Εκλογές 2023: Παρασκήνιο και παραλειπόμενα από την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Έπιασε δουλειά η υπηρεσιακή κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας ορκίστηκαν σήμερα ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και θα οδηγήσουν την χώρα μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ποιοι ορκίστηκαν με θρησκευτικό και ποιοι με πολιτικό όρκο

Οι περισσότεροι υπουργοί προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισαν ότι θα κάνουν το καθήκον τους και εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι όλα θα πάνε καλά αυτό το διάστημα έως ότου αναδειχθεί κυβέρνηση από τις κάλπες.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας και τις υπογραφές, ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς απευθύνθηκε στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση και ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία.

Εκλογές 2023: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Οι δηλώσεις των υπουργών

Στη συνέχεια παρέμεινε εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου υπήρχε ένα πολύ θετικό κλίμα, με χαμόγελα αλλά και αναμνηστικές φωτογραφίες.

Αυτή είναι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα

Στη συνέχεια, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο, ακολουθούμενος από τους υπουργούς, προκειμένου να ξεκινήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό Συμβούλιο.

Αμέσως μετά, θα ολοκληρωθούν και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των εναπομείναντων υπουργείων και θα ενημερωθούν οι υπουργοί από τους προκατόχους τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιωάννης Σαρμάς έχει λάβει από χθες τον μπλε φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μέχρι και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι υπουργοί δεν θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς τα καθήκοντά τους θα διαρκέσουν έναν μήνα, και δεν θα χαράξουν πολιτική. Επί της ουσίας, αυτό που θα κάνει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα είναι να οδηγήσει την χώρα στις δεύτερες εκλογές.

Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή, ενώ την Δευτέρα οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Η δεύτερη προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα, την Τρίτη.

Οι πρώτες δηλώσεις των υπηρεσιακών υπουργών

Από τους πρώτους που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο υπηρεσιακός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Τσακίρης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και τα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα Λύκεια».

Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθαν, επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς αλλά και ο υπουργός Άμυνας  Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, ορκίστηκαν από τον επίσκοπο Ωρεών, Φιλόθεο, οι:

1. Βασίλειος Σκουρής, ως υπουργός Επικρατείας

2. Θεόδωρος Πελαγίδης, ως υπουργός Οικονομικών

3. Ελένη Λουρή, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

4. Βασίλειος Κασκαρέλης, ως υπουργός Εξωτερικών

5. Αλκιβιάδης Στεφανής, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας

6. Χρήστος Κίττας, ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

7. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

8. Αναστασία Κοτανίδου, ως υπουργός Υγείας

9. Παντελής Κάπρος, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

10. Χαράλαμπος Λαλούσης, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη

11. Γεώργιος Κουμεντάκης, ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

12. Φίλιππος Σπυρόπουλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης

13. Σωκράτης Κάτσικας, ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14. Ιωάννης Γκόλιας, ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

15. Θεόδωρος Κλιάρης, ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

16. Γεώργιος Τσακίρης, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

17. Ιωάννα Δρέττα, ως υπουργός Τουρισμού

18. Ευάγγελος Τουρνάς, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στη συνέχεια ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο οι:

1. Καλλιόπη Σπανού, ως υπουργός Εσωτερικών

2. Δανιήλ Εσδράς, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Η τελετή έληξε με την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία των νέων υπουργών και μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.

Φωτογραφίες από τις αφίξεις των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης:

ορκωμοσία υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκωμοσία υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκωμοσία υπηρεσιακή κυβέρνηση

ορκωμοσία υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ