Εκλογές 2023: Πότε θα βγει το exit poll και πότε θα έχουμε την πρώτη ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος

Για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο οι πολίτες ψηφίζουν σήμερα, στις εθνικές εκλογές, για την ανάδειξη νέας Βουλής και κυβέρνησης, σε μια διαδικασία που άρχισε στις επτά το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 19.00 οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες. Τότε, θα βγει και το πρώτο exit poll, το οποίο αναμένεται να δώσει την πρώτη αλλά σαφή εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος.

Λίγο αργότερα θα ακολουθήσει το δεύτερο exit poll με την ενσωμάτωση στο 100% που θα δώσει μια πιο οριστική εικόνα των αποτελεσμάτων. Επειδή πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές, χωρίς σταυροδοσία, θα γίνει μόνο καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, οπότε το αποτέλεσμα, με την βοήθεια της τεχνολογίας σε αυτή την διαδικασία θα γίνει γνωστό πολύ νωρίτερα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Το πρώτο exit poll που θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, Pulse και GPO, θα μεταδοθεί όταν κλείσουν οι κάλπες, στις 19.00 ώρα Ελλάδας, όπως έγινε και στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται μεταξύ 20:00-20:30, δηλαδή περίπου μία ώρα ή και λίγο περισσότερο, από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες. Μέχρι τις 22:00, θα έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα.

Το ερωτηματολόγιο του exit poll

Πέρα από ποιο κόμμα ψήφισαν, όσοι λαμβάνουν μέρος στο exit poll καλούνται να απαντήσουν και σε ένα γενικότερο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να υπάρξει κάποια κατηγοριοποίηση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν.

Ειδικότερα, στο ερωτηματολόγιο που τους δίνεται θα πρέπει να απαντήσουν ποιο είναι το ανώτερο επίπεδο σπουδών που έχουν, ποιο είναι το κόμμα που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές του 2019, αλλά και πότε αποφάσισαν το κόμμα που θα ψηφίσουν.

Το πρώτο exit poll της 21ης Μαΐου

Το αποτέλεσμα του exit poll για τις εθνικές εκλογές (της 21/5/2023) ανακοινώθηκε στις 19.00 από τις έξι εταιρείες που συνεργάζονται για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Το κοινό exit poll έγινε για λογαριασμό του Mega (Metron Analysis), του Open (ΜRB), του Star (GPO), του Alpha (Alco), του ΑΝΤ1 (Marc) και του ΣΚΑΪ (Pulse).

Σύμφωνα με εκείνο το πρώτο  exit poll, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε ποσοστό από 36% έως 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 25% έως 29%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ποσοστό από 9,5% έως 12,5%, το ΚΚΕ από 6% έως 8%, η Ελληνική Λύση από 3,5% έως 5,5%, το ΜέΡΑ25 από 2,5% έως 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,2% έως 4,2%.

Οι συνεργαζόμενες εταιρείες στις εκλογές του Μαΐου, έστησαν 121 κάλπες σε αντιπροσωπευτικά εκλογικά τμήματα, με στόχο την συλλογή 7.000 ερωτηματολογίων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο Θωμάς Γεράκης, διευθύνων σύμβουλος της Marc, στις 19:00 είχε ανακοινωθεί το 80% του exit poll με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν έως τις 17:00. Λίγη ώρα αργότερα μεταδόθηκε και το 100% του exit poll.

Δείτε το πρώτο exit poll της 21ης Μαΐου

Εκλογές 2023 exit poll

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ