Εκλογές 2023: Οι αφίσες έχουν την δική τους ιστορία – Το ταξίδι στο enikos.gr από την μεταπολίτευση στο σήμερα

«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία, κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά…», όμως ιστορία γράφτηκε και με ένα χαρτί κολλημένο πάνω σε έναν τοίχο ή μια κολώνα. Οι πολιτικές αφίσες υπάρχουν ακόμη κρεμασμένες να μας θυμίζουν την προεκλογική περίοδο που μόλις τελείωσε. Μέχρι την επόμενη.

του Μίλτου Τσεκούρα

Μπορεί στις μέρες μας να θεωρούνται κάπως ξεπερασμένες ως μέσο προβολής, όμως διαχρονικά αποτέλεσαν (και αποτελούν) ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Εικαστικές δημιουργίες αλλά και τερατουργήματα, αστείες αλλά και προκλητικές, πολλά υποσχόμενες αλλά και γεμάτες κούφια λόγια.

Η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας έχει γραφτεί και με μπογιά (όπως αποτυπώθηκε στα λόγια του Μάνου Λοΐζου) αλλά και μέσα από τις αφίσες. Αρκεί κάποιος να τις κοιτάξει και θα μάθει πολλά για τις υποσχέσεις που δόθηκαν από κάποιο μπαλκόνι και έμειναν στα λόγια. Λόγια ψεύτικα…

Το enikos.gr ταξιδεύει με την βοήθεια του αρχιτέκτονα-μηχανικού και συλλέκτη Ιωάννη Τουμπακάρη στις πολιτικές αφίσες που (μας) σημάδεψαν από την μεταπολίτευση έως τις μέρες μας.

«Διάβαζα από πολύ μικρή ηλικία πολιτικές εφημερίδες, επειδή ο πατέρας μου ήταν θυρωρός και αγόραζα τις εφημερίδες (μαζί με τα άλλα θελήματα που κάναμε εγώ και η αδελφή μου) των συνοίκων της πολυκατοικίας. Έτσι μου γεννήθηκε το θεωρητικό ενδιαφέρον για τις πολιτικές αφίσες και φυλλάδια. Άρχισα να μαζεύω μετά τον γάμο μου, τη δεκαετία του 1980 και έκτοτε μαζεύω μέχρι σήμερα» δηλώνει ο κ. Τουμπακάρη.

Όπως αναφέρει δεν είναι μόνος του, καθώς έχει την βοήθεια της οικογένειάς του και των φίλων του. «Όλα τα μέλη της οικογενείας μου (ιδιαίτερα η κόρη μου), φίλοι και γνωστοί που γνωρίζουν το ενδιαφέρον μου».

Ιωάννης Τουμπακάρης αφίσες
Ο αρχιτέκτονας-μηχανικός και συλλέκτης Ιωάννης Τουμπακάρης

Στην κατοχή του, εκτός από χιλιάδες (μερικές εκ των οποίων ιδιαίτερα σπάνιες) αφίσες, βρίσκονται φυλλάδια, μπροσούρες, αλλά και ψηφοδέλτια των περισσότερων κομμάτων αλλά και μεμονωμένων υποψηφίων που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Έχω στην κατοχή μου μερικές αφίσες και φυλλάδια προ της Μεταπολίτευσης. Κυρίως όμως έντυπο πολιτικό διαφημιστικό – ενημερωτικό υλικό της Μεταπολίτευσης. Αφισέτες, μπροσούρες, διαφημιστικά φυλλάδια, πολυσέλιδα έντυπα, ψηφοδέλτια και βίντεο με τηλεοπτικά σποτ από βουλευτικές εκλογές, αυτοδιοικητικές, αλλά και ευρωεκλογές. Οι αφίσες ειδικώς πρέπει να είναι 7.000 – 8.000» τονίζει.

«Βλέποντας τις αφίσες που έχετε στην κατοχή σας, ποιες αλλαγές παρατηρείτε με το πέρασμα των χρόνων;» τον ρωτάμε και απαντάει: «Δύο παρατηρήσεις που μπορώ να κάνω είναι ότι έχει μειωθεί το ενδιαφέρον των σχεδιαστών στο εικαστικό – καλλιτεχνικό σκέλος των αφισών, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου συμμετέχουν στον σχεδιασμό τους γνωστοί εικαστικοί.

Αναφορικά με το πιο σπάνιο «αντικείμενο» που έχει στην κατοχή του, δήλωσε: «∆εν είναι δυνατόν να το γνωρίζω αυτό διότι δεν μπορώ να ξέρω ποιες αφίσες έχουν εξαφανισθεί. Μπορεί να είναι κάποιες που δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί. Μπορώ να αναφέρω πάντως μερικές προβοκατόρικες αφίσες που ανήκαν σε ακραίους χώρους».

Όπως αναφέρει ο κ. Τουμπακάρης βλέποντας τις αφίσες που έχει στην κατοχή του από την μεταπολίτευση έως σήμερα «διαπιστώνω ότι στο έντυπο αυτό υλικό καταγράφεται και αποτυπώνεται η σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, ακόμη και στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών, στον τομέα των γεγονότων (όχι μόνον πολιτικών), των προσώπων, των ιδεολογιών, των προσδοκιών, των παλινωδιών, των απογοητεύσεων, αλλά και της γλώσσας, της μόδας, της επικοινωνίας, εν τέλει η πραγματικότητα».

Στόχος του αρχιτέκτονα και συλλέκτη Ιωάννη Τουμπακάρη είναι αυτή η ιδιαίτερα σημαντική και σπάνια συλλογή να μην μείνει αναξιοποίητη, αλλά να καταφέρει να εκδώσει ένα άλμπουμ με τις πολιτικές οργανώσεις και σχηματισμούς που εμφανίστηκαν μετά την μεταπολίτευση και μέσω του υλικού του να παρουσιάσει την πολιτική τους ιστορία και διαδρομή.

Δείτε μερικές από τις πολιτικές αφίσες της συλλογής του κ. Τουμπακάρη

1977

1981

1985

1989

1992

1993

1994

1996

1999

2000

2004

2007

2009

2014

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ