Debate Γκιουλέκα – Μάντζου στον Realfm 97,8 για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στον αέρα του Realfm 97,8 σε ένα ραδιοφωνικό debate, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

«Η διαδικασία για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή, άρα θα επαναλάβω μία πάγια θέση μας, πως με σεβασμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι καλά νέα για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή σε εσωκομματικές διαδικασίες, το είδαμε και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και το βλέπουμε και στον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να έχω διάθεση συγκρίσεων, 140.000 ήταν όσοι ψήφισαν τον Νίκο Ανδρουλάκη στις δεύτερες εκλογές του 2021. Απλώς το λέω για να έχουμε την πλήρη κλίμακα των μεγεθών» είπε ο κ. Μάντζος. «Ένα σημαντικό ποσοτικό στοιχείο, που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι οι εισροές και εκροές. Χθες είχαμε εισροή 40.000 μελών αλλά λίγο περισσότερα ήταν τα μέλη που ψήφισαν τον κ. Τσίπρα και δεν προσήλθαν χθες στις κάλπες» πρόσθεσε.

«Αν κάποιος εφησυχάζει ότι δεν έχει αντίπαλο ή ότι δεν απειλείται από κανέναν, ενδεχομένως αυτό να τον βυθίσει σε μια απομόνωση από την κοινωνία και την πραγματικότητα. Αυτό το έχει επισημάνει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δήλωσε πως φαινόμενα αλαζονείας θα τα κόψει από την ρίζα. Άρα, ό,τι γίνεται ειδικά στον χώρο της αντιπολίτευσης, όχι μόνο το παρατηρούμε προσεκτικά αλλά εξαρτάται και από την επίδοση της κυβέρνησης αν όλοι αυτοί με όρους πολιτικούς γίνουν απειλητικοί για τη ΝΔ, μιλώ για πολιτικό σκηνικό, μην πάρει κανείς με την εχθρική έννοια του όρου “απειλητικοί”» ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας. «Ο τόπος χρειάζεται όπως χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, χρειάζεται και μια ισχυρή αντιπολίτευση» σημείωσε.

Ο κ. Μάντζος ερωτηθείς αν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ απειλούν το ΠΑΣΟΚ απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα, αποδίδουμε ιδιαίτερη σοβαρότητα σε αυτές τις διαδικασίες. Από τότε που παραιτήθηκε ο κ. Τσίπρας παρακολουθούμε τις διαδικασίες με ιδιαίτερο σεβασμό και ενδιαφέρον. Είναι σοβαρή η διαδικασία, προφανώς έχουμε άποψη για τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά χρόνια τώρα, μετά τις εκλογές θα δούμε ποια θα είναι η νέα κατάσταση. Το σημαντικό είναι το πολιτικό: αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να κάνει μια δομική αντιπολίτευση που δεν θα είναι η στείρα, τοξική αντιπαράθεση του “όχι σε όλα”, που καταδικάστηκε τον Μάιο στις κάλπες. Αλλά θα είναι μια παραγωγική αντιπολίτευση, όπως κάνουμε εμείς».

Η ερώτηση της Realnews στον Πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά στη ΔΕΘ

Ο κ. Μάντζος δήλωσε πως «είναι σαφές πως είμαστε υπέρ της διατήρησης και της ενίσχυσης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία υπό δύο αυστηρές προϋποθέσεις που θέλω να πιστεύω πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και πρώτη η κυβέρνηση τις σέβονται. Η πρώτη είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και δεύτερον είναι η περιορισμός των διαφορών μας με την Τουρκία στην εξής μία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Τα περιστατικά από την Κατεχόμενη Κύπρο και την Σμύρνη με αναθεωρητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν που μας κάνουν να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί».

Ο κ. Γκιουλέκας σημείωσε από πλευράς του πως «οι κόκκινες γραμμές είναι ξεκάθαρες. Τις επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός και θα σας πω ότι αυτή η εθνική γραμμή γίνεται σεβαστή από όλες τις πλευρές και όλες τις παρατάξεις. Θα σας έλεγα ότι είναι γνωστός ο συνομιλητής μας και δεν έχουμε κάποιον λόγο να μην κρατάμε ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε άλλο στην ατζέντα από θέματα χαμηλής πολιτικής. Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μόνο μία, ο ορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Ακούστε το ηχητικό:

Α ΜΕΡΟΣ

Β ΜΕΡΟΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ