ΣΥΡΙΖΑ: Στα ύψη η αντιπαράθεση Αχτσιόγλου – Κασσελάκη λίγες ώρες πριν από τις εκλογές

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η ένταση στο εσωτερικό του κόμματος μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη, χτυπά «κόκκινο». Οι εκατέρωθεν «επιθέσεις» και τα «καρφιά» συνεχίστηκαν μέσα από συνεντεύξεις, δηλώσεις, αναρτήσεις και βίντεο στα social, με επίκεντρο το ατόπημα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «κρατίδιο» της Τουρκίας αναφερόμενος στα Κατεχόμενα.

Οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν την Κυριακή (24/9) στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά και τα 40.000 παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμμετείχαν την προηγούμενη αναμέτρηση.

Κασσελάκης: Το βίντεο μετά τις αντιδράσεις για το «κρατίδιο της Τουρκίας»

Να διορθώσει το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε το βράδυ της Πέμπτης θέλησε ο Στέφανος Κασσελάκης με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με νέα του δήλωση εξήγησε πως λόγω της κούρασης και της αϋπνίας δεν βρήκε τη σωστή λέξη και διευκρίνισε πως «Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα. Η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού», ενώ επιτέθηκε ξανά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που «δεν βρήκε μια λέξη να πει – ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους»

Η πρώτη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη μετά το γλωσσικό ολίσθημα

«Δεν θα με δείτε να κρύβομαι ποτέ. Ξεριζώθηκα όταν ήμουν 14 χρονών. Είμαι πίσω στον τόπο μου, μόνιμα μόλις μερικούς μήνες. Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Βεβαίως είναι ψευδοκράτος. Τα Κατεχόμενα. Η πληγή στην καρδιά του Ελληνισμού. Τα συμφραζόμενα, η διόρθωση που έκανα μέσα στη δήλωση μου και το περιεχόμενο της ομιλίας μου πριν, ήταν όλα ξεκάθαρα.

Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης. Για εμένα οι ελληνικές λέξεις έχουν και ελληνικό νόημα μέσα τους. Το πρόβλημα είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι πρωθυπουργός 4,5 χρόνια, δεν βρήκε μια λέξη να πει – ούτε καν την έψαξε- απέναντι στην προκλητικότητα του Ερντογάν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Εκείνος ζητά αναγνώριση και ο Μητσοτάκης συναντιέται μαζί του και χαμογελά. Τη Δεξιά και την Ακροδεξιά την έχει πληρώσει οδυνηρά η Κύπρος το 1974. Η πατριωτική Σύγχρονη Αριστερά θα είναι εδώ για να αποτρέψει κάθε πιθανότητα πονηρού συμβιβασμού ή συμψηφισμού στα νησιά του Αιγαίου, στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο και βεβαίως στην Κύπρο».

Κασσελάκης κατά Αχτσιόγλου: Διακινεί σενάρια ότι ήμουν συνεργάτης του Μητσοτάκη –  Της είχα στείλει προτάσεις από τον Ιούλιο

Την Παρασκευή ο Στέφανος Κασσελάκης σε νέο του βίντεο παρουσίασε ένα e-mail με θέσεις που είχε στείλει στην ανθυποψήφιά του τον περασμένο Ιούλιο και στο οποίο εκείνη δεν απάντησε ποτέ. «Δεν μου απάντησε ποτέ – είναι δικαίωμά της-, όμως εγώ θεώρησα ηθική μου υποχρέωση να συνεισφέρω στον αγώνα της. Δεν είχα κανέναν αυτοσκοπό για αυτοπροβολή. Ήθελα το «μαζί» και δεν το βρήκα», τονίζει ο κ. Κασσελάκης.

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Αναλυτικά, ο Στέφανος Κασσελάκης επισημαίνει τα εξής:

«Λυπάμαι που θα μιλήσω στενάχωρα.
Όμως η αλήθεια είναι ότι όταν έβαζα υποψηφιότητα, δεν φανταζόμουν ότι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, η κατάσταση θα είχε ξεφύγει τόσο.
Κρατιέμαι πίσω όλη αυτή την εβδομάδα επίτηδες, γιατί δεν θέλω να δίνω τροφή σε όλη αυτή την ένταση.
Στηρίζω τη συναγωνίστριά μου δημόσια, ακούω «δε με στήριξες».
Βλέπω κάθε βίντεό της να στρέφει τα βέλη της σ’ εμένα, λες και εγώ είμαι ο Μητσοτάκης.
Την αποκαλώ Έφη, όπως τον Αλέξη τον αποκαλώ πάντα Αλέξη, κι αντί για χέρι φιλίας το θεωρεί υποτίμηση.
Βλέπω να διακινεί σενάρια, ότι ήμουν συνεργάτης του Μητσοτάκη, και ποιος την διαψεύδει; Ο Γιάννης Πρετεντέρης!
Είμαι αναγκασμένος να πω ότι στην Έφη Αχτσιόγλου απευθύνθηκα τον Ιούλιο, λίγο μετά την υποψηφιότητά της, στέλνοντας προτάσεις για να βάλει, αν ήθελε, στο πρόγραμμά της. Να συνδράμω. Να συζητήσουμε. Να είμαι παρών.
Είναι σε αυτό εδώ το χαρτί, το οποίο δημοσιοποιώ.
Δε μου απάντησε ποτέ – είναι δικαίωμά της-, όμως εγώ θεώρησα ηθική μου υποχρέωση να συνεισφέρω στον αγώνα της.
Δεν είχα κανέναν αυτοσκοπό για αυτοπροβολή. Ήθελα το «μαζί» και δεν το βρήκα.
Αυτό το «μαζί» το ζητάω από εσάς.
Τονίζω τη λέξη: ΕΝΟΤΗΤΑ
Εσείς είστε οι εγγυητές της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο δικός σας.
Κάνω έκκληση. Χαμηλώστε τους τόνους. Ψηφίστε όποιον θέλετε την Κυριακή. Νιώστε την ανάγκη του διπλανού σας να ψηφίσει το αντίθετο από εσάς.
Είμαστε ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.
Αυτή είναι μία σπουδαία λέξη.
Δεν τη σκορπάμε.
Αυτή η λέξη από τη Δευτέρα θα μας ενώνει.
Αυτή η λέξη είναι η χαραγμένη Αριστερά στην καρδιά μας».

Αχτσιόγλου: «Ανέτοιμος ο Κασσελάκης»

«Ο κ. Κασσελάκης ομολόγησε την ανετοιμότητά του» δήλωσε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Σχετικά με το email που επικαλέστηκε ο κ. Κασσελάκης, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε «όπως και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μου έστειλε ένα mail με κάποιες ιδέες. Τα είδα, τα έλαβα υπόψιν μου όπως και των υπολοίπων στελεχών και στην συνέχεια ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου. Μάλιστα δέκα ημέρες μετά ο ίδιος δήλωσε την πλήρη στήριξή του στην δικιά μου υποψηφιότητα, λέγοντας ότι καλύπτει απολύτως τις ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ, και ότι η δική μου υποψηφιότητα είναι αυτή που μπορεί να δώσει προοπτική και στην παράταξη και στον Ελληνικό Λαό για μια εναλλακτική θέση σε σχέση με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Ανέφερε ότι «όσες φορές έχω ζητήσει να γίνει διάλογος δεν έλαβα απάντηση». Αναρωτήθηκε εάν επειδή δεν του απάντησε στο email αποφάσισε να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιο είναι το επιχείρημα; Έστειλα ένα email στην Αχτσιόγλου και επειδή δεν μου απάντησε ή επειδή δεν με έκανε μέλος της ομάδας της κατεβαίνω υποψήφιος;» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου .

Σχετικά με τη θέση του συνυποψηφίου της για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων απάντησε: «Με τη θέση του για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων λέτε να διαφωνώ εγώ που τις επανέφερα στη χώρα όταν ήμουν υπουργός Εργασίας;».

«Την Κυριακή ψηφίζουμε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας. Πρόκειται για ένα κορυφαίο θεσμικό πολιτειακό και πολιτικό λειτούργημα και πρέπει κανείς να αποφασίζει με βάση το πολιτικό σχέδιο και την ετοιμότητα του προσώπου να αναλάβει την ευθύνη για ένα τέτοιο ρόλο για μία τέτοια θέση» τόνισε στην συνέχεια.

Για το ατόπημα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έκανε λόγο περί «κρατιδίου» της Τουρκίας αναφερόμενος στα Κατεχόμενα, τόνισε: «Δεν έχω τη αίσθηση ότι επρόκειτο περί γλωσσικού ολισθήματος. Βεβαίως ανακάλεσε. Με αυτό που είμαι μετά ομολόγησε την ανετοιμότητά του να ανταποκριθεί με την ευθύνη που συνεπάγεται αυτή η θέση».

Για το ζήτημα του επαγγελματικού στρατού που έθεσε ο κ. Κασσελάκης, για το οποίο όπως σημείωσε, υπάρχουν τεράστια ζητήματα για τη χώρα. «Ποιο είναι το πολιτικό σχέδιο; Δεν έχω κατανοήσει. Να γίνει επαγγελματικός στρατός στη χώρα; Και τι θα γίνει με την άμυνα της χώρας;… Και αυτό σημαίνει ότι οι νέοι άνθρωποι που είναι φτωχότεροι θα υπηρετούν ενώ οι πλουσιότεροι δεν θα υπηρετούν;» αναρωτήθηκε.

«Μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι κανόνες πρέπει να τηρούνται»

«Μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα της παράταξης. Έχω μια διαδρομή. Η εμπειρία είναι σημαντική για το αξίωμα που αναμετριόμαστε την Κυριακή» διαμήνυσε η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε ότι έχει συνυπάρξει με στελέχη που σήμερα της ασκούν κριτική. Προϋποθέσεις όπως ανέφερε «το πολιτικό πλαίσιο το οποίο εγώ το έχω εκφράσει εν συνόλω» και «να μην υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις ή στοχοποιήσεις που δημιουργούν ρήξη στους θεσμούς».

Σχετικά με το αν θα κάνει διαγραφές αν χρειαστεί διαμήνυσε επίσης ότι «η αυστηρή τήρηση των κανόνων από ένα μέλος μέχρι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι κορυφαία παράμετρος για σεβαστούμε τον κόπο όλων μας».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «αν κάτι οι πολίτες μας καταλόγιζαν ήταν ζήτημα αξιοπιστίας». «Εγώ μπορώ να εγγυηθώ την ενότητα, έχουμε συνυπάρξει στο παρελθόν όχι με τον κ. Κασσελάκη αλλά με τους υπολοίπους, αρκεί να υπάρχει ο σεβασμός» τόνισε με αφορμή την κριτική που δέχεται από τον κ. Πολάκη.

«Είναι δυνατόν ο Τσίπρας να επέλεγε υπονομευτές του;»

Σχετικά με τις δηλώσεις ότι τα στελέχη που υπονόμευαν τον Αλέξη Τσίπρα είναι όλα από την πλευρά της, τόνισε: «Ήταν μία ακραία συκοφαντική επίθεση που προσβάλλει και την δική μου πορεία και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Αν ρίξει κανείς μία ματιά στο ποιους ανθρώπους επέλεγε ο Αλέξης Τσίπαρς να έχει στο πλευρό του όλες τις στιγμές, ακόμα και στην τελευταία προεκλογική του εμφάνιση, τον Ιούνιο που παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα δει ότι ήμουν εγώ, ο κ. Χαρίτσης κ.ά. Είναι δυνατόν να επέλεγε υπονομευτές για να στέκονται στο πλευρό του; Μία τέτοια τοποθέτηση είναι παντελώς αναληθής, θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνεται και σε αυτό που είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέλεγε τους ανθρώπους που μπορεί να συνεργάζεται, να έχει εμπιστοσύνη και να φέρνουν αποτελέσματα στην δουλειά τους. Έχω μία διαδρομή. Δεν εμφανίστηκα σήμερα»

Η κ. Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ότι επέλεξε μία στάση σιωπής, διότι θα ήταν καθοριστική μία παρέμβασή του. Κατά την γνώμη μου επέλεξε ορθώς αυτήν την στάση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν μηνύματα και σήματα. Με τον τρόπο του έχει δώσει το σήμα του ως προς το τί πρέπει να γίνει στον πολιτικό διάλογο».

Δεσμεύθηκε τέλος ότι θα δώσει έμφαση αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη λειτουργία του κράτους, στην οικονομία, στην εργασία και στα δικαιώματα, αναφέροντας ότι στις πρώτες 20 ημέρες θα προτείνει με νομοθετική ρύθμιση την καθιέρωση των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα. «Να έχουμε την πρωτοβουλία, όχι να απαντάμε απλώς στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», σημείωσε.

Κασσελάκης: «Δεν είμαι τέλειος, όπως εκείνοι που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου»

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έπειτα από την καταιγίδα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, προχωρούσε σε ακόμη μια ανάρτηση.

«Απαντάω σε ό,τι χειρότερο γράφτηκε μετά το λεκτικό μου ατόπημα. Όλα εδώ. Μπροστά σας, αδιαμεσολάβητα.

  • «Δεν φταίει που δεν ξέρει καλά ελληνικά, είναι άσχετος»

Έχω πολλές φορές αρθρογραφήσει στον αμερικανικό Τύπο για τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια. Δυστυχώς στα αγγλικά η σχετική ορολογία είναι εντελώς διαφορετική. Δεν είμαι τέλειος, σαν εκείνους που έφτιαξαν τον νόμο Κατρούγκαλου.

  • «Πώς θα πάει να μας εκπροσωπήσει διεθνώς;»

Στα αγγλικά, είναι η απάντηση. Μέχρι να γίνουν τα ελληνικά μου όπως τα αγγλικά μου, στα αγγλικά. Λέτε να μην τα μιλάνε στο εξωτερικό;

  • «Να μας πει τι πρεσβεύει στην εξωτερική πολιτική»

Τις θέσεις μίας πατριωτικής σύγχρονης Αριστεράς, με την παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας απέναντι σε κάθε απειλή. Διάλογος με τους γείτονες, μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές:
-όχι αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
-όχι συνεκμετάλλευση πριν οριοθετηθεί η ΑΟΖ
-όχι απεμπόληση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

  • «Αποκάλυψε την ατζέντα του, δεν είναι πατριώτης»

Αποκάλυψα ότι… στα ελληνικά θέλω δουλειά. Εγώ πατάω στην πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα στην εξωτερική πολιτική και στα εθνικά μας θέματα.
Δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή, που να θεωρεί τη μουσουλμανική μειονότητα τουρκική. Δεν έχω στο πλευρό μου κανέναν βουλευτή που να πιστεύει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων. Τα ερωτήματα περί πατριωτισμού αλλού, όχι σ’ εμένα».

«Σταδιακή μετάβαση προς έναν διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας… πρώτα ο Θεός»

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφτηκε την Παρασκευή την Καβάλα και κλήθηκε να παραθέσει την άποψή του για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.  Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε αρχικά: «πρέπει να υπάρξει σταδιακή μετάβαση προς έναν διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. Αυτή είναι γενικά η προσέγγισή μου».

Αμέσως μετά, συμπλήρωσε: «Τα υπόλοιπα θα τα βγάλουμε ως σχέδιο, πρώτα ο Θεός». Ο Στέφανος Κασσελάκης αντιλήφθηκε άμεσα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την δήλωσή του και έσπευσε να πει: «Λάθος έκφραση τελοσπάντων (σσ. το «πρώτα ο Θεός»).

«Ασπίδα» Αποστολάκη σε Κασσελάκη

«Είναι άδικο αυτή την στιγμή να κάνουμε κόντρα γνώσεων» δήλωσε o πρώην υπουργός Άμυνας και ναύαρχος εν αποστρατεία, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, .

Μιλώντας στο MEGA για τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη για την στρατιωτική θητεία, ο κ. Αποστολάκης ανέφερε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης χθες το βράδυ μίλησε για κοινωνική θητεία. Το μεγαλύτερο μέρος του στρατού αποτελείται από μόνιμους και είναι ήδη επαγγελματικός. Από ότι καταλαβαίνω κι έχουμε συζητήσει θέλει η θητεία θέλει να είναι αποδοτική και για τους στρατεύσιμους και για τη χώρα. Πάνω σε αυτή την σκέψη έχει πει αυτά που έχει πει. Είναι σίγουρο όμως, και να το ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα. Οι στρατεύσιμοι είναι ο σύνδεσμος των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία. Μιλάμε για καλύτερη αξιοποίηση της θητείας».

«Το ζητούμενο είναι το εξής: Όταν κάποιος υπηρετεί την χώρα για ένα χρονικό διάστημα πρέπει αυτός ο χρόνος να είναι αποδοτικός και για τον ίδιο και για την χώρα. Αυτό θα κοιτάξουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα Κατεχόμενα της Κύπρου και για την κριτική που του ασκήθηκε, ο πρώην υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Όσο και να τα γνωρίζει κάποιος τα θέματα αυτά, ο ειδικός δίπλα του θα πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι ο Κασσελάκης που δεν τα γνωρίζει, κανείς δεν τα γνωρίζει πριν να εμπλακεί με το θέμα. Και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης κι ο οποιαδήποτε όταν ξεκινήσαν την πορεία τους δεν τα γνώριζαν τα θέματα στον βαθμό που πρέπει. Με την τριβή τα μαθαίνεις. Οι θέσεις για τα ελληνοτουρκικά είναι αυτές που είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι οποίες είναι οι εκπεφρασμένες ελληνικές θέσεις για τα ελληνοτουρκικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην συνέχεια ο Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη είπε ότι είναι ένας άνθρωπος που μαθαίνει γρήγορα κι αν γίνει πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτά που θα πρέπει να γνωρίζει θα τα μάθει. «Νομίζω όμως ότι είναι άδικο σε αυτή την στιγμή να κάνουμε κόντρα γνώσεων. Γενικά όλοι ξέρουμε τα θέματα γύρω από τα ελληνοτουρκικά, γιατί παρακολουθούμε τις ειδήσεις».

Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αποστολάκης υπογράμμισε: «Μέχρι πριν την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη το ενδιαφέρον για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποτονικό. Με το που εμφανίζεται ο Κασσελάκης, το ενδιαφέρον έφθασε στην κορυφή με κατάληξη στις εκλογές να ψηφίζουν 150 χιλιάδες μέλη. Αυτό δείχνει καταρχήν ότι ο κόσμος έχει ενδιαφέρον και δείχνει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που γνώρισαν τον Στέφανο είδαν μία ελπίδα ότι κάτι καινούργιο έρχεται».

«Μόλις γίνουν οι εκλογές του κόμματος και δούμε ποιος θα είναι ο αρχηγός κι αυτό το θέμα θα επιλυθεί. Λύσεις υπάρχουν, το ιδανικό θα ήταν να είναι κοινοβουλευτικός και να είναι στην Βουλή, αλλά υπάρχει τρόπος να εκπροσωπεί το κόμμα και να έχει μία πολύ καλή επικοινωνία με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον πρόεδρό της» σημείωσε για την κριτική που ασκείται ότι σε περίπτωση νίκης στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία, ο Στέφανος Κασσελάκης στερείται του δικαιώματος της παρουσίας εντός της Βουλής.

Για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε: «Αυτό που θέλουμε αυτή την στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα να αποκτήσει ταυτότητα και να αντέξει το βάρος των προσδοκιών της κοινωνίας. Ο στόχος του κόμματος είναι να μπορεί να αξιώσει ξανά την διακυβέρνηση της χώρας».

Νάσος Ηλιόπουλος: Η Έφη Αχτσιόγλου μπορεί να είναι μία πετυχημένη πρωθυπουργός

Για τις υποψηφιότητες της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη, τα «ατοπήματα» του τελευταίου και την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών για την προεδρία του κόμματος την Κυριακή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «150 χιλιάδες πολίτες πήγαν και ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα στην Βουλή ψηφίστηκαν το 13ωρο στην εργασία, η κατάργηση του πενθημέρου και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε μία σειρά από κλάδους. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι πολίτες έζησαν ένα καθεστώς ανασφάλειας. Αυτό δείχνει μία ανάγκη της κοινωνίας για μία ισχυρή αντιπολίτευση και μία ισχυρή προοδευτική φωνή. Άρα το καθήκον που έχουμε όλοι και όλες για την επόμενη ημέρα, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, είναι ένας χώρος με πολιτικό σχέδιο με ενότητα και καθαρό σήμα».

Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά πλήρωσε πάρα πολύ άσχημα το έλλειμμα αξιοπιστίας και το θολό στίγμα. Το είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα. Όταν εγώ ακούω από τον κ. Κασσελάκη να λέει με ευκολία “επαγγελματικός στρατός” που είναι μία μεγάλη αλλαγή για το αμυντικό δόγμα της χώρας, και ο κ. Αποστολάκης, που είναι στο επιτελείο του και γνωρίζει τα θέματα της άμυνας, εξηγεί ότι είναι λάθος αυτή η θέση, αυτό εμένα που προκαλεί πολύ μεγάλα ερωτήματα. Δεν γίνεται με ζητήματα που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας να μιλάμε με τόση μεγάλη ευκολία».

«Φανταστείτε τι θα συζητάγαμε σήμερα όχι μόνο στην χώρα αλλά και στην Κύπρο συνολικότερα, εάν η χθεσινή δήλωσε του κ. Κασσελάκη ήταν δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος για το ατόπημα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έκανε λόγο περί «κρατιδίου» της Τουρκίας αναφερόμενος στα Κατεχόμενα.

Μιλώντας για την Έφη Αχτσιόγλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Τα κεντρικά στελέχη της διεύρυνσης δήλωσαν από την την πρώτη στιγμή την στήριξή τους στην Έφη Αχτσιόγλου. Άρα δεν είναι επιχείρημα ότι “είναι παραδοσιακά Αριστερή και αυτό δεν βολεύει στο άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο”. Λίγες ημέρες πριν την πρώτη κάλπη υπήρξε ένας χυδαίος πόλεμος από fake news που μιλούσε για υπονομευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και το υποτιμήσαμε αυτό. Σε πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν δικαιολογημένο θυμό που ο Αλέξης Τσίπρας έφυγε μετά τις εκλογές, αυτό λειτούργησε ως μία ψήφο στην συγκεκριμένη κατάσταση».

Αναφερόμενος στον Γιώργο Τσίπρα, που μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι τα στελέχη που έκαναν δύσκολη τη ζωή του Αλέξη Τσίπρας είναι όλα από την πλευρά της κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «η ιστορία έχει γράψει και είναι πολύ πρόσφατο για να το ξεγράψουμε. Ο Αλέξης Τσίπρας ένα στέλεχος έστειλε στην Επιτροπή Δεοντολογίας και αυτός ήταν ο Παύλος Πολάκης. Δεν υπήρξε άλλο στέλεχος που πήγε με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Το έχω πει αρκετές φορές. Καλώ κάθε πολίτη να φέρει στο μυαλό του την εικόνα με την ομάδα του Αλέξη Τσίπρα όταν παρουσίασε το πρόγραμμα το 2019, την εικόνα όταν παρουσίασε το πρόγραμμα του 2023. Και στις δύο εικόνες θα δει την Έφη Αχτσιόγλου. Αυτούς που την κατηγορούν δεν θα τους δουν σε αυτές τις εικόνες»

«Την επόμενη ημέρα πρέπει όλοι να έχουν θέση στην συλλογικότητα. Όποιος θέλει να δουλέψει με συλλογικούς όρους πρέπει να έχει θέση στην συλλογικότητα. Και όχι μόνο αυτή. Άλλη τόση και περισσότερη εάν θέλουμε να μιλάμε πραγματικά για μία παράταξη που μπορεί να κερδίσει. Δεν συζητάμε απλά για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά για τον επόμενο πρωθυπουργό. Εγώ θα στηρίξω με όλη μου την καρδία και την πίστη μου την Έφη Αχτσιόγλου γιατί θεωρώ ότι μπορεί να είναι όχι απλά η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός αλλά μία πετυχημένη πρωθυπουργός για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, της κοινωνίας, των νέων ανθρώπων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Είναι ένας άνθρωπος που έχει ζυγιστεί στα δύσκολα, έχει σταθεί όρθια και μπορεί να παράγει πολιτικό αποτέλεσμα και πολιτικό πλαίσιο» κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Γιώργος Τσίπρας: Στελέχη που δημιούργησαν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη, τώρα στηρίζουν την Αχτσιόγλου

Για «λεκτικό ατόπημα» του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την στήριξη του στον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη,

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Κασσελάκη στο ψευδοκράτος στην Κύπρο με τον χαρακτηρισμό «κρατίδιο», ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «έκανε σαρδάμ» και στη συνέχεια έπειτα από ενστάσεις του Νίκου Χατζηνικολάου έκανε λόγο για «λεκτικό ατόπημα», παρατηρώντας όμως ότι η λέξη κρατίδιο χρησιμοποιείται πάντα με αρνητική χροιά. «Κακώς ειπώθηκε έτσι»

Αναφερόμενος στον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «είναι ένας άνθρωπος επαρκής. Προφανώς πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία, αλλά αυτό είναι δεδομένο καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο πολύ έξυπνο, που έχει δώσει το πολιτικό του στίγμα, ανεξάρτητα εάν έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί τον λόγο. Το λεκτικό ατόπημα που έκανε είναι πράγμα δευτερεύον που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί».

«Ο Στέφανος μιλάει για την ανάγκη μίας πατριωτικής Αριστεράς και έχει θίξει ορισμένα ζητήματα που αφορούν τα Ελληνοτουρκικά. Παράδειγμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που δεν ακούμε καθόλου τον τελευταίο καιρό από κυβερνητικά στελέχη αλλά και διεθνολόγους», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο ερώτημα, αν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Κατά καιρούς έχω πει διάφορα πράγματα, τα οποία αποδίδονται μετά στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός είναι ένας μύθος. Δεν βρέθηκα εκεί που βρέθηκα λόγω της συγγένειάς μου. Ποτέ αυτά που λέω δεν μου τα έχει παραγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας. Ούτε μία φορά».

Σχολιάζοντας τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μέσα στην εβδομάδα με τις κατηγορίες κατά της Έφης Αχτσιόγλου ότι η ίδια αλλά και στελέχη που την στηρίζουν, υπονόμευσαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον οδήγησαν σε παραίτηση, ο κ. Γιώργος Τσίπρας ανέφερε ότι «νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει εξαντληθεί» ενώ παρατήρησε ότι κάποια στελέχη της παράταξης έχουν εκφράσει τη στήριξη τους στην κυρία Αχτσιόγλου, με τη στάση τους δημιούργησαν πρόβλημα τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στον Αλέξη Τσίπρα. «Αδειαζόταν ο Αλέξης Τσίπρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σενάριο-έκπληξη για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τα ζητήματα που προκύπτουν ενόψει της κυριακάτικης αναμέτρησης, ανέλυσαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, οι δύο δημοσιογράφοι, Αντώνης Δελατόλλας και Κάτια Μακρή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηνικολάου ρώτησε τον κ. Δελατόλλα, τι λένε τα προγνωστικά ενόψει του δεύτερου γύρου, με τον δημοσιογράφο να του απαντά πως οι δύο μονομάχοι έχουν τους δικούς τους άσσους ξεχωριστά. «Η μεν κα Αχτσιόγλου προτάσσει ένα πλαίσιο συγκεκριμένο. Το ακούσαμε και στην συνέντευξη που είχες μαζί της, και μία συνέχεια του κόμματος, με όποιες αλλαγές προτείνει».

Από την άλλη, όσον αφορά τον κ. Κασσελάκη, ο δημοσιογράφος επεσήμανε πως «ο δικός του άσσος είναι το “θέλω να τα αλλάξω όλα, και δεν είναι μόνο η ηγεσία”. Όμως, βλέπεις και βλέπουμε, ότι σε αυτήν την ιστορία έχουν γίνει και λάθη, και υπερβολές, και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηθική μέσα στην πολιτική και αυτό επηρεάζει. Κυρίως, το λεκτικό, όπως αποκάλεσαν, ατόπημα για την Κύπρο, κόστισε και κοστίζει. Αν ο κ. Κασσελάκης δεν είναι έτοιμος, και είναι κουρασμένος, είναι καλύτερο να κοιμάται παρά να κάνει δηλώσεις. Αυτό νομίζω πως θα παίξει έναν ρόλο, αλλά όχι κυρίαρχο, στις εκλογές. Νομίζω ότι πολύ δύσκολα θα ανατραπεί το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηνικολάου τον ρώτησε κατά πόσο πιστεύει ότι επηρεάζει το σκληρό ροκ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, με τον κ. Δελατόλλα να απαντά πως αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη ημέρα, καθώς θα είναι πολύ δύσκολη η συνύπαρξη. «Έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο που καθιστά πολύ δύσκολη την συνύπαρξή τους μέχρι τις ευρωεκλογές. Εγώ είχα πει ότι είναι το πρώτο στοίχημα του νέου προέδρου, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μέχρι την Κυριακή. Θα δυσκολευτούν να μείνουν κάποιοι στο κόμμα, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ, και στην αξιωματική αντιπολίτευση».

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές της Κυριακής

Οδηγίες για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 έδωσε με ανακοίνωσή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των Εκλογών.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιούνται οι επαναληπτικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη Προέδρου. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ..

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία:

1. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και τις 8:00 μ.μ.

2. Πού ψηφίζω;

Έχουν οριστεί 538 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Μπορείτε να τα βρείτε στη διεύθυνση https://vote.syriza.gr/mathe-poy-psifizeis/

3. Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι και όσες ψήφισαν στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου 2023 και όσοι και όσες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και είναι καταχωρημένοι στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής και ψήφου.

4. Πως ψηφίζω από το εξωτερικό;

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 από ώρα 0:00 (μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή) μέχρι τις 8:00 μ.μ. της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσα είχαν εγγραφεί στον i-syriza μέχρι και Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023.

5. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

6. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι καλούνται να καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται οι άνεργοι και οι νέοι και νέες έως 30 ετών καθώς και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό αυτό.​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ