Εκλογές 2023: Βουλευτές για μια ημέρα – Σήμερα στις 18.00 η ορκωμοσία

Η ορκωμοσία των βουλευτών, οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής θα διεξαχθεί σήμερα, 28/5 στις 18:00,  παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά.

Τη Δευτέρα, στις 10.30, οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Προτού γίνει η ορκωμοσία θα έχουμε τον προσωρινό πρόεδρο της Βουλής ο οποίος σύμφωνα με τον κανονισμό θα είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους που ήταν στην προηγούμενη Βουλή αρκεί βεβαίως να έχει εκλεγεί. Προσωρινός πρόεδρος θα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη Βουλή ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος και βεβαίως στην παρούσα Βουλή έχει εκλεγεί.

Την Δευτέρα θα γίνει και η εκλογή του νέου Προεδρείου, με τις προτάσεις των κομμάτων να διαμορφώνονται ως εξής:

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο την βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Τη θέση αυτή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατείχε στην προηγούμενη Βουλή ο Δημήτρης Βίτσας, που δεν εξελέγη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, προτείνει για τη θέση του Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και για τη θέση του Γραμματέα Προεδρείου της Βουλής τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος είναι ο νεότερος σε ηλικία βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προτείνει εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προτείνει τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Βουλευτές για πρώτη φορά

Ένας στους τρεις βουλευτές θα ορκιστεί για πρώτη φορά έστω και για… μια μέρα. Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ