Ένταση με το “καλημέρα” στη Βουλή για τη Novartis – Η κόντρα για τα ψηφοδέλτια και τις κάλπες

Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον αριθμό των καλπών και το ψηφοδέλτιο άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της NOVARTIS.

Η πλειοψηφία απέρριψε, δια εγέρσεως, το θέμα της παραβίασης της συνταγματικής διάταξης (άρθρου 60 του Συντάγματος) σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση, που έθεσε η ΝΔ προ της έναρξης της συζήτησης επί του πορίσματος για την Novartis. Δεδομένου ότι το Προεδρείο, δεν έλαβε γραπτή αίτηση για τη συνταγματικότητα σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, δεν έθεσε σε ψηφοφορία θέμα για παραβίαση Συντάγματος.

Tο θέμα της παραβίασης του άρθρου 60, έθεσε η ΝΔ για το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, με το οποίο το βράδυ η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί και για τις δέκα κάλπες και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι επιχειρεί υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας ζήτησε αναδιάταξη του ψηφοδελτίου και προανήγγειλε αποχώρηση της ΚΟ της ΝΔ στην περίπτωση που η Βουλή επιμείνει.

«Δεν υπάρχει μία στο εκατομμύριο να τοποθετηθούμε επί του ψευδεπίγραφου διλήμματος» είπε χαρακτηριστικά. Ο «Κανονισμός λέει ότι αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης διεξάγεται μυστική ψηφοφορία και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη. Εδώ δεν καταγγέλλεται καμία πράξη ή καμία παράλειψη», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.«Το όχι αυτό είναι αντίθετο με αυτό το οποίο πιστεύει συνολικά η μειοψηφία. Για εμάς δεν υφίσταται κανένα αδίκημα και γι’ αυτό λέμε όχι», επεσήμανε και έκανε λόγο για ανοησία της πλειοψηφίας, η οποία θα καταγραφεί στον κατάλογο των γελοιογραφιών της πολιτικής ζωής της Ελλάδας. Ζήτησε, μάλιστα, την ύπαρξη μόνο μιας κάλπης και όχι δέκα που αποφάσισε η πλειοψηφία στη Διάσκεψη των Προέδρων.«Το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση Παπαντωνίου έγραφε λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε αυτό συμφώνησαν και σε αυτό ψήφισαν. Πώς αυτό ξαφνικά γίνεται αντισυνταγματικό μόνο η ΝΔ μπορεί να το εξηγήσει γιατί έχει άλλα σχέδια» του απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΧρήστοςΜαντάς. «Στην περίπτωση Παπαντωνίου υπήρξε καταφανώς λάθος» είπε ο κ. Δένδιας. «Ακούσαμε πρωτοφανή πράγματα που θα γραφτούν στην ιστορία» είπε ο κ. Μαντάς.

Για προφανή παραβίαση του άρθρου 60 του Συντάγματος, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Β. Κεγκέρογλου, επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή του ψηφοδελτίου έγινε για να καλύψει το ελλιπές σκεπτικό της πλειοψηφίας ως προς την ουσία της υπόθεσης. «Δεν είχατε σκοπό να αγγίξετε το σκάνδαλο της NOVARTIS και του φαρμάκου, διότι αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη επί των ημερών σας, και τα διαδικαστικά είναι για να κουκουλώσετε το σκάνδαλο» σημείωσε.

Την συμφωνία της Χρυσής Αυγής να στηθούν δέκα κάλπες, εξέφρασε ο Ιω. Αϊβατίδης. «Η πλειοψηφία έπραξε το αυτονόητο», είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο Αθ. Παπαχριστόπουλος. «Επί της ουσίας, η Βουλή δεν έκανε τίποτα» αποφάνθηκε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση παραπέμπεται στην Δικαιοσύνη. Ο Γ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι, έθεσε επίσης ζήτημα ψηφοδελτίου και έκανε λόγο για εγκλωβισμό των βουλευτών. Έθεσε δε, το ερώτημα αν υπάρχει το «όχι», λόγω αναρμοδιότητας της Επιτροπής, τότε το «ναι» στην παραπομπή τί σημαίνει;

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανέφερε ότι θα να αντιμετωπιστεί το θέμα που έθεσε ο Νίκος Δένδιας ως παρεμπίπτον ζήτημα. Τόνισε ότι στο άρθρο 86 του Συντάγματος δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία παρά απόφαση για την άσκηση ή μη δίωξης, ενώ «αd hoc» περίπτωση ήταν το ψηφοδέλτιο στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και κατέληξε ότι «Δεν υπάρχει κατά συνέπεια κάποιο τέχνασμα. Πρέπει να υπάρξουν 10 κάλπες διότι η δίωξη απαιτεί την εξατομίκευση. Είναι στη δική μου αρμοδιότητα να τοποθετηθώ στα ζητήματα που θέσατε. Στο ψηφοδέλτιο τίθεται το αν “η Βουλή είναι ή δεν είναι αναρμόδια”» είπε χαρακτηριστικά προς την πτέρυγα της ΝΔ.

«Από την αρχή είχα πει να γίνει ψηφοφορία δια της εγέρσεως, ώστε ο καθένας να αναλάβει ατομικά την ευθύνη του. Να υφαρπάσετε από εμάς ένδειξη ενοχής συναδέλφων δεν το δεχόμαστε. Επομένως λέμε ότι η ΝΔ δεν θα τοποθετηθεί. Εγώ θέλω να πω όχι στο σύνολο του πορίσματος σας. Μου στερείτε επομένως το δικαίωμα μου να τοποθετηθώ. Σας λέμε λοιπόν αλλάξτε το ψηφοδέλτιο, διαφορετικά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό» επανήλθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.