Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή

“Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συμπόσιο του Hellenic Association for Energy Economics. “Ακόμη και οι προτάσεις που κάναμε το 2017 δεν ξέρω ποια ισχύ θα έχουν όταν η σημερινή κυβέρνηση παραδώσει τη σκυτάλη. Διότι η φθοροποιός πορεία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς», πρόσθεσε.

«Η Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ» , προσθέτοντας: «Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ισχύει το “κάθε φέτος και χειρότερα”. Προτάσεις που ίσχυαν το 2015 δεν ισχύουν καθόλου σήμερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σήμερα να βρεθεί αμέσως στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την επιλογή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σωτηρία της ΔΕΗ είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αφού υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας της εταιρείας, τάχθηκε υπέρ της προστασίας των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και αυστηρής αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σημείωσε ότι η ΝΔ δεν υποτιμά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, έκανε λόγο, ωστόσο, για έγκλημα που οφείλεται σε κυβερνητικές πολιτικές αποφάσεις.

Στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνονται η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, η διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής και η πώληση κάποιων μονάδων, ζήτημα το οποίο, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, έχει εξελιχθεί με τρόπο απολύτως αρνητικό καθώς «οι λιγνιτικές μονάδες -που ορισμένοι τις θεωρούσαν “πετράδια”- δεν έγινε κατορθωτό να πωληθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και σε δεύτερη φάση, η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει ελάχιστο όριο για την τιμή πώλησης».

Αναφερόμενος στις ενεργειακές υποδομές, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, όντας το πλέον ανεπτυγμένο κράτος και διαθέτοντας την πιο ώριμη ενεργειακή αγορά της περιοχής. Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, τόνισε ότι η Τουρκία, αφού αυτό-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο -διότι παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, επιμένει να κατέχει παράνομα σχεδόν 40% της Μεγαλονήσου και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- επιχειρεί τώρα, με διάφορες προκλήσεις, να επιβάλει την παρουσία της.

«Είμαι βέβαιος ότι η διεθνής κοινότητα και όλοι οι ισχυροί παγκόσμιοι παίχτες θα βρεθούν απέναντι σε αυτήν την προκλητικότητα. Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους και δηλώνει απερίφραστα ότι στηρίζει -μαζί με όλες, είμαι βέβαιος, τις πολιτικές δυνάμεις- την Κυπριακή Δημοκρατία στη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.