Εκλογές 2023: Τι θα ψηφίσουν οι οπαδοί του Κασιδιάρη μετά το «μπλόκο» – Το ΕΑΝ και οι «πλάγιοι δρόμοι» του Λαγού προς την κάλπη

Το ερώτημα «τι θα ψηφίσουν οι οπαδοί του Κασιδιάρη» στις επικείμενες εκλογές, μετά τον αποκλεισμό του κόμματός τους από τον Άρειο Πάγο, προκαλεί έντονες συζητήσεις στην πολιτική σκηνή, ενώ ο πρόεδρος του ΕΑΝ Αναστάσιος Κανελλόπουλος, αυτοπροσδιορίστηκε ως κεντρώος και επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τον Κασιδιάρη, τον οποίον όμως εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε.

Ο κ. Κανελλόπουλος έκανε τις εν λόγω δηλώσεις στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, και στον Νίκο Χατζηνικολάου, με τον οποίον σχολίασαν την πολιτική επικαιρότητα οι δημοσιογράφοι Κάτια Μακρή και Αντώνης Δελλατόλας.

Ο τελευταίος, κατά την ανάλυσή του για τις πολιτικές εξελίξεις, σχολίασε αρνητικά τη δήλωση Κανελλόπουλου ότι είναι κεντρώος, διερωτώμενος, τι θα έλεγε ο πρόεδρος του ΕΑΝ, στην μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα. Επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες έγινε μεγάλη συζήτηση και από τα τρία μεγάλα κόμματα για το κόμμα του Κασιδιάρη και για το ΜέΡΑ25, ο Αντώνης Δελλατόλας σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό τα τρία κόμματα έχουν καταφέρει να κάνουν μεγάλη, έμμεση διαφήμιση στα κόμματα Κασιδιάρη και Βαρουφάκη. Σημείωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη στην Βουλή και γι’  αυτό δεν υπέβαλε υπόμνημα για τον αποκλεισμό του κόμματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Κάτια Μακρή, υπογράμμισε ότι το υπόμνημα δεν έχει σχέση με τις τροπολογίες και ότι ο Άρειος Πάγος απέκλεισε το κόμμα Κασιδιάρη με βάση τα υπομνήματα που υπέβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η Κάτια Μακρή είπε ακόμη ότι όταν τα τρία κόμματα αλληλοκατηγορούνται για τα πορίσματα, στην ουσία ξεπλένουν όλα μαζί τον Κασιδιάρη. Στην ανταλλαγή απόψεων παρενέβη ο Νίκος Χατζηνικολάου σημειώνοντας ότι «η υποβολή υπομνήματος δεν γίνεται μόνον αν συμφωνείς με τον νόμο. Αν υποβάλεις υπόμνημα εφαρμόζεις τον νόμο που έχει ψηφιστεί. Ο νόμος υπάρχει. Να μην τον αξιοποιήσεις για να εμποδίσεις;», είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου και έθεσε το ζήτημα του «πού θα κατευθυνθούν οι οπαδοί του κόμματος Κασιδιάρη;» Ο Αντώνης Δελλατόλας εξέφρασε την άποψη ότι το κόμμα θα πολυδιασπαστεί. Η Κάτια Μακρή συμπλήρωσε ότι πολλοί ψηφοφόροι δεν θα πάνε στις κάλπες, με τον Αντώνη Δελλατόλα να εξηγεί ότι είναι τέτοια η αντίθεσή τους με το πολιτικό σύστημα που μπορεί να μην πάνε στις κάλπες.

Το ΕΑΝ

Ο πρόεδρος του ΕΑΝ, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι «Δεν επιδιώκουμε να “συγκινήσουμε” τους ψηφοφόρους του κόμματος του Ηλίου Κασιδιάρη» και ότι ο ίδιος είναι «κεντρώος».

Ο πρώην Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι « Οι (ενν. συνεργάτες) του Κασιδιάρη ήρθαν σε επαφή με δικούς μου ανθρώπους και έθεσαν θέμα συνεργασίας μας, καθώς όπως είπαν διάβασαν την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος μας, του ΕΑΝ και είπαν “κ. Κανελλόπουλε, ελάτε να διοικήσετε το κόμμα και να εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας”». Ο κ. Κανελλόπουλος υποστήριξε ότι «δεν ήταν κανένα κόλπο. Είπαν “ελάτε να διοικήσετε εσείς το κόμμα και να εφαρμόσετε το πρόγραμμα σας”», ομολογώντας πάντως ότι «είναι εύλογο το ερώτημα γιατί απευθύνθηκαν σε μας τα στελέχη του Κασιδιάρη και όχι σε άλλο κόμμα». Οι κατευθυντήριες γραμμές του δικού μου κόμματος είναι «ελευθερία, τάξη, εργασία, έθνος πατρίδα, οικογένεια, ήθος, αξίες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κανελλόπουλος, απαντώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι «προφανώς ο χιτλερικός σταυρός δεν έχει καμία σχέση με αυτά».

«Εμείς στην ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΝ καλούμε όσους ασπάζονται τις ιδέες μας να σταθούν στο πλευρό μας, χωρίς να μας ενδιαφέρει η μέχρι τώρα πολιτική τους πορεία».
«Οφείλουν όλοι να σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας. Αυτό σημαίνει ότι οιοσδήποτε, μέχρι έκδοσης αμετακλήτου καταδικαστικής αποφάσεως, είναι αθώος. Αυτό ισχύει βάσει του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εφαρμόζεται από όλα τα δικαστήρια της χώρας», απάντησε ο κ. Κανελλόπουλος υπερασπιζόμενος ουσιαστικά τον Ηλία Κασιδιάρη, αφού όπως είπε: «Αν ο κ. Κασιδιάρης, μετά το πέρας της έφεσής του αθωωθεί, τι θα λένε όλοι; Για αυτό λέμε για το τεκμήριο της αθωότητας, γιατί οι σημερινοί κατήγοροί του, θα απολογούνται».

«Ύβρις» το «plan B»

«Αυτό και μόνο είναι ύβρις και συκοφαντία εναντίον μου», είπε ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος για το σενάριο που ακούγεται ότι το «ΕΑΝ» είναι το plan Β για να μπει η ομάδα Κασιδιάρη στην Βουλή. Ο κ. Κανελλόπουλος είπε επίσης ότι «δεν έχει νομική υπόσταση ότι ήμουν Πρόεδρος του κόμματος του Κασιδιάρη εγώ, διότι είδα τις κινήσεις και τις δημόσιες καταγγελίες για άσκηση πιέσεων σε ανώτατο δικαστικό και παραιτήθηκα και ουδέποτε κατέθεσα το σχετικό καταστατικό του κόμματος Κασιδιάρη που έλεγε ότι εγώ είμαι Πρόεδρος. Όταν γίνονται στο παρασκήνιο όλα αυτά, ο Κανελλόπουλος είναι δυνατόν να συμμετέχει στο κόμμα του Κασιδιάρη, το οποίο δεν έχει προοπτική;», είπε σχετικά με τις αναφορές και τις καταγγελίες του Χρήστου Τζανερρίκου και συνέχισε:  «Δεν επιδιώκουμε να “συγκινήσουμε” τους ψηφοφόρους του κόμματος του Ηλίου Κασιδιάρη.

Εμείς έχουμε την δική μας γραμμή: καλούμε τους πολίτες από όποιο μέρος του πολιτικού φάσματος και αν είναι, από αριστερά και έως δεξιά, να πυκνώσουν τις τάξεις του κόμματος μας, όπως έχει δικαίωμα να κάνει ο καθένας. Αν με ρωτήσετε, θα απαντήσω ότι εγώ είμαι “γνήσιος κεντρώος”, κάτι που δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ δεν είμαι πλασμένος για τις ακροδεξιές και ναζιστικές απόψεις και θέσεις», υποστήριξε ο κ. Κανελλόπουλος, αλλά μετά προχώρησε σε «προσκλητήριο» προς τους οπαδούς του Κασιδιάρη: «Όλοι οι Έλληνες πολίτες αποτελούμε μια εθνική οικογένεια και ο καθένας αξιώνει σεβασμό από τον άλλον. Εκείνοι που συμμετέχουν στο κόμμα του Κασιδιάρη δεν είναι εχθροί του έθνους, είναι Έλληνες πολίτες», είπε.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος

«Το ΕΑΝ είναι κόμμα της ΝΔ,  δημιούργημά τους. Δείτε ποιοι είναι μέλη του», δήλωσε συνέντευξή του στο Attica TV ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις για το κόμμα Κασιδιάρη δήλωσε: «Δεν με ενδιαφέρουν οι ναζιστές.» Ερωτηθείς αν απευθύνεται στους ψηφοφόρους του, είπε: «Οι ψηφοφόροι δεν είναι πρόβατα. Είναι ελεύθεροι να κάνουν ό, τι θέλουν.

Ο Κασιδιάρης

«Αντισυνταγματική» χαρακτηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης την απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία μπλοκάρεται η συμμετοχή του κόμματός του στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής υποστηρίζει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ καλεί τους ψηφοφόρους του μορφώματός του να καταθέσουν ομαδικές αγωγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, στο παραλήρημά του, δεν διστάζει να επικαλεστεί το Σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα. Υποστηρίζει ότι δεν θα στηρίξει το κόμμα ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ… απειλεί ότι το κόμμα του θα κατέβει στις δεύτερες εκλογές και ότι «ο πραγματικός αγώνας για το Έθνος και για το Δημοκρατικό πολίτευμα τώρα αρχίζει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ηλία Κασιδιάρη αναφέρει:

«Το καθεστώς Μητσοτάκη κατέλυσε οριστικά την δημοκρατία και επιτέθηκε με μίσος σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Παραβίασε τα πολιτικά τους δικαιώματα και τους απαγόρευσε να  ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το έγκλημα αυτό δεν έχει στόχο μόνο εμένα, αλλά πλήττει πρωτίστως το Σύνταγμα, τον ελληνικό λαό και το δημοκρατικό πολίτευμα. Πρέπει να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο για να απαλλαγούμε από αυτό το φαύλο καθεστώς που μετέτρεψε την χώρα μας σε Βόρειο Κορέα.

Η αντισυνταγματική απόφαση του Αρείου Πάγου δεν παράγει απολύτως κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, διότι οι εκλογές της 21ης Μαϊου δεν βγάζουν κυβέρνηση, βγάζουν μόνο Βουλή της μιας ημέρας ή μάλλον της μιας ώρας, η οποία διαλύεται υποχρεωτικά αμέσως μετά την ορκομωσία της και οι βουλευτές πάνε σπίτια τους. Έτσι η χώρα οδηγείται αυτομάτως στις εκλογές της 2ας Ιουλίου.Τότε θα σημάνει η δική μας ώρα, θα καταγράψουμε πολύ υψηλά ποσοστά και θα τιμωρήσουμε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.

Ακόμα και ο τρίτος κατά σειρά εκτρωματικός νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, για να μας αποκλείσουν, αφήνει και αυτός ανοιχτά παράθυρα για να τον ξεπεράσουμε, όπως και οι δύο προηγούμενοι. Επέλεξα να μην ενεργοποιήσω αυτή την δυνατότητα στις πρώτες εκλογές για να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες στην δεύτερη και απείρως κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση.Δεν θα αποκαλύψω ακόμα την στρατηγική μου, γιατί το καθεστώς μπορεί να δημιουργήσει και άλλα νομικά τερατουργήματα, ακόμα και ως πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τώρα που η Βουλή είναι κλειστή.

Ως εκ τούτου θα περιμένω το πέρας των πρώτων εκλογών και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για να προβώ στις σχετικές ανακοινώσεις. Τα μέσα του συστήματος υπονοούν ότι στις πρώτες εκλογές θα στηρίξω το κόμμα ΕΑΝ. Ούτε κατά διάνοια δεν πρόκειται να στηρίξω ένα κόμμα, που κατεβάζει υποψηφίους τους πρώην υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης Σαμαρά, Παπανδρέου, Παπαδήμου. Όσοι έγιναν δεκανίκια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μαζί με Άδωνι, Βορίδη και Βελόπουλο για να περάσουν το πρώτο μνημόνιο, είναι σίγουρο ότι θα ξαναγίνουν δεκανίκια και σήμερα.

Περαιτέρω, ετοιμάζουμε ήδη την προσφυγή μας στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η οποία βασίζεται στο σκεπτικό του γενναίου και έντιμου δικαστή του Α1 τμήματος κυρίου Μουζάκη, ο οποίος έκρινε τον νόμο αποκλεισμού μας αντισυνταγματικό. Εν συνεχεία θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο όπου θα δικαιωθούμε με απόλυτη βεβαιότητα.

Δεν θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις μόνο οι υποψήφιοι αλλά και οι απλοί ψηφοφόροι μας που στερούνται παράνομα το δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Για τον λόγο αυτό καλώ όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες πολίτες να επικοινωνήσουν άμεσα με τα γραφεία μας για την κατάθεση ομαδικών αγωγών και προσφυγών στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τίποτα δεν τελείωσε με την αντισυνταγματική απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο πραγματικός αγώνας για το Έθνος και για το Δημοκρατικό πολίτευμα τώρα αρχίζει».

Ο Λαγός και το άλλο κόμμα

Μπορεί ο Κασιδιάρης να μένει εκτός εκλογών, μετά το «μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο, ένας άλλος, όμως, καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Λαγός, φαίνεται ότι έχει βρει διαύλους επικοινωνίας με ένα άλλο κόμμα, το «Κίνημα 21», το οποίο πήρε το «πράσινο φως» για να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Ο Γιάννης Λαγός, αν και κρατούμενος, είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις γνωστές απόψεις του σε διαδικτυακή εκπομπή που είναι δημοσιευμένη στο youtube. Την εκπομπή παρουσιάζει ο Ζώης Κωνσταντίνου Μπέχλης, πρόεδρος του Κινήματος 21, το οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο στις επερχόμενες εκλογές. Ο πρόεδρος του Κινήματος 21, πλοίαρχος ε.α και στρατιωτικός γιατρός, στην αρχή της διαδικτυακής εκπομπής χαρακτηρίζει τον Γιάννη Λαγό «πολιτικό κρατούμενο» και υποστηρίζει ότι βρίσκεται στη φυλακή για κάτι που δεν έχει κάνει.

Ο Μπεχλής στον Realfm 97,8

Ο πρόεδρος του Κινήματος 21, Ζώης Μπέχλης, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπέχλης παραδέχθηκε ότι συνομιλεί με τον Γιάννη Λαγό, σημειώνοντας πως «ανήκε σε ένα κόμμα από το οποίο έφυγε και με το οποίο δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση».

«Στο Κίνημα 21 μιλάμε με όλους, υπάρχουν παιδιά πολιτικών προσφύγων… Έχουμε και στελέχη της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ», τόνισε.
Στην εκπομπή προβλήθηκε απόσπασμα από τη συνομιλία του Ζώη Μπέχλη με τον Γιάννη Λαγό, όπου μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Κινήματος 21 αναφέρει πως ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης είναι πολιτικός κρατούμενος, και πως βρίσκεται στη φυλακή για κάτι που δεν έχει κάνει. «Ξέρετε να έχει σκοτώσει κάποιον ο Γιάννης Λαγός;» απάντησε στον Realfm, ενώ δήλωσε πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ