Δημήτρης Κουτσούμπας: Η απεργία στις 9 Νοέμβρη πρέπει να ταρακουνήσει το σύστημα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Μαζί του στη συνάντηση ήταν η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Αβραμόπουλος. Εκ μέρους του Σωματείου παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Απ. Νάστος, ο Ν. Κυριαζίδης, αναπληρωτής γραμματέας και ο Γ. Γαλόπουλος, μέλος του ΔΣ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που βιώνουν όλα τα τελευταία χρόνια στο έργο του Μετρό, με τη μείωση των μισθών, την επιδείνωση των όρων εργασίας, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας, έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις ατελείωτες υπερωρίες, και τέλος αναφέρθηκαν στον φόβο της ανεργίας που προβάλλει μπροστά τους με την ολοκλήρωση του έργου. Όπως είπαν, εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, 30 μέτρα κάτω από τη γη, και την ίδια ώρα τους έχουν κόψει όλα τα επιδόματα (επικινδυνότητας, ανθυγιεινής εργασίας, γαλαρίας κ.ά.).

Αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να εφαρμοστεί η ΣΣΕ που υπέγραψε η Ομοσπονδία Οικοδόμων μετά από αγώνες, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι ζητούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μετά την ολοκλήρωση του έργου, την αξιοποίησή τους στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, καθώς, όπως είπαν, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς έχουν αποκτήσει εξειδικευμένη εμπειρία.

Κατά τη συνάντηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «ξέρουμε τα προβλήματα, τα παρακολουθούμε, φωνάζουμε, συμμετέχουμε στους αγώνες, κάθε μέρα είμαστε στους δρόμους γιατί εκεί κρίνεται και το δίκιο της εργατικής τάξης, εκεί έχεις κατακτήσεις, εκεί μπορεί να κερδίσεις έστω μια ανάσα ανακούφισης, κάτι να γίνει, να ανοίξει ένας δρόμος. Αλλά βλέπετε ότι δυστυχώς, και λέω δυστυχώς γιατί επιβεβαιωνόμαστε στα άσχημα που βιώνετε κι εσείς και όλη η εργατική τάξη της χώρας, είτε στα μνημόνια είτε μετά με την κάποια ανάκαμψη πάλι την πληρώνει ο ίδιος, υποζύγιο είναι ο εργάτης, ο λαός, δεν είναι κανένας άλλος.

Βλέπετε τώρα, λεφτά βρίσκουν για να δίνουν στους εφοπλιστές με νέες φοροαπαλλαγές, αλλά δεν βρίσκουν για τον εργάτη, να αυξήσουν λίγο τους μισθούς όταν η ακρίβεια τώρα και με την ενεργειακή κρίση, με τον πληθωρισμό, έχει φτάσει στα ύψη, ενώ οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. `Η κρατιούνται όλοι αυτοί οι μνημονιακοί νόμοι που καθόρισαν το εισόδημα.

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, γιατί σκιρτήματα αγωνιστικά έχουν ξεκινήσει και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Μπορεί να μην είναι γενικευμένο, να μην έχει οδηγηθεί ο κόσμος σε εξέγερση, γιατί ουσιαστικά αυτό που χρειάζεται είναι μια πραγματική εξέγερση, δηλαδή ένα παλλαϊκό μέτωπο, ένας αγώνας πανελλαδικός, ενιαίος απ’ όλο τον λαό, απ’ όλη την εργατική τάξη, όλους τους κλάδους, τα σωματεία, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τη νεολαία, να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Εμείς λέμε ότι πρέπει η εργατική τάξη να προετοιμάζεται από τώρα και τα σωματεία και να οργανώνουν τη δουλειά».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, λέγοντας: «Η απεργία που εξαγγέλθηκε για τις 9 του Νοέμβρη πρέπει να ταρακουνήσει, να ταρακουνήσει και το σύστημα και την κυβέρνηση που έχει σοβαρά προβλήματα και άρα χρειάζεται να επιδράσουμε σε αυτό που λέμε συνείδηση των εργαζομένων και του λαού γενικότερα.

Εδώ η εργατική τάξη πρέπει να παίξει τον πρώτο ρόλο, αυτή είναι η πρωτοπόρα δύναμη στην κοινωνία και πρέπει να το καταλάβουν οι εργάτες και οι εργάτριες ότι πρέπει να τραβήξουν όλο τον λαό. Με αυτούς μπροστά για να πάμε για άλλη εξουσία, για άλλη κοινωνική οργάνωση, που να παίρνεις άλλα μέτρα στην οικονομία που να ενισχύουν το λαϊκό εισόδημα, τον εργάτη, τον φτωχό άνθρωπο και όχι τους μεγάλους και τους λίγους, για να τους πετάξουμε στην άκρη αυτούς όλους που έχουν την πραγματική εξουσία. Γιατί χωρίς τον κεφαλαιοκράτη μπορεί να ζήσει ο εργάτης, αυτός οικοδομεί, φτιάχνει, μπορεί να δουλέψει την επιχείρηση και σχέδιο τέτοιο υπάρχει, αρκεί να υπάρχει τέτοια κυβέρνηση που να υπηρετεί τα εργατικά συμφέροντα, τα λαϊκά συμφέροντα.

Εκεί πρέπει να στοχεύει ο αγώνας, με επιμέρους μερεμέτια δεν γίνεται τίποτα, ούτε με το να περιμένουμε να φύγει ο Μητσοτάκης και να έρθει κάποιος άλλος όπως ο Τσίπρας, λες και δεν τον γνωρίσαμε κι αυτόν. Γιατί αυτοί στα βασικά ζητήματα έχουν ίδια πολιτική, άμα τους πει ο εφοπλιστής, μια δύναμη απ’ την ΕΕ, τις ΗΠΑ άμα τραβήξει το αυτί, βάζουν την ουρά στα σκέλια, σκύβουν το κεφάλι και βάζουν την τζίφρα στα αντεργατικά μέτρα, στους αντιλαϊκούς νόμους να μειώνεται το εισόδημα, ο μισθός, να μη δίνονται παροχές στην Υγεία, στην Παιδεία, όλα αυτά δηλαδή που φτιάχνουν την ευημερία του ανθρώπου και της εργατικής – λαϊκής οικογένειας».

Συνάντηση Κουτσούμπα με υγειονομικούς στη Θεσσαλονίκη

Με εκπροσώπους του συλλόγου των εργαζομένων στις 34 ΤΟΜΥ της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκη συναντήθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Πετινέας όσο και τα άλλα μέλη της διοίκησης ενημέρωσαν τον κ. Κουτσούμπα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχα την “αποδυνάμωση των δομών υγείας”, καθώς όσοι εργάζονται με διετείς συμβάσεις αποχωρούν δίχως να αναπληρώνονται τα κενά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, όπως ανέφεραν, η πλήρης στελέχωση των μονάδων απαιτεί δώδεκα άτομα, γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικούς υπαλλήλους, ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν καλύπτεται σήμερα. Για παράδειγμα, στις 16 ΤΟΜΥ της Θεσσαλονίκης εργάζονται 110 από τους περίπου 200 που χρειάζονται. Εξέφρασαν την αγωνία τους για τις δομές και τόνισαν πως είναι αναγκαίο να ενισχυθούν. Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην κατάσταση συνολικά της δημόσιας υγείας, που επιδεινώθηκε στο πλαίσιο της πανδημίας τις ελλείψεις και τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. “Παλεύουμε για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό” σημείωσε, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις κατά καιρούς του κόμματος. “Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει μονιμοποίηση όλων των γιατρών, νοσηλευτών, όλου του προσωπικού, να μην είναι έρμαια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι συμβάσεις τους να γίνουν αορίστου χρόνου και χωρίς μοριοδότηση με υπουργική απόφαση, να γίνουν προσλήψεις και νέου προσωπικού για να καλυφθούν πραγματικά οι ανάγκες” πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Επεσήμανε, ότι το ΚΚΕ μπορεί και θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή, θα ασκήσει πίεση “παρότι οι κυβερνώντες έχουν χαράξει μια ρότα, προδιαγεγραμμένη προκειμένου να ενισχύσουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας αφού βασική κατεύθυνση της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι υποστηρικτική των ιδιωτών”. Πρόσθεσε ότι για το ΚΚΕ η υγεία “δεν μπορεί να υπάγεται στο κριτήριο του κόστους – οφέλους, πελάτης και κέρδος,” ενώ θα έπρεπε η ΠΦΥ να ενισχυθεί, να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία, να υπάρξει άμεση παρέμβαση στο κρίσιμο θέμα της πρόληψης. “Εμείς παλεύουμε και για προσλήψεις προσωπικού, να λυθεί το ζήτημα άμεσα και σε αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του”, κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συνάντηση Δ. Κουτσούμπα με επιτροπή πλημμυροπαθών κατοίκων του Δήμου Παύλου Μελά

O γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο συναντήθηκε επίσης και με εκπροσώπους της Επιτροπής Πλημμυροπαθών του δήμου Παύλου Μελά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, οι κάτοικοι κατήγγειλαν την κατάσταση που βιώνουν, κυρίως στις περιοχές της Πολίχνης και της Ευκαρπίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, που “πλημμυρίζουν ακόμα και με μια μικρής έντασης βροχή”, ενώ όπως είπαν έχουν “θρηνήσει και θύματα”. Υποστήριξαν ότι οι διαμαρτυρίες τους προσκρούουν σε «ώτα μη ακουόντων» που επικαλούνται “αναρμοδιότητα” για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων. Κατήγγειλαν απανωτές καταστροφές, απουσία φρεατίων ή βουλωμένα φρεάτια ακόμα και φρεάτια κακώς σχεδιασμένα (π.χ. με ανάποδες συνδέσεις στις σωλήνες, ή με πολύ μικρές διατομές με αποτέλεσμα να μην απορροφούν τα όμβρια ύδατα και ζήτησαν να γίνει άμεσα αντιπλημμυρική μελέτη και να προχωρήσουν τα απαιτούμενα έργα και “να δοθούν άμεσα ουσιαστικές αποζημιώσεις σε όσους τις δικαιούνται”.

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «το ΚΚΕ είναι ενήμερο για τα προβλήματα της περιοχής και προσπαθεί να κάνει παρεμβάσεις για “να ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση». Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ αναφέρεται σε ένα συνολικό σχέδιο που χρειάζεται, με ουσιαστικές μελέτες στο έδαφος, στη δόμηση της περιοχής, τα ρέματα, ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα έργα που θα αποτρέψουν μελλοντικές καταστροφές και συνέχισε:

«Εκεί είναι το ζήτημα, θέλει κεντρικό σχέδιο, που δεν υπάρχει γιατί το μυαλό τους το έχουν στα ιδιωτικά συμφέροντα, πως και τι κέρδος θα έχει ο ιδιώτης, μόνο που οι ιδιώτες λένε ότι δεν έχουν μεγάλο ποσοστό κέρδους από τέτοια έργα αντιπλημμυρικά ή αντιπυρικά κ.α. Με τέτοιες επιλογές και πολιτικές πρέπει να παλέψει το κίνημα. Από εκεί και πέρα υπάρχει και το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που έγιναν, που πρέπει να δίνονται άμεσα, όπως άμεσα πρέπει να γίνονται άλλες μικροπαρεμβάσεις όπως ο καθαρισμός των φρεατίων, ή άλλες διορθωτικές κινήσεις,

«Βούληση δεν υπάρχει για να γίνουν όλα αυτά» υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος και στις ευθύνες των τοπικών αρχών και πρόσθεσε:. «Απ’ αυτή τη σκοπιά θα παλέψουμε τα ζητήματα, θα πιέσουμε όσο γίνεται”.

«Εκτιμάμε τον αγώνα σας» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συνέχισε: «Γιατί αυτό χρειάζεται, οργάνωση και αγώνας, γιατί φοβούνται την πίεση του λαού, μέχρι να αποφασίσει να κάνει άλλες συνολικότερες επιλογές ώστε να υπάρχει κι άλλη κοινωνική οργάνωση, άλλη οικονομία, άλλο πολιτικό σύστημα που να υπηρετεί τον εργαζόμενο άνθρωπο και όχι τα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα, εμείς σας καλούμε να κάνετε τέτοια επιλογή, ενισχύοντας καταρχάς το ΚΚΕ».

Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, Θεανώ Καπέτη , το μέλος της ΚΕ, Γρηγόρης Γκλιγκόπουλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Αβραμόπουλος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.