Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα σενάρια για αποπομπή της Ρωσίας από τη G20 και το “όχι” της Κίνας

Αμφισβητείται η συμμετοχή της Ρωσίας από την ομάδα της G20, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αρμόδιες πηγές, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκλείσουν τη Ρωσία από την ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου η οποία στοχεύει στο συντονισμό της δράσης των χωρών σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης.

Το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε επίσης ότι η Πολωνία την Τρίτη πρότεινε στους Αμερικανούς αξιωματούχους να αντικαταστήσει τη Ρωσία στην ομάδα, αναφέροντας ότι έλαβε «θετική απάντηση».

Πιθανότατα μια τέτοια απόφαση δεν θα ληφθεί, όπως αναφέρει το Reuters, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ασκηθεί βέτο από άλλα βασικά κράτη της G20, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία. Αντίθετα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της G7 ενδέχεται να μποϊκοτάρουν τις συναντήσεις της G20 φέτος – κάτι για το οποίο έχει προειδοποιηθεί η Ινδονησία, η σημερινή πρόεδρος της ομάδας.

Η Τζακάρτα πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.  Η Ινδονησία πρόκειται να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 τον Οκτώβριο και θα συγκαλέσει μια σειρά συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων από τα κράτη μέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  Υπάρχουν εκκλήσεις για τη σύνοδο κορυφής, η οποία παραδοσιακά επικεντρώνεται σε οικονομικά ζητήματα, να συζητηθεί η αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι που η Ινδονησία αρνείται.

Πούτιν Σι

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Ρωσίδα πρεσβεύτρια στην Τζακάρτα, προειδοποιώντας να μην συζητηθεί η εισβολή της χώρας στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής των εθνών της G20 στο Μπαλί φέτος. Η Λουντμίλα Βορόμπιοβα γνωστοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να παραστεί στη σύνοδο κορυφής, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων μελών να αποκλείσουν τη Ρωσία από την ομάδα.

Ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έκανε λόγο χθες Τρίτη για ενδεχόμενο αποκλεισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την G20.

“Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της G20 θα έλεγα απλώς αυτό: πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα στους διεθνείς θεσμούς και απέναντι στη διεθνή κοινότητα”, τόνισε ο Σάλιβαν. “Όμως αναφορικά με συγκεκριμένους θεσμούς και συγκεκριμένες αποφάσεις θέλουμε να διαβουλευθούμε με τους συμμάχους μας σε αυτούς προτού αποφανθούμε”, πρόσθεσε.

Η στάση της Κίνας

Κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, τάχθηκε η Κίνα. “Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα”, εκτίμησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ