Εκλογές 2023: Στις κάλπες οι ομογενείς – Με σημαίες και πανό στα εκλογικά τμήματα

Ξεχωριστή είναι η σημερινή ημέρα για την ομογένεια, αφού οι Έλληνες του εξωτερικού έχουν για πρώτη φορά την δυνατότητα συμμετέχουν ως ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Εκλογές 2023: Καφές, τσίπουρα και μεζέδες – Ημέρα χαλάρωσης για τους πολιτικούς αρχηγούς

Οι συνολικά 22.825 Έλληνες εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, σύμφωνα με το ΑΠΕ, προσέρχονται στις κάλπες, σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια, από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα.

Οι συνολικά 22.825 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, έχουν την δυνατότητα να μεταβούν στις κάλπες σήμερα (20/5) από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα.

Εκλογές 2023: Πού και πώς ψηφίζουμε – Τα SOS της τελευταίας στιγμής

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται στα 99 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο και ειδικότερα, σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων. Σε όσες πόλεις δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός, οι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε άλλη πόλη ή και χώρα.

«Είμαι πολύ συγκινημένος και περήφανος. Ψήφισα πρώτος στο εκλογικό μου τμήμα στην Γερμανία. Οι Έλληνες του εξωτερικού υπάρχουμε, αγαπάμε τη χώρα μας, τη δημοκρατία μας. Έκανα το ελάχιστο, αυτό που μας στερούνταν όμως όλο αυτόν τον καιρό. Πηγαίνω στη δουλειά. Ζήτω η δημοκρατία.»

Περισσότεροι από 4.870 Έλληνες εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικά τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου (συγκροτήθηκαν σε Λονδίνο, Γλασκόβη, Μπέρμιγχαμ, Λιντς και Εδιμβούργο), 3.326 της Γερμανίας (σε Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Ανόβερο, Νυρεμβέργη, ‘Άαχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ και Λουντβικσχάφεν), 1.935 της Ολλανδίας (Χάγη, ‘Άμστερνταμ, Ρότερνταμ και Αϊντχόφεν), 1.680 των ΗΠΑ (Σαν Φρανσίσκο, Ατλάντα, Βοστόνη, Λος ‘Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο και Τάμπα) 1.629 του Βελγίου (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), 1.462 στην Κύπρο (σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο), κ.λπ.

Πηγή φωτογραφίας: “Νέος Κόσμος”
Πηγή φωτογραφίας: “Νέος Κόσμος”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ