Εκλογές 2023: Το ερωτηματολόγιο του exit poll

Η παράταση της προεκλογικής περιόδου που άρχισε με την πρώτη διάλυση της Βουλής κι έχει φτάσει μέχρι σήμερα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Βάζει σε θέση αντιπαλότητας στις προτιμήσεις των πολιτών δύο χαρακτηριστικά της εποχής, το exit poll και την δημοφιλή, κάθε καλοκαίρι, παραλία. Είναι η δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια που οι εκλογές γίνονται καλοκαίρι. Το 2019 είχαν γίνει μέσα στα μπάνια του λαού, στις 7 Ιουλίου.

Η ημέρα λοιπόν, σήμερα, εκτός από μπάνιο και χαλάρωση στις παραλίες έχει και exit poll. Όσοι χορτάσουν την πολύβουη παραλία, μπορούν να συνεχίσουν την χαλάρωση στον καναπέ τους, απολαμβάνοντας αν όχι το πρώτο, οπωσδήποτε το δεύτερο exit poll, στο οποίο η ενσωμάτωση του δείγματος θα έχει φτάσει το 100%. Η διαφορά του σε σχέση με το πρώτο της εκλογικής βραδιάς, είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια στην αποτύπωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής, τα exit poll “δείχνουν” εκπλήξεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνονται στα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εφέτος δεν θα αργήσει, γιατί σε αυτές τις εκλογές γίνεται καταμέτρηση μόνο των ψηφοδελτίων. Δεν υπάρχει δηλαδή καταμέτρηση σταυρών. Οι εκλογές αυτές γίνονται με λίστα, επειδή απέχουν λιγότερο των έξι μηνών, από τις προηγούμενες.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται μεταξύ 20:00-20:30, δηλαδή περίπου μία ώρα ή και λίγο περισσότερο, από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.

Το ερωτηματολόγιο του exit poll

Η συμμετοχή στο exit poll δεν είναι υποχρεωτική. Όσοι όμως συμμετάσχουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν απαντούν σε μία μόνο ερώτηση, την αναμενόμενη «τι ψηφίσατε;». Οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν και σε ένα γενικότερο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να υπάρξει ποιοτική κατηγοριοποίηση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν.

Ειδικότερα, στο ερωτηματολόγιο που τους δίνεται θα πρέπει να απαντήσουν ποιο είναι το ανώτερο επίπεδο σπουδών που έχουν, ποιο είναι το κόμμα που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές του 2019, αλλά και πότε αποφάσισαν το κόμμα που θα ψηφίσουν. Η καταγραφή, είναι ανώνυμη, αλλά τα στοιχεία που παρέχει είναι πολύ σημαντικά για την αποτύπωση του όλου πλέγματος της εκλογικής διαδικασίας, του τρόπου που σκέφτονται οι ψηφοφόροι, της στάσης τους απέναντι στην πολιτική κλπ.

Το exit poll (100%) της 21ης Μαΐου

Το αποτέλεσμα του 2ου exit poll για τις εθνικές εκλογές  στις 21 Μαΐου 2023, δημοσιεύτηκαν λίγα λεπτά μετά τις 20.00 το βράδυ. Αφορούσαν στο 100% της ενσωμάτωσης και το ανακοίνωσαν οι εταιρείες που συνεργάζονται για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.  Το κοινό exit poll γίνεται για λογαριασμό του Mega (Metron Analysis), του Open (ΜRB), του Star (GPO), του Alpha (Alco), του ΑΝΤ1 (Marc) και του ΣΚΑΪ (Pulse).

Σύμφωνα με το exit poll των περασμένων εκλογών στο 100%, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό από 37,5% έως 41,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,5% έως 27,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ποσοστό από 11,5% έως 12,5%, το ΚΚΕ από 6,5% έως 7,5%, η Ελληνική Λύση από 4,3% έως 5,3%, το ΜέΡΑ25 από 2,5% έως 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,5% έως 3,5%, και η Νίκη από 2,5% έως 3,5%.

Δείτε το exit poll:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ