Αποτελέσματα εκλογών 2023: Όλα όσα αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο μετάδοσης

Όλα είναι έτοιμα στο υπουργείο Εσωτερικών για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η γενική πρόβα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών της Κυριακής, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Singular Logic.

Θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης και ψηφιακής καταγραφής των ψήφων, όπως και στις εκλογές του Μαΐου. Η διαφορά με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είναι πως στις 25 Ιουνίου δεν θα υπάρχει καταμέτρηση σταυρών, κάτι που θα επιταχύνει την διαδικασία. Με δεδομένο ότι οι εκλογές αυτές θα γίνουν με λίστα, η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων θα προχωρά με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς.

Στις 20:30 το βράδυ της Κυριακής 25/6, θα έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα για τις εκλογές.  Έως τις 21:00 θα είναι γνωστό αν υπάρχει αυτοδυναμία και πόσες έδρες έχει κάθε κόμμα, καθώς και το ποια κόμματα μπαίνουν ή δεν μπαίνουν στη Βουλή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Γύρω στις 11 το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.  Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου το 80% της Επικράτειας είχε ενσωματωθεί στις 22:10.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο χάρτης της χώρας θα είναι διαθέσιμος και από εκεί θα μπορεί κανείς να δει ζωντανά πώς διαμορφώνεται το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δείτε live τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αποτελέσματα εκλογών: Πώς λειτουργεί το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης

Όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωπο θα έχουν μαζί τάμπλετ, μέσω των οποίων οποίων θα στέλνουν αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο.  Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής των ψηφοδελτίων υπέρ των συνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT). Συγκεκριμένα ο κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει:

  • α) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα.
  • β) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν.
  • γ) Τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα.
  • δ) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων.
  • ε) Τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων.
  • στ) Τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος.

Με νέα εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει διάφορα ζητήματα για το πώς θα μεταδοθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι: «Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από όλα τα εκλογικά τμήματα απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, με χρήση των συσκευών ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT). Παράλληλα, θα αποστέλλονται σε έντυπη μορφή τους Δήμους και μέσω των Δήμων, με τη χρήση του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες θα τα μεταδίδουν τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Με την παρούσα, καθορίζεται η διαδικασία που θα εφαρμοσθεί και παρέχονται οδηγίες για τις ακολουθητέες ενέργειες στα διάφορα στάδια συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων ή μεμονωμένων υποψηφίων καθώς και υπέρ υποψηφίων».

A. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Τα αποτελέσματα καταχωρίζονται σε κάθε εκλογικό τμήμα από τον δικαστικό αντιπρόσωπο
α) στα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων και
β) στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT).
Η καταχώριση γίνεται ως εξής:

Καταχώριση αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταχωρίζει το αποτέλεσμα υπέρ συνδυασμών στο τριπλότυπο έντυπο
μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών. Ειδικότερα, καταχωρίζει:
α) το συνολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα
β) το συνολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν
γ) τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα
δ) τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων
ε) τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων και
στ) τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός.

Στη συνέχεια, καταχωρίζει το αποτέλεσμα στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) και το μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εάν διαπιστωθεί κατά την καταχώριση στη συσκευή ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) οποιοδήποτε λάθος, θα πρέπει να διορθωθεί το τριπλότυπο έντυπο μετάδοσης.
Κατόπιν, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παραδίδει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του δήμου (αγγελιοφόρο) το ένα αντίγραφο του εντύπου μετάδοσης αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών. Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του δήμου παραδίδει στο οικείο δημοτικό κατάστημα τα έντυπα μετάδοσης αποτελεσμάτων, όπου αρμόδιος υπάλληλος τα ψηφιοποιεί, αποδίδει ως όνομα τον αριθμό του εκλογικού τμήματος που αφορά το σχετικό αποτέλεσμα, τα εισάγει στο αφιερωμένο
υποσύστημα μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0 και τα αποστέλλει μέσω του συστήματος στην Περιφερειακή Ενότητα (και το Υπουργείο Εσωτερικών).
Το πρωτότυπο έντυπο αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών παραδίδεται στο οικείο Πρωτοδικείο μέσα στον εκλογικό σάκο.

Β. ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ

Προκειμένου για τα αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, στα οποία θα ψηφίσουν εκλογείς που προέρχονται από διαφορετική εκλογική περιφέρεια από εκείνη στην οποία έχει συσταθεί το ειδικό εκλογικό τμήμα, τα υπέρ συνδυασμών αποτελέσματα θα μεταδοθούν επίσης από τους δικαστικούς αντιπροσώπους απευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσω SRT. Το ειδικό προτυπωμένο έντυπο παραδίδεται σε πιστοποιημένο αγγελιοφόρο του Δήμου και ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία ψηφιοποίησής του, προκειμένου να αποσταλεί μέσω αφιερωμένου Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στη βασική εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκουν οι εκλογείς του τμήματος (άρθρο 96 παρ. 8β π.δ. 96/2012). Έτσι, το αποτέλεσμα από το αμιγές εκλογικό τμήμα που έχει συσταθεί, για παράδειγμα, στο Δήμο Αιγάλεω για τους ετεροδημότες της εκλογικής περιφέρειας Κορινθίας, θα αποσταλεί απευθείας με τον αντίστοιχο ρόλο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ που έχει λάβει ο υπάλληλος του Δήμου μέσω του συστήματος από τον Δήμο Αιγάλεω, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Οι Περιφερειακές Ενότητες πρέπει να ανταλλάξουν με τους Δήμους, στους οποίους θα συσταθούν αμιγή εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών τους, πληροφορίες για τους αριθμούς τηλεφωνικής επικοινωνίας, ώστε να υπάρχει εποπτεία της διαδικασίας. Για την υποβοήθηση της επικοινωνίας μεταξύ  Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων, επισυνάπτεται κατάλογος με τις διαθέσιμες πληροφορίες των Περιφερειακών Ενοτήτων (αριθμοί τηλεφώνων και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), οι οποίες
όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν μεταξύ των υπηρεσιών.

Προκειμένου για τα μεικτά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, στα οποία θα ψηφίσουν εκλογείς από διάφορες (περισσότερες της μίας) βασικές εκλογικές περιφέρειες:
α) Η Εφορευτική Επιτροπή του εκλογικού τμήματος αριθμεί και μονογράφει τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξει (άρθρο 97 του π.δ. 26/2012). Στη συνέχεια, τοποθετεί τους φακέλους στον εκλογικό σάκο και τον παραδίδει στην Εφετειακή Επιτροπή έδρας της Εφετειακής Περιφέρειας.
β) Η διαλογή των ψηφοδελτίων και η εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας διενεργείται από τη Γενική Εφετειακή Εφορευτική Επιτροπή και τις Ειδικές Εφορευτικές Επιτροπές.
γ) Εν συνεχεία, το αποτέλεσμα υπέρ συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων θα σταλεί στις οικείες Περιφερειακές Ενότητες από τη Γενική Εφετειακή Εφορευτική Επιτροπή κάθε Εφετείου, στο οποίο υπάγονται αυτές οι εκλογικές περιφέρειες. Το αποτέλεσμα κάθε Εφετείου θα σταλεί, αφού συγκεντρωθούν σε κάθε Εφετείο οι σάκοι όλων των μεικτών εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς του και αφού γίνει η διαλογή των ψηφοδελτίων και εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα. Τα εν λόγω εκλογικά αποτελέσματα δεν θα μεταδοθούν μέσω του υποσυστήματος μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων.
Οι πρόεδροι των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών ανακοινώνουν εγγράφως (έντυπο μετάδοσης), χωρίς καθυστέρηση στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη της αντίστοιχης βασικής εκλογικής περιφέρειας, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών (παρ. 4 του άρθρου 97 του π.δ. 26/2012). Επομένως, οι Περιφερειακές Ενότητες πρέπει να ανταλλάξουν με τα Εφετεία, από τα οποία θα περιμένουν αποτελέσματα, πληροφορίες για τη μεταξύ τους επικοινωνία (τηλεφωνικούς αριθμούς και διευθύνσεις
ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Για την υποβοήθηση της επικοινωνίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Εφετείων επισυνάπτεται κατάλογος με τις διαθέσιμες πληροφορίες (αριθμοί τηλεφώνων και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), οι οποίες όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν από τις εν λόγω υπηρεσίες.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ