Ελλάδα – Ρουμανία: Οι θεματοφύλακες της Ανατολικής Ευρώπης

Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ρουμανίας μετατρέπεται στον ισχυρό θεματοφύλακα της Ανατολικής Ευρώπης

Του Χρήστου Μαζανίτη 

Ελλάδα και Ρουμανία αναπτύσσουν ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς με τους διπλωματικούς δεσμούς των δύο χωρών να εμβαθύνουν και να είναι ισχυρότεροι από ποτέ. Αυτό αποτυπώθηκε αρχικά ανάγλυφα το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια, που η Ρουμανία έστειλε για πρώτη φορά εκτός συνόρων πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες αποτελούντο από 112 άτομα με 23 οχήματα.

συνεργασία Ελλάδας – Ρουμανίας

Το υψηλό επίπεδο των στρατιωτικών δεσμών επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο όταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα, όπου εκτός από τις διμερείς επαφές με τον ομόλογό του Στρατηγό Πετρέσκου, είχε και συνάντηση με τον υπουργό Αμύνης Νικολάε Τσιούκα, με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις επιπτώσεις τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

H Ρουμανία αποτελεί χώρα – κλειδί για το ΝΑΤΟ αφού εκεί βρίσκεται το Στρατηγείο Ανατολικής Ευρώπης ή Έδρα Πολυεθνικής Μεραρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η πλήρης ονομασία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η δημιουργία της «Σούδας του Βορρά» στην Αλεξανδρούπολη συνοδεύεται με την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου με την Ρουμανία, καθώς και με την ενεργειακή διασύνδεση, μέσω του σταθμού υγροποιημένου αερίου που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Άλλωστε, και η πρόσφατη μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων, στο πλαίσιο της άσκησης ATLANTIC RESOLVE, ένας μέρος της Ταξιαρχίας των ΗΠΑ δε θα μείνει στην Ελλάδα για συνεκπαιδεύσεις αλλά προωθήθηκε στους χώρους τελικού προορισμού που είναι στη Ρουμανία κατά βάση και κάποιοι λίγοι στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό ήταν πολύ σημαντική η άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Κιλκίς, στην έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ» με μία διμοιρία – 29 ατόμων, των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο λόγος που δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην άσκηση στο συγκεκριμένο Κέντρο Εκπαίδευσης είναι διότι προσομοιάζει τις προκλήσεις σε αστικό περιβάλλον.

Τα σενάρια που κλήθηκαν να φέρουν σε πέρας περιλάμβαναν τα εξής αντικείμενα:

•             Εκκαθάριση Οικίας

•             Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης

•             Η Διμοιρία κατά την επίθεση σε κατοικημένους τόπους

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ