Διευκρινίσεις του Μάκη Βορίδη στον Realfm 97,8 για τον χημικό ευνουχισμό

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου έκανε διευκρινίσεις για την δήλωσή του για τον χημικό ευνουχισμό και την αυστηροποίηση των ποινών σε εγκλήματα όπως ο βιασμός παιδιών.

«Ο χημικός ευνουχισμός ως ποινή δεν μπορεί να σταθεί, γιατί θα θεωρηθεί κατά πάσα πιθανότητα ως απάνθρωπη μεταχείριση. Όμως ο χημικός ευνουχισμός ως ιατρική πράξη, που τελείται συναινετικά και συνεκτιμάται προκειμένου να υπάρχει κάποια ευεργετική μεταχείριση ως προς την έκτιση της ποινής του δράστη, αυτό είναι διαφορετικό γιατί εκεί μεσολαβεί η συναίνεση και εγώ έχω μιλήσει για το δεύτερο» είπε αρχικά.

«Λέω το εξής: εμένα η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν ορισμένα αδικήματα για τα οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου απόλυση υπό όρους. Καθόλου. Τα ισόβια να είναι ισόβια. Δηλαδή έχουμε έναν κατά συρροή δολοφόνο, γιατί να βγει έξω στα 18 ή στα 25 χρόνια; Βγαίνει για να δολοφονήσει, δεν υπάρχει θέμα να σταματήσει. Έχουμε καταδικασμένους κατά συρροή για τρομοκρατία, γιατί να βγουν έξω; Έχουν 17 δολοφονίες στο κεφάλι τους χρεωμένες, γιατί να βγουν έξω; Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι αυτές οι παιδοφιλικές, είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει αναμόρφωση. Είχαμε πρόσφατα περιστατικό που βγήκε κάποιος έπειτα από 15ετή κάθειρξη και πήγε και ασέλγησε ξανά σε ανήλικο. Άρα δεν έχει νόημα αυτό» περιέγραψε.

«Άρα θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου ορισμένα αδικήματα, που περιγράφονται στον ποινικό κώδικα – τον δικό μας, γιατί στον προηγούμενο ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια τελείως διαφορετική επιεική προσέγγιση στα ζητήματα των καθείρξεων και των φυλακίσεων – να μην υπάρχει η απόλυση υπό όρους. Αν εν προκειμένω στους παιδόφιλους δέχονταν οι ίδιοι να υποστούν αυτή τη συγκεκριμένη πράξη του χημικού ευνουχισμού, τότε θα μπορούσαν να ξαναμπούν στην απόλυση υπό όρους. Αυτό είναι το σχήμα που θεωρώ ότι πρέπει να σκεφτεί και να αξιολογήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων» τόνισε ο κ. Βορίδης.

«Δεν κάνουμε κάτι που απαγορεύεται δικονομικά, δεν κάνουμε δυσμενέστερη την θέση του κατηγορούμενου. Ο κατηγορούμενος έχει την ποινή που έχει. Ο καταδικασμένος έχει την ποινή που του έχει δώσει το δικαστήριο, δεν την χειροτερεύουμε. Το πώς θα την εκτίσει, σε ελευθερία με όρους ή εντός της φυλακής αυτό δεν αποτελεί βλαπτική μεταβολή» πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ