«Δεν θα νομοθετήσουμε μονομερώς»

«Δεν θα νομοθετήσουμε μονομερώς»

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Με κατηγορηματικό τρόπο ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε στο Real.gr τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προχωράει μονομερώς στην κατάθεση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

«Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και συνεχίζεται. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα καταθέσουμε μονομερώς τον νόμο για τους πλειστηριασμούς. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις δύο πλευρές χωρίζουν τα εισοδηματικά κριτήρια και η χρονική διάρκεια κατά την οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Το οικονομικό επιτελείο προτείνει για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και η διάρκεια προστασίας των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς να είναι τριετής. Από την πλευρά της η τρόικα προτείνει να προστατεύονται όσοι έχουν μηναίο εισόδημα 1.200 ευρώ με χρονική διάρκεια από 6 μήνες έως ένα χρόνο.

Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται πως είναι το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων καθώς στο θέμα της χρονικής διάρκειας της προστασίας των ακινήτων φαίνεται πως έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» με την επανεξέταση της ρύθμισης κάθε έτος.

«Το γεγονός ότι η τρόικα από εκεί που ήθελε την πλήρη άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, κάθετε και συζητάει όρους και προϋποθέσεις, οφείλεται στην σκληρή διαπραγμάτευση που γίνεται και στην αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης» τονίζει στο Real.gr ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει στο Real.gr πως «πρόκειται για μία από τις δυσκολότερες διαπραγματεύσεις. Τα θέματα, σε σχέση με άλλες αξιολογήσεις, που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά και πρέπει να καταλήξουμε και μην ξεχνάτε πως είναι από τους τελευταίους ελέγχους».

Γλιτώνουν το «λουκέτο» τα ΕΑΣ;

Στην κυβέρνηση υπάρχει η αισιοδοξία πως η τρόικα θα δεχθεί την πρόταση και αφορά την συρρίκνωση του προσωπικού – περίπου 500 εργαζόμενοι – στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με εθελούσια έξοδο. Παράλληλα αποφασίστηκε στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας να διατηρηθεί για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (18 μήνες λένε οι πληροφορίες) ο εξαγωγικός χαρακτήρας της εταιρείας.

«Πιστεύω πως είμαστε κοντά σε αυτό το θέμα αλλά θα περιμένουμε την απάντηση της τρόικας» είπε στο Real.gr ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ