Debate Πλεύρη – Τζανακόπουλου στον Realfm 97,8 για τη νέα τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Τα ξίφη τους για την οικονομία και τα εθνικά θέματα διασταύρωσαν στον αέρα του Realfm 97,8 σε ένα ραδιοφωνικό debate, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο υπουργός Υγείας και υποψήφιος βουλευτής στην Α Αθήνας, Θάνος Πλεύρης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφιος στην Α Αθήνας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η δημόσια αντιπαράθεση δικαστικού λειτουργού και υπουργού της κυβέρνησης είναι θεσμικά αδιανόητη. Είναι πρωτόγνωρη και νομίζω ότι αποτυπώνει το μέγεθος της θεσμικής, συνταγματικής και δημοκρατικής κρίσης στην οποία έχει οδηγήσει η αλλοπρόσαλλη πολιτική της ΝΔ. Εδώ και αρκετούς μήνες δηλώναμε σε όλους τους τόνους ότι η διάταξη ως έχει θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει, ότι θα διαμορφωθεί μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερες συνέπειες το πολιτικό σύστημα. Είχαμε καταγγείλει την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης και η κυβέρνηση δεν μας άκουγε» είπε αρχικά ο κ. Τζανακόπουλος. «Πλέον η κυβέρνηση λειτουργεί ως χορηγός του κ. Κασιδιάρη με αυτά που κάνει» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης απάντησε πως «η κυβέρνηση έφερε μια ρύθμιση που συνταγματικά είναι απόλυτα σταθμισμένη και μου κάνει εντύπωση γιατί πρώτη φορά ακούω αυτό από εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι προδικάζει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική. Άρα ουσιαστικά θεωρεί ότι ο Άρειος Πάγος πρέπει να την κρίνει αντισυνταγματική για να μπορέσει το κόμμα να κατέβει. Εγώ δεν το έχω ακούσει αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, είναι μια συνταγματικά στέρεη διάταξη που αποσυνδέει το αν θα κατέβει κάποιος από την ιδεολογική του τοποθέτηση και το συνδέει με το αν έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση. Τι έρχεται τώρα να προσθέσει ο κ. Βορίδης; Προσθέτει ότι αυτή η κρίση λόγω και της σπουδαιότητας δεν πρέπει να γίνει από την μικρή σύνθεση του τμήματος αλλά πρέπει να γίνει από την ολομέλεια.

Οι συνθέσεις ορίζονται από νόμους, τους νόμους τους ψηφίζει η Βουλή και πραγματικά όπως είναι απαράδεκτο όταν βλέπουμε να παρεμβαίνει η νομοθετική ή εκτελεστική εξουσία στη δικαστική εξουσία και οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων κατακρίνουν όταν αισθάνονται ότι γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις, εξίσου προκλητικό είναι δικαστής πρόεδρος τμήματος σε τροπολογία που έχει κατέβει στην Βουλή να κάνει δήλωση ανακοίνωση επί της τροπολογίας, μην αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στην Βουλή να νομοθετεί. Άρα το θεσμικό ατόπημα προέρχεται από το γεγονός ότι έχουμε παρέμβαση δικαστικού λειτουργού στη λειτουργία της νομοθετικής εξουσίας».

«Οι ιδεολογικοί συγγενείς του κ. Κασιδιάρη, του καταδικασμένου εγκληματία, δεν βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως ας μην τους ψάχνει σε εμάς η κυβέρνηση. Δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Μου κάνει εντύπωση που ο κ. Πλεύρης λέει ότι δεν το έχει ξανακούσει για την αντισυνταγματικότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν η κριτική που αναπτύξαμε στην Ολομέλεια. Αυτό ήταν το βασικό μας επιχείρημα» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ρύθμιση σέβεται την λειτουργία του Αρείου Πάγου» επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ