολοφονήθηκαν» από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου προκάλεσαν την οργή του κ. Τσίπρα. Από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν, τηλεφώνησε στην Όλγα Γεροβασίλη, για να της μεταφέρει το τελεσίγραφό του προς τον Π. Κουρουμπλή: «Ή θα ανασκευάσει ή διαγράφεται».

Λίγη ώρα αργότερα, κι αφού δεν ανασκεύασε, διεγράφη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ