Χαρίτσης για ΣΥΡΙΖΑ: Έχει οδηγηθεί σε πρωτοφανή και ανεπίστρεπτο εκφυλισμό – Η συνάντηση με την Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 23/2 τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος την ενημέρωσε για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα τους, αλλά και για τις πολιτικές τους θέσεις, ενόψει και της ιδρυτικής συνδιάσκεψής τους, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Χαρίτσης συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο τύπου Κωστή Καρπόζηλο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη.  Στην συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Αλέξης Χαρίτσης έθιξε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του επικείμενου νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την ποιότητα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα με αφορμή τα όσα αποτυπώνονται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «βρισκόμαστε και σε μια πολιτική συγκυρία πολύ πυκνή» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε, ενδεχομένως και σήμερα, την κατάθεση από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που δεκάδες συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικό, παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, και κατά τη γνώμη μας είναι και ένα νομοθέτημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών, και ειδικότερα στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι «δεν αποτελεί κάποια συνωμοσία εναντίον της χώρας μας, αλλά θέτει σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του κράτους δικαίου στη χώρα μας, τα οποία δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, είναι ζητήματα στα οποία πρέπει η ελληνική πολιτεία να απαντήσει».

Από την πλευρά της, η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, τόνισε ότι «στη δημοκρατία είναι σημαντικό να υπάρχει πλουραλισμός και αντιπολίτευση και φυσικά να γίνεται ένας εποικοδομητικός, γόνιμος διάλογος, στο κοινοβούλιο. Σε όλα τα ζητήματα που αγγίζουν βαθιά την κοινωνία και τα δικαιώματα είναι αυξημένες οι απαιτήσεις όλων μας και η ευαισθησία μας».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ένα Κράτος δικαίου με οργανωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιωμένους εδώ και 50 χρόνια, σε αυτή τη μακρά πορεία της Μεταπολίτευσης» και πρόσθεσε ότι «Μέλημα όλων μας είναι να εγγυόμαστε την ποιότητα αυτής της δημοκρατίας και να προσπαθούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες θεσμικές δυνατές λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν».

Καταλήγοντας, ανέφερε, ότι «οι προκλήσεις και οι διακινδυνεύσεις της εποχής μας είναι πολλές, οι απαντήσεις μερικές φορές είναι σύνθετες».

Ο διάλογος Σακελλαροπούλου – Χαρίτση

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Θεώρησα θεσμική μου υποχρέωση να έρθω να σας ενημερώσω για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Νέας Αριστεράς, αλλά και για τις πολιτικές μας θέσεις, ενόψει και της ιδρυτικής μας συνδιάσκεψης που ανακοινώσαμε σήμερα το πρωί ότι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Βεβαίως, βρισκόμαστε και σε μια πολιτική συγκυρία πολύ πυκνή. Αναμένουμε, ενδεχομένως και σήμερα, την κατάθεση από την Κυβέρνηση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που δεκάδες συνταγματολόγοι έχουν αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματικό, παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, και κατά τη γνώμη μας είναι και ένα νομοθέτημα το οποίο θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Ενώ, βεβαίως, είχαμε πολύ πρόσφατα και την παρέμβαση των ευρωπαϊκών θεσμών, το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο θεωρούμε ότι δεν αποτελεί κάποια συνωμοσία εναντίον της χώρας μας, αλλά θέτει σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του κράτους δικαίου στη χώρα μας, τα οποία δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, είναι ζητήματα στα οποία πρέπει η ελληνική πολιτεία να απαντήσει. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για να τα συζητήσουμε όλα αυτά μαζί σας. Σας ευχαριστώ και πάλι για την αποδοχή του αιτήματός μου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να σας καλωσορίσω και εγώ και να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς. Στη δημοκρατία είναι σημαντικό να υπάρχει πλουραλισμός και αντιπολίτευση και φυσικά να γίνεται ένας εποικοδομητικός, γόνιμος διάλογος, στο κοινοβούλιο. Σε όλα τα ζητήματα που αγγίζουν βαθιά την κοινωνία και τα δικαιώματα είναι αυξημένες οι απαιτήσεις όλων μας και η ευαισθησία μας.

Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ένα κράτος δικαίου με οργανωμένους δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιωμένους εδώ και 50 χρόνια, σε αυτή τη μακρά πορεία της μεταπολίτευσης. Αλλά, βέβαια, μέλημα όλων μας είναι να εγγυόμαστε την ποιότητα αυτής της δημοκρατίας και να προσπαθούμε να βρίσκουμε τις καλύτερες θεσμικές δυνατές λύσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν.

Οι προκλήσεις και οι διακινδυνεύσεις της εποχής μας είναι πολλές, οι απαντήσεις μερικές φορές είναι σύνθετες, θα περιμένω με ενδιαφέρον να σας ακούσω και να συζητήσουμε.

Τι είπε ο Χαρίτσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουμε την πολιτική υποχρέωση και θα το πράξουμε να αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες θεσμικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου και τη δημοκρατία στην χώρα μας. Έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

«Καταλογίζοντας την απόλυτη ευθύνη στην κυβερνητική πολιτική του κ. Μητσοτάκη ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: “Αν θεωρεί ότι μπορεί να κυβερνά, να καταστρατηγεί το σύνταγμα, να παραβιάζει το κράτος δικαίου χωρίς έλεγχο, χωρίς αντίσταση, χωρίς σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση είναι βαθιά γελασμένος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνουν αυτό που είχαμε πει εδώ και καιρό: Ο πολιτικός αυτός χώρος έχει οδηγηθεί σε πρωτοφανή και ανεπίστρεπτο εκφυλισμό, που οδηγεί στην απαξίωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει πλήρως την απόφαση μας να αποχωρήσουμε. Διαμορφώνει μεγάλο πολιτικό κενό το οποίο η Νέα Αριστερά καλείται να καλύψει. Η κοινωνία ζητά αγωνιωδώς απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και πολιτική έκφραση την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει από τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου εν γένει».

«Η Νέα Αριστερά είναι εδώ με τις κοινοβουλευτικές τις παρεμβάσεις και τις πολιτικές της πρωτοβουλίες. Αρχής γενομένης από την ιδρυτική Συνδιάσκεψη, καλείται να δώσει πειστικές ρεαλιστικές και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας. Δεν μπορεί ο μόνος δρόμος να είναι ο αυταρχικός, αλαζονικός, νεοφιλελεύθερος μονόδρομος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Απαιτείται αριστερή και προοδευτική διέξοδος. Αυτή θα την δώσει η Νέα Αριστερά», κατέληξε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ