Ελλάδα και Αυστρία υψώνουν «τείχος» απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία

Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και οι υβριδικές απειλές ενώνουν Ελλάδα και Αυστρία που πραγματοποίησαν δεύτερη κατά σειρά δράση για την από κοινού αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών.

του Χρήστου Μαζανίτη

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), και τον ίδιο τον Γενικό Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο, ο οποίος και μετέβη στην Βιέννη, όπου σε συνεργασία με την αντίστοιχη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας, πραγματοποίησαν στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου ακόμη μία δράση για την ανάδειξη του προβλήματος της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος.

Κάτι για το οποίο είχαμε γράψει προσφάτως αναλυτικά στο enikos.gr.

Ειδικότερα, έπειτα από την επιτυχημένη διεξαγωγή του 1ου Εργαστηρίου Ειδικών (expert’s workshop), στην Αλεξανδρούπολη, τον περασμένο Ιούνιο, με τίτλο: «Instrumentalization of illegal migration in the framework of hybrid warfare. The role of the military», την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 διοργανώθηκε στην Βιέννη ένα 2ο Εργαστήριο Ειδικών με το ίδιο θέμα, ώστε να αναλυθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα (δεδομένου της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία) και να εξεταστεί διεξοδικότερα το ζήτημα.

Στο Εργαστήριο εξετάστηκε επίσης, ο ρόλος της μετανάστευσης σε σχέση με την ασφάλεια των συνόρων, το φαινόμενο της εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης, η αντίληψη του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος ως απειλής ή πρόκλησης για την Ευρωπαϊκή εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, καθώς και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, τόσο στην παρούσα περίοδο όσο και στο προσεχές μέλλον.

Κατά τη λήξη του 2ου Εργαστηρίου Ειδικών εξήχθησαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Υπενθυμίζεται ότι μετά από τις σχετικές πρωτοβουλίες της Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), είχε υπογραφεί και μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Αυστρίας.

Παράλληλα με τις εργασίες του 2ου Εργαστηρίου Ειδικών, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και ο Αυστριακός ομόλογός του Δρ. Άρνολντ Κάμελ (Arnold Kammel) είχαν διμερείς διαβουλεύσεις.

Συγκεκριμένα, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για τη λήξη του πολέμου, το περιβάλλον ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, την ενεργειακή κρίση, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αυστρίας στον αμυντικό τομέα.

Exit mobile version