Έντονες διαφωνίες στη διάσκεψη των προέδρων

Έντονες διαφωνίες στη διάσκεψη των προέδρων

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Νέες σκέψεις για απόσυρση της πρότασης που κατέθεσε για δημοψήφισμα, από τη Δημοκρατική Αριστερά

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που η Διάσκεψη των Προέδρων απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ ως διαφορετική και προκειμένου η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ να μην «χρεωθεί» τη συνάθροιση των υπογραφών των μελών της με εκείνες της Χρυσής Αυγής δεν αποκλείεται να αποσύρει την πρόταση που κατέθεσε το πρωί για δημοψήφισμα. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην άποψή τους ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν είναι ομοειδείς ώστε να γίνει η συζήτησή τους από την ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατατέθηκε η εναλλακτική πρόταση να αποφασίσει το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής κατά την αυριανή τελευταία συνεδρίασή του για το εάν αθροίζονται ή όχι οι προτάσεις. 

Ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να έχει δηλώσει πως διαφωνεί στο να αποφανθεί για το θέμα αυτό το πρώτο θερινό τμήμα και όχι η ολομέλεια που είναι, όπως φέρεται να είπε, “η καθ’ ύλιν αρμόδια”, και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που γίνει αντικατάστασή του, θα προχωρήσει σε δημόσια δήλωση. 

Εξάλλου, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βίκυ Φούντα, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ανέφερε ότι δεν συμφωνεί στο να προσμετρηθούν οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής, και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, η ίδια θα αποσύρει την υπογραφή της από την πρόταση. 

 

Επτά προτάσεις για ένα δημοψήφισμα

 

Στο μεταξύ, στη διάσκεψη των Προέδρων παραπέμπεται το θέμα της συζήτησης επί του δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» μετά την κατάθεση επτά προτάσεων από πέντε κόμματα οι πρώτες, 14 ανεξάρτητους βουλευτές η έκτη και τον Βύρωνα Πολύδωρα η έβδομη. 

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της ΧΑ και των ανεξαρτήτων βουλευτών που κατατέθηκαν ήδη από χθες, λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ζητώντας δημοψήφισμα με το ερώτημα αν εγκρίνει το νομοσχέδιο ο λαός, προστέθηκαν σήμερα τρεις ακόμα. 

Στο σκεπτικό της η ΔΗΜΑΡ, εξηγεί ότι δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων, αλλά κατά των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. 

Στο δια ταύτα πάντως, οι έντεκα βουλευτές που την υπογράφουν (αφού δεν υπογράφουν ο Γρηγόρης Ψαριανός και η ανεξάρτητη πλέον Κατερίνα Μάρκου) ζητούν δημοψήφισμα με το ίδιο ερώτημα. 

Με το ίδιο αίτημα καταλήγει η πρόταση και του ανεξάρτητου βουλευτή και προέδρου της Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό Βύρωνα Πολύδωρα. 

Στην πρότασή του (που υπογράφεται και από τους 12 βουλευτές του) το ΚΚΕ, πάλι, ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ», πράγμα που κανείς δεν ξέρει αν θα θεωρηθεί ικανό να συναθροίσει τις υπογραφές.

 

Πηγή: www.real.gr

 

Διαβάστε επίσης

Στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τα δημοψηφίσματα

Βούτσης: Αφήστε τις μηχανορραφίες

Ολομέλεια για τη μικρή ΔΕΗ ζητά η αντιπολίτευση

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ