«Δυναμική αντίδραση» μια ανάσα από την Βόρεια Ήπειρο – Αποκλειστικές εικόνες

Μια ανάσα από τα σύνορα με την Βόρεια Ήπειρο, Μονάδες της 8ης Ταξιαρχίας με Εθνοφύλακες πραγματοποίησαν την εντυπωσιακότερη άσκηση των τελευταίων ετών.

του Χρήστου Μαζανίτη

Υπό τον τίτλο «Δυναμική Αντίδραση 23» πραγματοποιήθηκε μια από τις εντυπωσιακότερος ασκήσεις των τελευταίων ετών στα βουνά της Ηπείρου, στο πεδίο βολής «Πενταλωνίου» του δήμου Ζίτσας.

Την περασμένη Τετάρτη τα Μ1117, με τα VBL και τα HUMVEE του Στρατού Ξηράς, με μονάδες του πυροβολικού έφεραν σε πέρας την άσκηση που κύριος στόχος δεν ήταν απλά η επίδειξη ισχύος κι ετοιμότητας – που είναι σε υψηλότατο επίπεδο – αλλά η συνεργασία με το Τάγμα Εθνοφυλακής Κόνιτσας και ο τρόπος δράσης επί σεναρίων που προσομοίαζαν προκλήσεις που μπορούν να παρουσιαστούν επί του πεδίου.

Το Τάγμα Εθνοφυλακής Κόνιτσας δεν είναι τυχαίο, αφού πρόσφατα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο Τάγμα Εθνοφυλακής της χώρας. Η Εθνοφυλακή πλέον έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην παραμεθόριο και σε ό, τι αφορά την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία (ή VII Μεραρχία όπως επιμένουν να την αποκαλούν οι Ηπειρώτες) ο Ταξίαρχος Γεώργιος  Παππάς έχει δείξει ιδιαίτερη μέριμνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε την παράλληλη συνεκπαίδευση των τακτικών δυνάμεων του Πυροβολικού με δυνάμεις της Εθνοφυλακής, με πραγματικά πυρά τόσο από πολυβόλα, όσο και από βαρύ πυροβολικό.

Στόχος ήταν η εγρήγορση στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, ώστε να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η επιβιωσιμότητα των Μονάδων και των ανεξάρτητων υπομονάδων της Ταξιαρχίας.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος, Ιωάννης Τσιόπλος, ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Πάρις Καπραβέλος, ο διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Παππάς, εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς επίσης και εν ενεργεία και απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως επεσήμανε ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς, διαπιστώθηκε  το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας των δυνάμεων της Ταξιαρχίας, όπως και της Εθνοφυλακής, επισημαίνοντας ότι «στέλνει ένα σοβαρό μήνυμα αποτροπής προς κάθε κατεύθυνση με τον εν δυνάμει εχθρό να αντιλαμβάνεται και μέσα από τις εικόνες της άσκησης, ότι στην Ήπειρο υπάρχει μία καλά οργανωμένη στρατιωτική δύναμη που διαθέτει την δομή, την υποδομή και τα μέσα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ασύμμετρη απειλή».

Από τα εντυπωσιακά στοιχεία της άσκησης είναι η ενεργοποίηση των νεοπαραληφθέντων Μ1117 από τις ΗΠΑ, που πλέον έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στα νησιά.

Δείτε τα ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ