Εκλογές 2023: Ο Γολγοθάς των υποψηφίων πριν από την… σταύρωση: Ομιλίες, χειραψίες, φιλιά και κεράσματα

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής και μαζί με την αγωνία κομμάτων και υποψηφίων τελειώνει και το… μαρτύριό τους. Ένας αγώνας δρόμου περίπου 25 ημερών, τουλάχιστον από την διάλυση της βουλής μέχρι την τελική ετυμηγορία των πολιτών.

Αν κάποιος νομίζει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει. Μοιάζει σαν την άνοδο στον Γολγοθά πριν από την… σταύρωση. Αν και η συγκεκριμένη σταύρωση είναι το ζητούμενο. Χαλάλι οι ποδαρόδρομοι, οι χειραψίες, τα κεράσματα και τα έξοδα αν τελικά οι σταυροί εξασφαλίσουν την πολυπόθητη είσοδο στο κοινοβούλιο.

Οι ιστορίες των υποψηφίων, όπως και των πολιτικών αρχηγών, θα μπορούσαν να γεμίσουν βιβλία.  Υπερβολικό; Καθόλου!

Ρεκόρ χειραψιών

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ιδιαίτερα προβεβλημένου υποψηφίου με μακρά θητεία στο κοινοβούλιο και σε υπουργικές θέσεις. «Μόνο στην προεκλογική περίοδο έχω εκφωνήσει 113 ομιλίες σε περιοχές του τομέα μου. Τρεις και τέσσερις κάθε μέρα. Οι συνεργάτες μου κρατούν στατιστικά της όλης προσπάθειας μας» δηλώνει στο enikos.gr. Αυτό όμως που ξεπερνά κάθε φαντασία είναι ο αριθμός των… χειραψιών. «Έχω ξεπεράσει τις 400.298» τονίζει και την αρχική μας έκπληξη διαδέχεται η εικόνα των προεκλογικών ομιλιών, επισκέψεων και συναντήσεων για να διαλύσει κάθε αμφιβολία.

Άλλωστε -σε προηγούμενη προεκλογική περίοδο- ιστορικό στέλεχος κόμματος χρειάστηκε να δέσει το χέρι του, καθώς υπέστη τραυματισμό από τις χιλιάδες χειραψίες.

Όταν η διατροφή πάει… περίπατο

Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που θέλοντας να κρατήσουν στατιστικά ακόμη και για τα βήματά τους χρησιμοποιούν Smartwatch συγκρίνοντας καθημερινά τις επιδόσεις τους. «Νομίζω ότι έχω γυρίσει την περιφέρεια μου δύο φορές με τα πόδια» εξομολογείται στέλεχος μεγάλου κόμματος που δίνει για πρώτη φορά την μάχη του σταυρού. Κι αν νομίζεται ότι τουλάχιστον διατηρούνται σε φόρμα, αυτό -δυστυχώς για τους ίδιους- δεν ισχύει: «Υπήρξε μέρα που έπρεπε να φάω τρεις φορές βραδινό, καθώς ήταν κανονισμένες συναντήσεις σε σπίτια φίλων το ίδιο απόγευμα και δεν θα μπορούσα να αρνηθώ».

Στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αρνηθούν φυσικά το κέρασμα. Είτε είναι πρωί, είτε μεσημέρι, είτε απόγευμα η άρνηση στην… «κούπα» απαγορεύεται και ειδικά αυτή την περίοδο.

Ακριβά μου κεράσματα

Βέβαια εκτός από την εκδήλωση αγάπης των ψηφοφόρων δεν είναι λίγες οι φορές που οι υποψήφιοι πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όπως η περίπτωση ενός υποψηφίου σε νομό της Ηπείρου. Επισκεπτόμενος στο πλαίσιο της περιοδείας του ένα χωριό, βρέθηκε στο καφενείο της πλατείας. Εκεί οι συγκεντρωμένοι μετά την ζεστή υποδοχή που του επεφύλαξαν δέχθηκαν το καθιερωμένο κέρασμα. Μόνο που όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού ο υποψήφιος διαπίστωσε ότι είχε χρεωθεί για πολύ περισσότερα άτομα. Αντί για 25… υποψήφιους ψηφοφόρους η χρέωση για το κέρασμα ήταν για… 250.

Βέβαια το συγκεκριμένο… πάθημα δεν είναι το μοναδικό που συνέβη, όπως η περίπτωση ενός άλλου υποψηφίου που βρέθηκε επίσης σε καφενείο πρωινές ώρες, καθώς είχε στο πρόγραμμα του κι άλλες επισκέψεις. Θέλοντας λοιπόν να κεράσει τους καφέδες και τα ελάχιστα τσίπουρα για τους μερακλήδες διαπίστωσε μετά την παραγγελία του για την «γύρα» ότι ο… καφετζής άρχισε να αφήνει στα τραπέζια ποτήρια με… ουίσκι. Πριν προλάβει έκπληκτος να ρωτήσει, η απάντηση ήταν αποστομωτική «Είναι η ώρα για το αγροτικό των παιδιών».

Αγκαλιές, φιλιά και υποσχέσεις

Επιστρέφοντας στα αστικά κέντρα, οι υποψήφιοι οργώνουν τις γειτονιές για να συναντήσουν τους ψηφοφόρους. Σε κεντρικό σημείο των βορείων προαστίων, ο υποψήφιος αφού χαιρετά και μιλά με τους περαστικούς δέχεται μια ξαφνική επίθεση αγάπης. Τα φιλιά, οι αγκαλιές και τα τραβήγματα ηλικιωμένης δεν τον αφήνουν να αντιδράσει. «Εγώ σε ψηφίζω χρόνια και θέλω μια χάρη» του λέει η κυρία. «Ελάτε μετά τις εκλογές να τα πούμε» απαντά ο υποψήφιος. «Θα έρθω, αλλά αν δεν βγεις θα πάω στον άλλον» του απαντά εκείνη αφήνοντάς τον εμβρόντητο.

Τα φιλιά αποτελούν ίσως την πιο συνηθισμένη εκδήλωση αγάπης, ιδίως στην επαρχία. Μόνο που λόγω και του κορονοϊού τα φιλιά της φετινής προεκλογικής περιόδου σπάνε όλα τα ρεκόρ. Οι ψηφοφόροι αγκαλιάζουν τους δικούς τους υποψηφίους και τους φιλάνε, λες και θέλουν να καλύψουν τα χαμένα χρόνια της πανδημίας.

Λίγες στιγμές ξεκούρασης

Λένε ότι πίσω από έναν σπουδαίο άνδρα βρίσκεται μια σπουδαία γυναίκα και σε πολλές περιπτώσεις αυτό επιβεβαιώνεται στις περιοδείες των υποψηφίων. Πολλές φορές οι σύζυγοι, ειδικά στις μεγάλες συγκεντρώσεις τους ακολουθούν και προσέχουν κάθε λεπτομέρεια. Από το πρωί μέχρι το βράδυ οργανώνουν τις επισκέψεις, συνομιλούν με τον κόσμο, μοιράζουν φυλλάδια, κρατάνε σημειώσεις… Όμως κάποια στιγμή έρχεται η εξάντληση. Ένα βράδυ, η σύζυγος υποψηφίου, αποκαμωμένη, δεν άντεξε και κατά την διάρκεια της τελευταίας ομιλίας του άνδρα της έγειρε σε παρακείμενο παγκάκι για να κλέψει λίγες ώρες ύπνου.

Το άγχος της μόδας

Τι γίνεται όμως όταν η γυναίκα της οικογένειας διεκδικεί την είσοδο της στην Βουλή; «Εκτός από την αγωνία της προεκλογικής περιόδου, έχω και το καθημερινό άγχος για τις ενδυματολογικές μου επιλογές. Οι άνδρες μπορούν να φορέσουν ένα κοστούμι, εμείς όμως πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικές. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γυναίκες με πλησιάζουν και εκτός από τα συνηθισμένα θέματα πιάνουν την κουβέντα και για θέματα μόδας» λέει υποψήφια σε Περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ