Διαψεύδει ο Μπαλτάς το “χιτλερικό” – Όλες οι αντιδράσεις

Σάλος έχει προκληθεί από τη δήλωση που αποδίδει ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων, Γ. Αντωνίου, στον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά ότι «το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών στη χώρα μοιάζει έως και χιτλερικό».

Συγκεκριμένα ο κ. Αντωνίου, μιλώντας στο «Βήμα» σημείωσε ότι «ο υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων στη χώρα φέρεται να είπε ότι «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό». Λίγα λεπτά αργότερα, όπως αναφέρει το «Βήμα», ξανασκέφτηκε τη φράση του και είπε «είμαι ίσως λίγο υπερβολικός» αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.

Η απάντηση του υπουργού

Άμεση ήταν η απάντηση του Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση των λεχθέντων κατά τη συνάντηση που είχε, παρουσία και του Γ.Γ. του υπουργείου, Δημήτρη Χασάπη, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο  της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων, κ.κ.  Καλκάνη και Αντωνίου».            

Κατά το ίδιο το δημοσίευμα, αποκλειστική πηγή του είναι ο αντιπρόεδρος του ΔΕΠΠΣ, κ. Αντωνίου.  Η είδηση δεν διασταυρώθηκε πριν δημοσιευτεί», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας στη δήλωσή του και υπογράμμισε ότι θα ακολουθήσει αναλυτικό δελτίο Τύπου για το σύνολο του ζητήματος των Προτύπων Πειραματικών Σχολείων εντός των επόμενων ημερών.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Η δήλωση που αποδίδεται στον κ. Μπαλτά ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων. Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και το ΠΑΣΟΚ, δια της Εύης Χριστοφιλοπούλου  και το Ποτάμι εξέδωσαν ανακοινώσεις, ενώ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την αποπομπή του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, ανέφερε σε σχετική δήλωση:

«Ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, απευθυνόμενος σήμερα σε εκπροσώπους των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη. Στην ίδια συνάντηση, ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δ. Χασάπης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των σχολείων, λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι. Μετά τις ύβρεις και την επιθετικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων υπέβαλαν την παραίτησή τους».  

«Αποδεικνύεται, σήμερα, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας. Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στο χώρο της Παιδείας», υπογράμμισε ο κ. Καραγκούνης.

Από την πλευρά του το «Ποτάμι» σημείωσε ότι «ο υπουργός Παιδείας αδιαφορώντας για τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η άποψή του ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, προχώρησε σήμερα σε άλλη μια απίστευτη δήλωση. Είπε- ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι τα πρότυπα σχολεία είναι “χιτλερικό εγχείρημα”!. Η δήλωσή του, όπως ήταν επόμενο, εξανάγκασε σε παραίτηση τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων».

«Δύο τινά συμβαίνουν», συνεχίζει το Ποτάμι, «ή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι δέσμια ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα ή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το χατίρι περιθωριακών ιδιωτικών σχολείων, που έχουν ενοχληθεί από την μεγάλη επιτυχία των δημόσιων πρότυπων σχολείων».

«Θα συμβουλεύαμε τον υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις να συναντήσει τους μαθητές από τα πρότυπα αυτά σχολεία. Εκεί θα καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τα παιδιά των “μπουρζουάδων” αλλά -στην μεγάλη τους πλειοψηφία- με παιδιά φτωχών οικογενειών που αναζητούν μια ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις ανισότητες της κοινωνίας μας», καταλήγει το Ποτάμι.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου σε δήλωσή της εξέφρασε «ιδιαίτερη ανησυχία και δυσαρέσκεια» και τόνισε:

«Τα πρότυπα πειραματικά που λειτουργούν σύμφωνα με το ν. 3966/2011 αποτελούν προμετωπίδα της προσπάθειας για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, καλλιεργούν την αριστεία και έχουν αποτελέσει επιτυχημένο παράδειγμα αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα.

Η υπονόμευση του θεσμού εκπέμπει αντιπαιδαγωγικά μηνύματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, προωθώντας μια κουλτούρα ισοπεδωτικής αντιμετώπισης των πάντων και ήσσονος προσπάθειας. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι προωθούμενες αλλαγές ανακοινώνονται στο μέσο της σχολικής χρονιάς, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση, πόσο μάλλον η επιθυμητή εθνική συναίνεση. 

Με αυτό το δεδομένο και σε συνδυασμό με τις δικαιολογημένες και αναμενόμενες παραιτήσεις των μελών της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, προκαλείται αναστάτωση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Καλούμε τον Υπουργό να αναθεωρήσει τη στάση του και να ξεκινήσει έναν ειλικρινή και απροκατάληπτο διάλογο για τους θεσμούς αριστείας στην εκπαίδευση προκειμένου να χτίσουμε πάνω στο υπάρχον κεκτημένο και όχι να γκρεμίσουμε ότι πετύχαμε ως τώρα».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε, μέσω twitter την αποπομπή του Αριστείδη Μπαλτά γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Απαράδεκτη η “χιτλερική” αναφορά από τον Υπ. Παιδείας. Αν δεν αποπεμφθεί από τον ΠΘ, η ανοχή του γίνεται συμμετοχή».

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Τσίπρας στην υποδοχή πλοίων του κινεζικού στόλου – ΒΙΝΤΕΟ

Bild: Ο Ρώσος ή ο Έλληνας – Ποιος είναι πιο επικίνδυνος για εμάς;

Ο ιερέας θείος του Τσίπρα – ΦΩΤΟ

Τσίπρας: Το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ