Έντονες κόντρες στη Βουλή: Ο Χατζηδάκης, τα… πόμολα του υπουργείου, η «Μητέρα Τερέζα» και οι εργαζόμενοι «τζάμπα κρέας»

Ψηφίζεται έως το μεσημέρι στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» και η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχει «ανάψει» για τα καλά.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου έχουν καταθέσει, ήδη, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ λίγο πριν από την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης, επί του νομοσχεδίου, και η ΝΔ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για μία σειρά άρθρων αλλά και στην τροπολογία για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις «εμπιστοσύνης».

Χρυσομάλλης (ΝΔ): Δικαίως ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία

«Δικαίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο κ. Χατζηδάκης έβαλε ονομαστική ψηφοφορία, για να γίνει πλέον πλήρως κατανοητό στους συμπολίτες μας ποιοι θέλουν να προχωρήσουν τα πράγματα, να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, να πάνε προς το καλύτερο και ποιοι θέλουν να μη γίνει τίποτα σε αυτή τη χώρα», ανέφερε, μιλώντας στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και πρόσθεσε:

Μίλτος Χρυσομάλλης

«Οι συμπολίτες μας, ειδικά αυτήν την περίοδο, με όλα αυτά που συμβαίνουν, απαιτούν λύσεις και αποτελέσματα. Κρινόμαστε. Εμείς, εξ αρχής, από την πρώτη μέρα αυτής της κυβέρνησης, έχουμε αποφασίσει ότι αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και σε αυτά θα δίνουμε λύσεις με απτά αποτελέσματα, λύσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των συμπολιτών μας, λύσεις που θα διευκολύνουν τον άνεργο, γιατί κανείς από εμάς δεν πιστεύει ότι ο άνεργος απλά θέλει να βρίσκεται στο Ταμείο Ανεργίας. Εμείς θεωρούμε ότι ο άνεργος δεν θέλει να ζει με ένα επίδομα».

Λοβέρδος (ΝΔ): Δίνουμε επιτέλους λύση στο πρόβλημα των συντάξεων

«Κατορθώσαμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Και θα την κρατήσουμε ξανά όρθια, παρά τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια. Και ακριβώς για να την κρατήσουμε όρθια, το υπουργείο Εργασίας φέρνει μία ρύθμιση, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και αφορά τη γρήγορη απονομή των συντάξεων», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος.

Γιάννης Λοβέρδος

Ο ίδιος τόνισε πως όλοι όσοι είναι βουλευτές τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο παράπονο των ψηφοφόρων ήταν η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, καθυστέρηση εξαιρετικά μεγάλη και άδικη χωρίς καμία αμφιβολία. «Ήταν μία διαδικασία γραφειοκρατική, πολύ δύσκολη και πολύ επίπονη, η οποία οδηγούσε σε αυτές τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και στα δίκαια παράπονα των πολιτών», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και συμπλήρωσε:

«Με τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης και το υπουργείο Εργασίας, με τις “fast track” διαδικασίες από τη μια και τις “συντάξεις εμπιστοσύνης” από την άλλη, νομίζω ότι δίνεται επιτέλους μία λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ): Γελούν και τα πόμολα με όσα λέει ο κ. Χατζηδάκης

«Στόχος σας είναι να διαγραφούν οι άνεργοι από τα μητρώα για να εμφανίζετε μικρότερη ανεργία», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Σχολιάζοντας όσα είπε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δηλαδή ότι με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζονται οι κατάλληλες δουλειές, δουλειές ανάλογες με το προφίλ των ανέργων, η κα Ελευθεριάδου κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει αν θα είναι δουλειές πλήρους απασχόλησης.

Ελευθεριάδου

«Γελάνε και τα πόμολα του υπουργείου με όσα λέει ο κ. Χατζηδάκης για τους εργαζόμενους και τη δήθεν φιλεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Σε λίγο θα μας πει ότι η κα Στρατινάκη είναι η Μητέρα Τερέζα των εργαζομένων», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το όνομα του κ. Χατζηδάκη θα μείνει στις μαύρες σελίδες του εργατικού δικαίου.

Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ): Υπάρχει διαφορά στη δειγματοληψία της ΕΛΣΤΑΤ και της απογραφής του ΟΑΕΔ

«Από το καλοκαίρι του 2019 και μετά, η απόκλιση των στοιχείων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ με την απογραφή του ΟΑΕΔ είναι μεγάλη. Αυτό σας χαλάει τη σούπα. Γι’ αυτό φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δειγματοληψίας της ΕΛΣΤΑΤ και της απογραφής που διενεργεί ο ΟΑΕΔ», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Νίκος Παππάς

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατάρτιση για την εισαγωγή τιμωρητικών διατάξεων και σε αυτό το κλίμα κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί αν έφερε καλά αποτελέσματα η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Τόνια Αντωνίου (ΚΙΝΑΛ): Στόχος του «νέου ΟΑΕΔ» να κρύβει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας

«Μας έχει συνηθίσει πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εισάγει νομοσχέδια που αποτυπώνουν τις συντηρητικές εμμονές της και αναδεικνύουν τις ιδεοληψίες των υπουργών της», τόνισε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου συμπληρώνοντας ότι «τα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας έχουν μία ιδιαιτερότητα. Αυτό το υπουργείο όχι μόνο διέπεται από ιδεοληπτική προκατάληψη και πραγματική αντιπαλότητα προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αλλά φαίνεται να είναι και ο πρωταθλητής στην προσπάθεια να συγκαλύψει αυτές τις επιλογές πίσω από διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα και ισχυρισμούς».

Τόνια Αντωνίου

«Μετονομάζει τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που θα έχει ως βασικό σκοπό να κρύβει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, αλλά και ενίοτε να τιμωρεί τους ανέργους», είπε η κ. Αντωνίου και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές, πολιτικές επιλογές του ίδιου ακριβώς κόμματος που ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και τις βαθιές πληγές που προκάλεσε στο σώμα της κοινωνίας η νεοφιλελεύθερη ατζέντα των μνημονίων».

Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): Είστε η κυβέρνηση που κορυφώνετε τον λαϊκισμό

«Είστε η κυβέρνηση που κορυφώνετε τον λαϊκισμό», επεσήμανε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας:

Λιακούλη

«Προεκλογικά είχατε δεσμευτεί ότι θα καταργήσετε τον “νόμο Κατρούγκαλου”. Είχατε πει, μάλιστα, ότι δεν διορθώνεται, γι’ αυτό θα τον καταργήσουμε. Τον διατηρήσατε επακριβώς, με επουσιώδεις τροποποιήσεις. Καταγγείλατε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν την επαναφέρατε ποτέ. Την είχατε στην πρώτη σελίδα του προεκλογικού σας προγράμματος. Καταγγείλατε την κατάργηση των κατώτατων ορίων της σύνταξης. Ποτέ δεν τα επαναφέρατε. Με ψευδοερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, που την κάνατε μάλιστα και διάταξη νόμου, αρνείστε να καταβάλετε στους χαμηλοσυνταξιούχους τα κομμένα δώρα, τις κομμένες περικοπές του εντεκάμηνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016».

Παφίλης (ΚΚΕ): Θέλετε να δώσετε τους εργαζομένους ως «τζάμπα κρέας» στις επιχειρήσεις

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντλήσουν οι όμιλοι φθηνό εργατικό δυναμικό, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να δώσει τους εργαζόμενους ως «τζάμπα κρέας» στις επιχειρήσεις και να φτιάξει χρυσές δουλειές για τους επιχειρηματίες.

«Δεν ντρέπεστε, εσείς που παριστάνετε τους Αριστερούς, να πιπιλάτε τους κοινωνικούς εταίρους; Είναι το ίδιο ο εργάτης και ο εργοδότης; Ποιος στηρίζει το νομοσχέδιο; Ο ΣΕΒ που μίλησε για το πόσο καλό είναι το νομοσχέδιο. Το έκανε γιατί θα αντλήσει φθηνό εργατικό δυναμικό. Το υποστήριξαν οι ενώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, οι εκπρόσωποι των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, γιατί αντιλαμβάνονται ότι θα έχουν τεράστια κέντρα. Αντίθετοι ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, που τους τσακίσατε στο ξύλο γιατί πήγαν να συνεδριάσουν στον χώρο της δουλειάς τους. Αντίθετοι και οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και απευθύνθηκε και στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στις διατάξεις που προβλέπουν εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ.

Παφίλης

«Δεν ντρέπεστε να λέτε καταχραστές τους ανέργους; Πείτε μας έναν που έχει εισόδημα 250.000, όπως μας είπατε χθες. Αυτός που έχει τέτοιο εισόδημα έχει ανάγκη να πάρει το μετρό; Εσείς ζείτε με 400 ευρώ τον μήνα; Εσείς ζείτε με 200 ευρώ που παίρνουν οι μακροχρόνια άνεργοι; Ό, τι και να πείτε, η ανεργία συνοδεύει τον καπιταλισμό, όπως η χελώνα το καβούκι», σημείωσε ο κ. Παφίλης.

«Είναι νομοσχέδιο που θέλει να εξασφαλίσει φθηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους, να προωθήσει τα λεγόμενα κοινωνικά κονδύλια στους ομίλους επανακατάρτισης, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλετε να επιβάλλετε στους εργαζόμενους να αποδεχθούν ό,τι θέλει η εργοδοσία και όποιος δεν πάει θα σβήνεται από το μητρώο. Δεν λέτε, όμως, ότι αν απολυθεί ο εργαζόμενος δεν υπολογίζεται ο χρόνος εργασίας και διαγράφεται από οποιοδήποτε επίδομα», τόνισε για τις διατάξεις που αναφέρονται στις συνέπειες για τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που θα παραβούν τις υποχρεώσεις τους.

Μπούμπας (Ελληνική Λύση): Πόσο θα στοιχίσει η αλλαγή επωνυμίας του ΟΑΕΔ

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πόσο θα στοιχίσει η αλλαγή επωνυμίας του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Μπούμπας Κωνσταντίνος

«Ξέρετε καλά ότι ο εργαζόμενος συμφωνεί με τον εργοδότη να απολυθεί για να εγγραφεί στο Ταμείο Ανεργίας και παίρνει τα χρήματα ο εργοδότης. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν», είναι μία από τις περιπτώσεις που επικαλέστηκε ο βουλευτής για να περιγράψει τις συνθήκες που επικρατούν.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.