Ιωάννης Σαρμάς: H εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο – «Καθήκον μια αμερόληπτη κυβέρνηση»

Ορκίστηκε σήμερα (26/5 η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό να κάνει την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εκλογές 2023: Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Οι δηλώσεις των υπουργών

«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό συμβούλιο γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τις θέσεις σας, να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, ενόψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε.

Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά, αν κάποιος έχει απορία θα απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε – σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στο νόμο για το επιτελικό κράτος – την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες.

Παρόλα αυτά όμως έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος, πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», ανέφερε ο Ιωάννης Σαρμάς.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση υπουργικό συμβούλιο

«Το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η κυβέρνηση μας – το είπα και χθες – είναι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό, ως πρωθυπουργό για αυτό την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά θα έλεγα πολιτικά και κομματικά και αμερόληπτη κυβέρνηση.

Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος θα έλεγα έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίσουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθ’ εαυτήν ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεών μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί», τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ