Διαπραγμάτευση και προσφυγικό στην ατζέντα του Υπουργικού

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο. Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται η διαπραγμάτευση και η αποτίμηση των εξελίξεων, μετά και το Eurogroup της Δευτέρας, σημαντικό θέμα ωστόσο θεωρείται και το προσφυγικό, εν όψει της συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της Αφρικής που θα γίνει την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Μάλτα.

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση, στο υπουργικό αναμένεται να υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης μετά την προθεσμία που έθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές το αργότερο έως τη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευτεί η δόση ύψους 2 δισ. ευρώ και να μην κινδυνεύσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο υπουργικό θα συζητηθούν μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις σε πολλούς τομείς και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις σε σχέση με τον ΦΠΑ και να συζητηθούν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, όπου όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη επιλογή από την περικοπή συντάξεων και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν θέλει να σηματοδοτήσει υπαναχώρηση σε όλη τη γραμμή και θα παραμείνει ανυποχώρητη στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου ήδη η διαπραγμάτευση διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο με εμπλοκή και του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα.

Παρά τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη πως όλα θα κλείσουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Πηγές του Μαξίμου επισήμαιναν, πως στη συνεδρίαση του Eurogroup, «επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» και σημείωναν ότι «είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες».

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν, πως οι «οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους» και ότι διαψεύστηκαν όσοι υποστήριζαν, πως η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα του Υπουργικού είναι το προσφυγικό ζήτημα, εν όψει της Συνόδου της Μάλτας αλλά και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στις 17 Νοεμβρίου.

Στο Υπουργικό θα εξεταστούν οι επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και η πορεία υλοποίησης των υποδομών επί του ελληνικού εδάφους καθώς και νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση.

Επίσης, θα γίνει αναφορά και στις συναντήσεις που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου, όπου θα συζητηθούν το προσφυγικό και θέματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πάντως, ο κ. Τσίπρας αναμένεται στη συνεδρίαση να προχωρήσει και σε άμεσες ή έμμεσες αναφορές στα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι οι καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Πανούση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναθεώρησαν άλλωστε την τακτική της υποβάθμισης του θέματος που είχαν επιλέξει και προχωρούν σε απευθείας κριτική στον πρώην υπουργό.

Είναι ενδεικτικό, πως αργά χθες το βράδυ η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη προχώρησε σε δήλωση για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι ο κ. Πανούσης «θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει γιατί επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει», αλλά και γιατί «ως αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής δεν έδρασε άμεσα εφόσον εκτιμούσε ως σοβαρές και αξιόπιστες τις πληροφορίες στις οποίες αναφέρεται».

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Προς εκταμίευση τα 2 δισ. – Οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ