Επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

Επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απορρίπτει τις εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές. Ισχυροί μετασεισμοί στην πολιτική σκηνή από τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ. «Ομολογία ενοχής» τις χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για «ελληνικό Watergate». Εξεταστική επιτροπή ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Το παρασκήνιο της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο εισαγγελέας και το μοιραίο λάθος του Παναγιώτη Κοντολέων, που οδήγησε στην εκπαραθύρωσή του. Αγωγές Δημητριάδη κατά μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων που τον κατηγορούν ότι συνδέεται με το λογισμικό υποκλοπών Predator.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, Φ. ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ, Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

Μετασεισμούς στο πολιτικό σκηνικό προκαλούν οι δύο διαδοχικές παραιτήσεις, του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος από τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, το πρωί της Παρασκευής.

Αν και – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- δεν συνδέονται μεταξύ τους, ήρθαν στον απόηχο των καταγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη περί απόπειρας τηλεφωνικών υποκλοπών. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην εξάντληση της τετραετίας και απορρίπτει νέες εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες όπως είπε, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, σε συνεργάτες του για τις σκληρές αποφάσεις που πήρε και θα πάρει.

Είναι σαφές ότι ο Πρωθυπουργός δεν αλλάζει τον εκλογικό σχεδιασμό του, παρά τις ραγδαίες εξελίξεις με τις καταγγελίες για υποκλοπές και παρότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη του εισηγούνταν «κάνε εκλογές για να τελειώσουν τώρα η τοξικότητα και οι εμπνευστές της».

Φυσικά, το Μέγαρο Μαξίμου, μόλις ενημερώθηκε για τους λανθασμένους χειρισμούς του Π. Κοντολέοντος σε υπόθεση παρακολούθησης, τον απομάκρυνε ουσιαστικά από τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

«Ο Π. Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση, εν ολίγοις για τηλεφωνική παρακολούθηση, με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν είχε ενημέρωση το Μέγαρο Μαξίμου».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω νόμιμη επισύνδεση αφορά στο κινητό τηλέφωνο του Ν. Ανδρουλάκη και πως γι’ αυτή υπήρχαν επίσημο αίτημα και εισαγγελική άδεια. Μάλιστα, πηγές από την ΕΥΠ, σημειώνουν πως τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα ενημερωθεί από τον νέο επικεφαλής της υπηρεσίας για το πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ για να γίνει η παρακολούθηση.

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής Αρχής για τον κύριο Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε διά του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κύριος Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, συμπληρώνοντας πως αν κατατεθεί επισήμως από την αντιπολίτευση αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής ή τη σύγκληση εκ νέου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά, με δεδομένο ότι επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας». Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ενώ στη θέση του γενικού γραμματέα θα προωθηθεί ο μέχρι πρότινος διευθυντής πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

Αγωγές Δημητριάδη

Όσον αφορά την παραίτηση του Γρ. Δημητριάδη, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως δεν έχει να κάνει με το Predator. Δημοσιεύματα τον κατηγορούσαν ότι έχει σχέση με την εταιρεία που έχει αναπτύξει το συγκεκριμένο λογισμικό υποκλοπών. Μάλιστα, ο πρώην πλέον γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κινήθηκε νομικά για τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ενώ έχει καταθέσει αγωγές και μηνύσεις.

Ήδη, μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», έφτασε αγωγή στα γραφεία της, με την οποία ζητά ποσό ύψους 250.000 ευρώ, αν δεν υπάρξει ανάκληση του επίμαχου δημοσιεύματος.

Ανάλογη αγωγή έκανε και στο Reporters United και τους συντάκτες της έρευνας, Νικόλα Λεοντόπουλο και Θοδωρή Χονδρόγιαννο, ζητώντας 150.000 ευρώ αν δεν ανακαλέσουν το δημοσίευμα. Αντίστοιχα 150.000 ευρώ ζητά από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, αν δεν αποσύρει από τον λογαριασμό του στο Twitter τις αναρτήσεις που αναφέρονται στον ίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αποδίδουν τα εύσημα στον Γρ. Δημητριάδη, αφού, ενώ ο ίδιος δεν γνώριζε για τους χειρισμούς του Παναγιώτη Κοντολέοντος, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε.

«Μέσα σε αυτό το κλίμα τοξικότητας, τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον Γρ. Δημητριάδη.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Realnews- Μητσοτάκης

Realnews- Μητσοτάκης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ