Εκλογές 2023: Πότε έγινε το πρώτο exit poll στην Ελλάδα

Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια ένα μεγάλο exit poll. Πρόκειται για κοινό exit poll που θα διεξαχθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, το exit poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse).

Το πρώτο exit poll (με ενσωμάτωση στο 80% του δείγματος) θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 7 το απόγευμα, ενώ γύρω στις 8 το βράδυ θα υπάρξει ένα δεύτερο exit poll στο 100% του δείγματος.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Τι είναι τα exit poll

Στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις διεξάγονται μέσα στο πλαίσιο που καθορίζεται από τον Ν. 3603/2007 και έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με κοινοβουλευτικές εκλογές, δημοψηφίσματα, εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και εκλογές που διεξάγονται σε νομαρχιακό, δημοτικό και κοινοτικό επίπεδο.

Στην περίπτωση των βουλευτικών εκλογών, ο νόμος επιτρέπει στις εταιρείες που διεξάγουν τις δημοσκοπήσεις να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μέχρι και μία μέρα πριν τις εκλογές, αλλά απαγορεύει να δημοσιοποιούνται ή να μεταδίδονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που διενεργούνται κατά την έξοδο των εκλογέων (exit poll) από τα εκλογικά καταστήματα κατά τη μέρα της ψηφοφορίας, παρά μόνο αφού κλείσουν οι κάλπες.

Tα exit poll είναι οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται τη μέρα των εκλογών, έξω από τα εκλογικά κέντρα. Στην περίπτωση αυτή, καθοριστικό ρόλο παίζει η σωστή δειγματοληψία. Εάν το δείγμα έχει ληφθεί σωστά, το περιθώριο σφάλματος είναι πολύ μικρό και έχει να κάνει κυρίως με τη διατύπωση των ερωτήσεων. Ένα πρόβλημα που μπορεί να ανακύψει είναι με τους πολίτες που δεν θέλησαν να συνεργαστούν, προκειμένου η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος να πρέπει να σταθμιστεί με τη χρήση των στατιστικών μοντέλων. Προφανώς το exit poll επιχειρεί μια εκτίμηση του αποτελέσματος, καθώς τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ιστορία των exit poll στην Ελλάδα

Τo exit poll σήμερα μπορεί να μοιάζει αυτονόητο όμως το 1994, τη χρονιά που εισήχθη στις ελληνικές εκλογές, ήταν κάτι απολύτως πρωτοποριακό.  Η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε η μέθοδος των exit poll ήταν στις Ευρωεκλογές του 1994.  Είχε πραγματοποιηθεί από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion του Ηλία Νικολακόπουλου σε συνεργασία με τη γαλλική PVA, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Τότε, το exit poll είχε τον τίτλο «Μέθοδος Δημοσκόπηση έξω από τις κάλπες».

«Είχε μεγάλη επιτυχία το exit poll του 1994 για έναν ιδιαίτερο λόγο: κανείς δεν περίμενε τόσο χαμηλά ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα» είχε δηλώσει στο “Βήμα” αρκετά χρόνια μετά ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτής της εταιρείας Opinion.

Οι περισσότεροι αναλυτές τότε έβλεπαν τις εκλογές με την παραδοσιακή λογική ότι στο τέλος οι αναποφάσιστοι θα επιλέξουν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας με βάση τα ως τότε στοιχεία. «Σε αυτό το κλίμα» περιέγραφε ο Ηλίας Νικολακόπουλος «η ανακοίνωση ενός exit poll στην αρχή θεωρήθηκε πρόκληση και μεγάλο λάθος, αλλά βέβαια μετά αποδείχθηκε ότι ήταν και συντηρητική». Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του 1994 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 37,65% και η ΝΔ μόλις 32,65%.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ