Δένδιας – Μπλίνκεν: «Νίκο φίλε μου σε ευχαριστώ» – Θερμό το κλίμα στη συνάντηση

Θερμό είναι το κλίμα στη συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Νίκος Δένδιας τόνισε στην αρχή της συνάντησης ότι η δυνατή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

Άντονι Μπλίνκεν: Με 3 φακέλους ήρθε στην Ελλάδα – Tο παρασκήνιο και τα μηνύματα των συζητήσεων

«Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσιγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Πρόσθεσε ακόμη μεταξύ άλλων ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι θα συζητήσουν για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας» επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση Μπλίνκεν – Μητσοτάκη

Δένδιας - Μπλίνκεν

«Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Αθήνα και μάλιστα άρχισε τη δική του τοποθέτηση με τη φράση «Νίκο φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ».

Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι αυτός ο διάλογος σίγουρα αντικατοπτρίζει τη συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες για πάνω από 20 χρόνια. Όπως είπε μεταξύ άλλων: «έχουμε εκπροσώπους εδώ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από το τμήμα του εμπορίου, εσωτερικής ασφάλειας, άμυνας. Οι σημερινές λοιπόν συζητήσεις θα ξεκινήσουν από εκεί που αφήσαμε τον 3ο Στρατηγικό Διάλογο, το 2021. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τότε. Έχουμε βελτιώσει τις σχέσεις άμυνας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Επιτρέπουμε στους στρατιώτες μας πλέον να κάνουν μαζί ασκήσεις σε διαφορετικές χώρες. Η χώρα έχει γίνει ένας κόμβος ουσιαστικά στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Έχουν γίνει επενδύσεις 123 εκατ. δολαρίων στην περιοχή της Σούδας. Επίσης θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ, να συνεχίσει τη δράση του ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ