Συμφωνία εμβάθυνσης των αμυντικών δεσμών με την Ρουμανία

Ύψιστης στρατηγικής σημασίας ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Σημαντικά αποτελέσματα για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ρουμανίας, έφερε η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στην Ρουμανία.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η επίσκεψη οριστικοποιήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στην Αθήνα, όπου ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έμεινε ενθουσιασμένος από το επίπεδο οργάνωσης των Ελλήνων και την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προσγειώθηκε την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου στο Βουκουρέστι, απ’ όπου αποχώρησε πολύ αργά το βράδυ της Πέμπτης, 7 Οκτωβρίου.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας κ. Nicolae Ciuca και τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Lieutenant General Daniel Petrescu, με τους οποίους συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις επιπτώσεις τους στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατά την συνάντηση με τον ομόλογο του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο Χώρες ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, διατηρώντας μεταξύ τους ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις αλλά και συνεργαζόμενες στενά ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενστερνιζόμενες πλήρως και υποστηρίζοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ρουμανία

Επιπλέον, οι δύο Αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή κοινών συνεκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών και επιβεβαίωσαν το διαρκές ενδιαφέρον για αναβάθμιση των ήδη άριστων στρατιωτικών σχέσεων, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τον αριθμό των κοινών τους δραστηριοτήτων και συνεργασιών, συμβάλλοντας περαιτέρω στην εδραίωση της ασφάλειας και στη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την έδρα του Πολυεθνικού Στρατηγείου επιπέδου Μεραρχίας της Νοτιοανατολικής Περιοχής του ΝΑΤΟ (Headquarters Multinational Division South – East / HQ MND-SE), όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής του Brigadier General Christian-Daniel DAN, και ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητές του.

Ο Στρατηγός Πετρέσκου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Έλληνα Στρατηγό για την υποστήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με πλοία και αεροσκάφη στην επιχείρηση περιπολίας της Μαύρης Θάλασσας.

Την τελευταία ημέρα παραμονής του, παρακολούθησε εντυπωσιακή επίδειξη τμημάτων Αλπινιστών του Στρατού Ξηράς της Ρουμανίας στην περιοχή Cheile Râșnoavei, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι δυνατότητές τους σε σενάρια Ορεινού Αγώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Στρατηγός Φλώρος απηύθυνε πρόσκληση να έρθουν οι Ρουμάνοι Αλπινιστές στην Ελλάδα, για συνεκπαίδευση με Έλληνες αλπινιστές στον Όλυμπο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ