Δευτερολογία Μητσοτάκη: To 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφούν στο Δημόσιο – Επίθεση στον Τσίπρα

«Πυρά» στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή και στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «την κρίση του 2015 εσείς την προκαλέσατε. Ήρθατε και είπατε ότι θα σκίσετε τα μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο και βάλατε τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο, το οποίο προκαλέσατε εσείς. Βάλατε τη φωτιά στην πατρίδα και ήρθατε μετά ως περήφανος πυροσβέστης να σβήσετε τη φωτιά που εσείς βάλατε».

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ο Πρωθυπουργός είπε ότι «τον ΕΝΦΙΑ τον εισήγαγε ο κ. Βενιζέλος το 2011». Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε «εσείς ανεβάσατε τον ΕΝΦΙΑ ενώ λέγατε ότι θα τον εξαφανίσετε. Ξεχάσατε τα ψέματα που λέγατε;».

Στο σημείο αυτό υπήρξε αντίδραση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε: «Κύριε Τσακαλώτε δεν σας έχω συνηθίσει εκνευρισμένο».

Ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει επίσης στο «γιατί έρχεται το κόμμα του να ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αφού, όπως έχουν ισχυριστεί, ευνοεί τα ρετιρέ».

Σχετικά με τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και την κριτική του Αλέξη Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

«Μιλήσατε στον ΣΥΡΙΖΑ για υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτός ο αριθμός. Με διάταξη της κυβέρνησης το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό με έκτακτη φορολόγηση. Θα τα βεβαιώσουμε και στη συνέχεια θα τα φορολογήσουμε. Μακάρι να είναι σωστοί οι υπολογισμοί σας. Έχω σοβαρές αμφιβολίες όμως, γιατί νομίζω ότι δεν προσμετράτε σωστά την έκπτωση που προσφέρουν».

«Σταματήστε την συζήτηση για τα υπερκέρδη, αφού σας λέμε ότι θα τα φορολογήσουμε εν τω συνόλω αφού τα υπολογίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε: Μένω άφωνος με την άγνοιά σας και την ικανότητά σας να διαστρεβλώνετε μια κατάσταση και το τι πραγματικά συμβαίνει..

Απαντώντας στα περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής που αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που έχει κάνει «την μεγαλύτερη κεϋνσιανή επέκταση που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία του τόπου. Πού είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Μητσοτάκης: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

«Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο, αλλά αφού είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει με ποιον νόμο θα γίνουν οι εκλογές;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε:

«Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο οδηγείται η χώρα σε διπλή αναμέτρηση φέρει τη δική σας ευθύνη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί ο δικός μας νόμος και με ανοιχτή συμπεριλητπική πολιτική θα πορευτούμε από δω και στο εξής. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έχουμε πόλεμο και ζητάτε εκλογές; Και πιθανώς η χώρα να χρειαστεί να περάσει τη βάσανο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι υπεύθυνη στάση» κατέληξε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ