Ελλάδα – Αίγυπτος ακόμη πιο κοντά παρά το φλερτ της Τουρκίας

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Στην Αθήνα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος θα έχει κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια τη στιγμή που η Φρεγάτα «Έλλη» κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

του Χρήστου Μαζανίτη

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, επιβεβαιώνοντας εμφατικά ότι παρά τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης του Καΐρου από την Άγκυρα οι δεσμοί Ελλάδας – Αιγύπτου που έχουν σφυρηλατηθεί από το 2014 κι ένθεν δεν παραμένουν απλά ισχυροί αλλά ενδυναμώνονται.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, περί ώρα 14:15, μετά το πέρας της οποίας θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Κοινές δηλώσεις στον Τύπο θα λάβουν χώρα περί ώρα 15:30.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών σε ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, αναμένεται να καλύψουν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Μ. Ανατολή, των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου καθώς και των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας.

Η Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου αποτυπώνεται και στην ισχυρή στρατιωτική συνεργασία, με την Φρεγάτα Έλλη να γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου, παρουσία του Διοικητή της Ναυτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL MTF) Rear Admiral Michael Busse του Γερμανικού Ναυτικού, πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΕΛΛΗ από την Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, κατόπιν ολοκλήρωσης της συμμετοχής της στην UNIFIL MTF.

Μετά τον απόπλου από τον λιμένα Λεμεσού, η Φ/Γ ΕΛΛΗ εκτέλεσε συνεκπαίδευση με Μονάδες ξηράς του ΓΕΕΦ επί αντικειμένων επικοινωνιών και σύνθεσης εικόνας επιφανείας.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, την Παρασκευή 7 Απριλίου, η Φ/Γ ΕΛΛΗ κατέπλευσε στην Ναυτική Βάση της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, και το Σάββατο 08 Απριλίου 2023 διεξήγαγε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) με την Αιγυπτιακή Φ/Γ TOUSHKA (F-906) στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αλεξάνδρειας, η οποία περιελάμβανε γυμνάσια αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής, σύνθεσης εικόνας και ανταλλαγής αναγνωρισμένης εικόνας επιφανείας και αντιαεροπορικού πολέμου.

Ο ελλιμενισμός ελληνικών φρεγατών στην ναυτική βάση της Αλεξάνδρειας έχει γίνει συνήθεια μετά από επιχειρησιακές δραστηριότητες του Πολεμικου Ναυτικού στην Μεσόγειο.

Ελλάδα Αίγυπτος Ελλάδα Αίγυπτος Ελλάδα Αίγυπτος Ελλάδα Αίγυπτος Ελλάδα Αίγυπτος Ελλάδα Αίγυπτος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ