Βορίδης: Υπό προϋποθέσεις να εξεταστεί ο χημικός ευνουχισμός για τους παιδοβιαστές

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.  Μεταξύ άλλων, σημείωσε, ότι οι παιδόφιλοι «στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνθρωποι με διεστραμμένο πάθος, το οποίο είναι πάρα πολύ έντονο και δεν αναμορφώνεται».  Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είπε και ειδικά στις περιπτώσεις βιαστών ανηλίκων, τα ισόβια πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια. Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην υφ’ όρους απόλυση και σε άλλα ζητήματα, με αφορμή την τρέχουσα επικαιρότητα γύρω από βιασμούς ανηλίκων.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στην περίπτωση του χημικού ευνουχισμού, ως μέσου ποινικής συνδιαλλαγής και αν ο παραβάτης συναινέσει. Όπως είπε, αυτό το μέτρο εφαρμόζεται στο εξωτερικό ως μέτρο ασφαλείας της κοινωνίας, με τη συναίνεση του παραβάτη, προκειμένου να βγει από την φυλακή, νωρίτερα.

«Δηλαδή να του πεις ότι για να σε βγάλω από την φυλακή αφού εκτίσεις την ποινή σου, για παράδειγμα, 20 χρόνια, θα αποκτήσεις δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης αφού εκτίσεις πραγματικά τα 6 χρόνια, αλλά στα 6 για να αποκτήσεις αυτό το δικαίωμα θα έχεις αποδεχθεί αυτή την ιατρική πράξη», ανέφερε. Ερωτηθείς αν θα ήταν δεκτικός στην εισαγωγή ενός τέτοιου θεσμού, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την γνώμη ότι «υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις εγκλημάτων ή εγκληματιών που λόγω είτε της προσωπικότητας είτε του ειδεχθούς της πράξεως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις να εκτίεται το σύνολο της επιβληθείσας από το δικαστήριο ποινής. Να εκτίει όλη την ποινή, να μην υπάρχουν ούτε ευεργετικές διατάξεις», τόνισε. «Να μην υπάρχει η νομική δυνατότητα να κρίνεται το ζήτημα της απολύσεως με όρους», πρόσθεσε.
Σημείωσε πάντως ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης στην υφ’ όρων απόλυση προσέθεσε προϋποθέσεις, στοιχεία που αφορούν στην επικινδυνότητα του δράστη, το κατά πόσον έχει αναμορφωθεί, στοιχεία της προσωπικότητάς του, τον κίνδυνο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. «Άρα λοιπόν, το βλέπει και από αυτή την σκοπιά, το συγκεκριμένο διοικητικό όργανο που κρίνει αυτή την απόλυση», υπογράμμισε.

Όπως είπε,   οι ποινές που προβλέπονται ειδικά για τα αδικήματα που αφορούν τη γενετήσια ελευθερία και αξιοπρέπεια,  με τις αναθεωρήσεις που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση γενικότερα στον Ποινικό κώδικα, είναι οι σωστές. Σε σχέση με την ισόβια κάθειρξη, ο κ. Βορίδης, εξέφρασε την άποψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια». «Αν έχεις έναν τρομοκράτη ο οποίος έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και ουδέποτε έχει μεταμεληθεί, αυτός γιατί δεν πρέπει να εκτίσει ισόβια, να μείνει όλη του τη ζωή στη φυλακή;» προσέθεσε ο υπουργός.

Στο ερώτημα, εάν η άποψη του για την μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε πραγματικά ισόβια σε περιπτώσεις, θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, απάντησε ότι «η απαίτηση της κοινωνίας για μια προσήκουσα ποινή και καθώς ανοίγει στο δημόσιο διάλογο αυτή η συζήτηση, θεωρώ ότι θα δημιουργήσει και σκέψεις και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί». Ειδικά για τους βιαστές ανηλίκων ο κ. Βορίδης επέμεινε ότι τα ισόβια πρέπει να είναι πραγματικά ισόβια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ