Eλληνο-αιγυπτιακή συμφωνία – Ο νέος χάρτης για το “Οικόπεδο 18” – ΦΩΤΟ

Με θετικό τρόπο επιλύθηκε το θέμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου σε σχέση με την αδειοδότηση Οικοπέδων για έρευνα υδρογονανθράκων από την δεύτερη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά την χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο και τις συνομιλίες με τον ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, το ζήτημα διευθετήθηκε με νέα χάραξη του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Συγκεκριμένα, πριν από τη συνάντηση των δύο υπουργών, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου Αλ Σισι. Έτσι, μετά το τηλεφώνημα αυτό αλλά και την διαρκή επικοινωνία του Ν. Δένδια με τον Σ. Σούκρι, ο Έλληνας υπουργός μετέβη χθες, Δευτέρα 8/3, στο Κάϊρο για συνομιλίες με τον ομόλογο του και λίγες ώρες αργότερα το πρόβλημα λύθηκε με πρωτοβουλία της αιγυπτιακής πλευράς, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο υπουργών στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε, δίχως περιστροφές, ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας, χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση.

To αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δημοσιεύθηκε ο αναθεωρημένος χάρτης του οικοπέδου 18 το οποίο πλέον σταματά στον 28ο μεσημβρινό όπου τελειώνει και η οριοθέτηση με την Ελλάδα και δεν εκτείνεται ανατολικά, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος χάρτης. Κάτι που είχε δώσει την ευκαιρία στην τουρκική ηγεσία σχεδόν να πανηγυρίζει ότι η Αίγυπτος αναγνώρισε τις δικές της αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών στη χθεσινή του δήλωση από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η χθεσινή αυτή εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική: όχι μόνο αποκαθίσταται η τάξη, στο θέμα της οριοθέτησης των Αιγυπτιακών οικοπέδων ώστε να μην αφορούν σε μη οριοθετημένη περιοχή, αλλά αποτελεί πλήρη και έμπρακτη επαναβεβαίωση εκ μέρους της Αίγυπτου της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας μερικής οριοθέτησης που υπέγραψαν οι κ.Δένδιας και Σούκρι τον περασμένο Αύγουστο, την οποία η Τουρκία έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει.

Επίσης, η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που η Άγκυρα απευθύνει διαρκείς εκκλήσεις και παρακλήσεις προς την Αιγυπτιακή πλευρά, για έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση της υποτιθέμενης υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπτελφατάχ Eλ Σίσι, καθώς και της στενής προσωπικής σχέσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλληλο-κατανόηση και την αποφυγή οποιονδήποτε ενδεχομένων παρεξηγήσεων που μπορεί ενδεχομένως να προκύπτουν.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί το ενδιαφέρον που είχε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ‘Αχμεντ Αμπούλ Γκέιτ. Κατά την εν λόγω συνάντηση ο ‘Αραβας αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτεταμένα και άσκησε έντονη κριτική στη συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις Αραβικών κρατών, όπως η Λιβύη, η Συρία, αλλά και το Ιράκ. Επίσης, κατά τη διάρκειά της, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding).

Πηγή: ertnews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟPEN

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ