Εκλογές 2023: Η διπλή ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ – Τα πρόσωπα – «κλειδιά» για τη μάχη της 25ης Ιουνίου και η επόμενη ημέρα

Να «χωνέψουν» και να διαχειριστούν την οδυνηρή ήττα που υπέστησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 προσπαθούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χρόνος μέχρι τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου είναι λιγοστός και «εχθρός» του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ο ίδιος ο εαυτός του λόγω της κατήφειας και της εσωστρέφειας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η «συγγνώμη» του Τσίπρα, το «όχι» στην διερευνητική εντολή και η εσωκομματική μουρμούρα

Η πρώτη μεγάλη ανησυχία στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι η επιπλέον αποσυσπείρωση. Ο «κατήφορος» πρέπει να σταματήσει λένε στην Κουμουνδούρου καθώς αν παγιωθεί μια τάση επαναφοράς του δίπολου ΝΔ- ΠΑΣΟΚ θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για το κόμμα. Δεν είναι όμως μόνο το ΠΑΣΟΚ. Η διασπορά της ψήφου είχε αποδέκτες και μικρότερα κόμματα, όπως την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να «ξεκολλήσει» η συσπείρωση από τη ζώνη του 60%- 65% και να επαναπατρίσει το δικό του κοινό που ακολουθεί από το 2012. Στοίχημα δύσκολο λόγω του λιγοστού χρόνου έως τις 25 Ιουνίου και της αναγκαστικής και «βίαιης» αναπροσαρμογής της στρατηγικής. Φυσικά παραμένει και το «μέτωπο» ενάντια στη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που δεν είδαν με καλό μάτι τον ηγεμονικό χαρακτήρα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δεύτερη ανησυχία για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προέρχεται από το εσωτερικό της. Την εσωστρέφεια και τα «φάλτσα» τα οποία έχει πληρώσει ακριβά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί αυτή τη στιγμή το κλίμα να είναι ενωτικό, αλλά για το πόσο θα κρατήσει κανείς δεν το γνωρίζει σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Τα νέα πρόσωπα και η επόμενη ημέρα

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν αρκεί η αλλαγή στρατηγικής για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τρέξει μια τόσο δύσκολη προεκλογική αναμέτρηση. Έχει γίνει πολλές φορές συζήτηση για τα νέα πρόσωπα που πρέπει να συστρατευθούν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και να αποτελέσουν σε πολλές περιπτώσεις τη «φωνή» του.

Όπως υποστηρίζουν πολλοί δεν φτάνει μόνο η εκπόνηση του προγράμματος, έχουν σημασία σε πολλές περιπτώσεις και τα στελέχη που το επικοινωνούν. Ο οδηγός για τα πρόσωπα που θα πλαισιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα και θα «τρέξουν» μεγάλο μέρος της καμπάνιας είναι και τα αποτελέσματα της προηγούμενης κάλπης.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι ένα στέλεχος που χαίρει πλήρους αποδοχής. Χαμηλών τόνων, ταιριάζει απολύτως με το νέο προφίλ που θέλει να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνώστρια των οικονομικών, μπορεί να επικοινωνήσει το πρόγραμμα και πλέον έχει τον «αέρα» 26.323 σταυρών και την πρωτιά στην Δυτική Αθήνα.

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος απέδειξε ότι με την επιμονή του να κυνηγήσει τον σταυρό και να μην μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πως είναι σίγουρος για τις δυνάμεις του. Ξεπέρασε σε ψήφους στην Α’ Αθηνών και τον έμπειρο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Οι δυο τους μπορούν να αποτελέσουν μια «δύναμη πυρός» για τις υπόλοιπες 31 ημέρες έως τις εκλογές. Άνετη πρωτιά στη Μεσσηνία και του Αλέξη Χαρίτση που ως πρώην εκπρόσωπος Τύπου έχει την προϋπηρεσία για να αντεπεξέλθει σε μια πιο απαιτητική εκλογική μάχη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης λίγες ώρες μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα με ανάρτησή του είχε επισημάνει πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε δίπλα στον Τσίπρα, στελέχη της νέας γενιάς που ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, όπως η Αχτσιόγλου, ο Χαρίτσης, ο Ηλιόπουλος».

Πολλοί ερμήνευσαν την ανάρτηση Παπαδημούλη ότι ναι μεν έχει τον χαρακτήρα ενισχυτικής εικόνας για τον λίγο πυκνό και εκλογικό χρόνο μέχρι τη νέα κάλπη, έχει όμως και άρωμα επόμενης ημέρας. Το θέμα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα αν ανοίξει, θα ανοίξει μόνο από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κουβέντα περί διαδοχολογίας ενισχύθηκε και λόγω του μηνύματος – χρησμού του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και τη μη χρήση της διερευνητικής εντολής. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες και οι ήττες μόνο έναν.

Ωστόσο μπροστά τους στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μόνο τη «μάχη» της 25ης Ιουνίου και από εκεί και πέρα θα τεθούν πολλά θέματα επί τάπητος ανάλογα και με το αποτέλεσμα, αλλά και με τις προθέσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ