Άντονι Μπλίνκεν: Με 3 φακέλους ήρθε στην Ελλάδα – Tο παρασκήνιο και τα μηνύματα των συζητήσεων

«Kalispera Greece». Ο Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε το απόγευμα στην Αθήνα, μετά την Άγκυρα, με ένα tweet που σημείωνε την πρώτη επίσκεψή του ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη «γενέτειρα της Δημοκρατίας».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας» επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση Μπλίνκεν – Μητσοτάκη

Η υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με το τετ-α-τετ των δύο ανδρών να ξεκινά σε θερμό κλίμα και τρεις «φακέλους» στο τραπέζι που αφορούν στα γεωστρατηγικά- γεωπολιτικά, την άμυνα και τα εξοπλιστικά, αλλά και τις επενδύσεις και τα ενεργειακά, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με έμφαση στα γεωστρατηγικά θέματα αναφέρθηκε στην ισχύ της εταιρικής σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ που δίνει την πεποίθηση ότι «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής». Σημείωσε τον ρόλο της Ελλάδας και για τη στήριξη της Ουκρανίας μετά τη ρωσική «εισβολή», επικροτώντας τον «ηγετικό ρόλο» της Αθήνας ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία».

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Οι δύσκολες εποχές και τα εγκώμια για την ομιλία στο Κονγκρέσο

Έδωσε ακόμη έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόσμου, αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Αναφέρθηκε επίσης στην ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και στην αποστροφή του ότι ΗΠΑ και Ελλάδα τις ενώνει η ιδέα ότι «η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη λειτουργία του κράτους» μια ιδέα που με ορισμένους τρόπους αμφισβητείται.

Στην Ελλάδα ο Άντονι Μπλίνκεν

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Άντονι Μπλίνκεν – Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών, με την Αθήνα να δηλώνει υπέρ ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και η ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ για εξομάλυνση, αλλά και των νέων συνθηκών στη σκιά του Ουκρανικού και η θέση της Ουάσινγκτον για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας που κυριάρχησαν στον διάλογο μπροστά στις κάμερες είναι αυτά που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των επαφών Μπλίνκεν στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει το αίτημά της για τα F-35, σε ένα πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Πολεμική Αεροπορία, ενώ η Τουρκία αναμένει απόφαση για τα F-16.

Σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια – χθες ήταν απών από το δείπνο λόγω πυρετού για προληπτικούς λόγους-  για την έναρξη του τέταρτου στρατηγικού διαλόγου που καλύπτει όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν περιφερειακά ζητήματα, άμυνα και ασφάλεια, τρομοκρατία, ανθρωπιστικές προκλήσεις και αντιμετώπιση καταστροφών, εμπόριο και επενδύσεις, ενέργεια, περιβάλλον και δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ελληνοαμερικανική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας και δη στην Αλεξανδρούπολη που θεωρείται ότι αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό – γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας.

«Πάγος» σε Τσαβούσογλου για τα F-16

Επιτακτικά έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το ζήτημα της πώλησης των F-16 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία.

«Αναμένουμε να αρθούν το συντομότερο οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας ειδικά στον αμυντικό τομέα» τόνισε ο Τσαβούσογλου. Κάλεσε δε, τον Μπλίνκεν να πιέσει ώστε να σταλεί άμεσα το σχετικό υπόμνημα προς το Κογκρέσο, αν και αναγνώρισε ότι «εκεί θα υπάρξουν δυσκολίες».

Πάντως, ο Μπλίνκεν απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση – τουλάχιστον δημοσίως. Αν και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «στηρίζει ισχυρά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων F-16 και αγοράς νέων από την Τουρκία», έσπευσε να προσθέσει ότι «η υπόθεση βρίσκεται υπό επεξεργασία μέχρις ότου ενημερώσουμε επισήμως το Κογκρέσο μας».

Ταυτόχρονα έθεσε το ζήτημα άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ- ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η υπόθεση των F-16 έχει σχετιστεί άμεσα με τις εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ